Annonce
Annonce
Køerne hos Laust Krejberg kan nu måske alligevel se ind i en fremtid, hvor de fortsat får adgang til græsmarker. Med Arlas stop for generationsskifter, risikerede bedriften at blive konventionel. Foto: Uffe Bregendahl
Arla har nu reduceret produktionen af øko-mælk med 100 mio. kg
Målet er nået for Arlas planlagte reduktion af øko-mælk. 50 mio kg er nået ved, at Arla-leverandører er blevet konventionelle, 40 mio. kg ved at landmænd er stoppet som mælkeproducenter og 10 mio. kg ved skifte til andre mejerier.
Arla har nu nået sit mål om at reducere indvejningen af økologisk mælk med 100 mio. kg. Det betyder, at mejerikoncernen igen åbner for tilgang af nye økologer.
Dermed er der håb for, at nuværende Arla-køer fortsat kan komme på græs og leve økologisk, selv om en bedrift står over for generationsskifte.
En af Arlas metoder til at skære i den økologiske mælkeproduktion var netop at lukke for muligheden for generationsskifter. Det var blandt andet tilfældet for økolog og Arla-leverandør Laust Krejberg, der pludselig ikke kunne afvikle sin gård som en økologisk Arla-bedrift, fordi Arla ikke ville tillade det.
”Jeg har svært ved at se mig selv gå ind i et længere omlægningsprojekt, der skal føre det tilbage til konventionelt,” fortalte Laust Krejberg til økonu.dk tidligere på året, den dag hans køer kom på græs.
Nu har Arla altså med den seneste udmelding stillet i udsigt, at Laust Krejbergs køer og andre øko-besætninger også i fremtiden kommer på græs, når nye ejere overtager:
”Der åbnes for generationsskifter igen, og per 1. juli går reglerne for at opsige sin øko-kontrakt tilbage til de 12 måneder,” oplyser Arla til AgriWatch.
Arla havde også reduceret fristen til at lægge tilbage til konventionel drift til bare en måned.
I mellemtiden er mange Arla-økologer altså blevet konventionelle og flere Arla-leverandører har lavet et generationsskifte ved at skifte til konkurrenterne – som Naturmælk og Thise Mejeri.
”Vi har fået tre nye, hvor forældre eller svigerforældre tidligere har leveret til Arla Foods. De har fået nej til at kunne generationsskifte, og så har de ringet og spurgt, om de kan levere til os,” har formanden for Thise Mejeri, Arne Bisgaard, tidligere oplyst.
Ifølge Arla har økosalget nu igen en lille fremgang, ”men ikke på tidligere tiders niveau”.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.