Annonce

Annonce

Arlakøer på græs

Køerne hos Laust Krejberg kan nu måske alligevel se ind i en fremtid, hvor de fortsat får adgang til græsmarker. Med Arlas stop for generationsskifter, risikerede bedriften at blive konventionel. Foto: Uffe Bregendahl

Arla har nu reduceret produktionen af øko-mælk med 100 mio. kg

Målet er nået for Arlas planlagte reduktion af øko-mælk. 50 mio kg er nået ved, at Arla-leverandører er blevet konventionelle, 40 mio. kg ved at landmænd er stoppet som mælkeproducenter og 10 mio. kg ved skifte til andre mejerier.

Arla har nu nået sit mål om at reducere indvejningen af økologisk mælk med 100 mio. kg. Det betyder, at mejerikoncernen igen åbner for tilgang af nye økologer.

Dermed er der håb for, at nuværende Arla-køer fortsat kan komme på græs og leve økologisk, selv om en bedrift står over for generationsskifte.

En af Arlas metoder til at skære i den økologiske mælkeproduktion var netop at lukke for muligheden for generationsskifter. Det var blandt andet tilfældet for økolog og Arla-leverandør Laust Krejberg, der pludselig ikke kunne afvikle sin gård som en økologisk Arla-bedrift, fordi Arla ikke ville tillade det.

”Jeg har svært ved at se mig selv gå ind i et længere omlægningsprojekt, der skal føre det tilbage til konventionelt,” fortalte Laust Krejberg til økonu.dk tidligere på året, den dag hans køer kom på græs.

Laust Krejberg er en af de Arla-økologer, der nu alligevel får mulighed for at lave generationsskifte i Arla
Laust Krejberg er en af de Arla-økologer, der nu alligevel får mulighed for at lave generationsskifte i Arla. Foto: Uffe Bregendahl

Nu har Arla altså med den seneste udmelding stillet i udsigt, at Laust Krejbergs køer og andre øko-besætninger også i fremtiden kommer på græs, når nye ejere overtager:

”Der åbnes for generationsskifter igen, og per 1. juli går reglerne for at opsige sin øko-kontrakt tilbage til de 12 måneder,” oplyser Arla til AgriWatch.

Arla havde også reduceret fristen til at lægge tilbage til konventionel drift til bare en måned.

I mellemtiden er mange Arla-økologer altså blevet konventionelle og flere Arla-leverandører har lavet et generationsskifte ved at skifte til konkurrenterne – som Naturmælk og Thise Mejeri.

”Vi har fået tre nye, hvor forældre eller svigerforældre tidligere har leveret til Arla Foods. De har fået nej til at kunne generationsskifte, og så har de ringet og spurgt, om de kan levere til os,” har formanden for Thise Mejeri, Arne Bisgaard, tidligere oplyst.

Ifølge Arla har økosalget nu igen en lille fremgang, ”men ikke på tidligere tiders niveau”.

Flere artikler fra samme sektion

Bionedbrydelig plastikpose er stadig i jorden efter to år

I et forsøg blev to plastikposer for to år siden gravet ned i jorden. Den ene pose er bionedbrydelig, men var stadig at finde i jorden, da poserne blev gravet op på årets Øko-Markdag.

18-06-2024 4 minutter Øko-markdag,   Events,   Miljø

Økologer blev stillet over for et dilemma på Øko-markdag: Skal byernes affald spredes på marken?

Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?

14-06-2024 7 minutter Recirkulering,   Øko-markdag,   Næringsstoffer

Magten over kvægets køn hjælper dyr, økonomien og klimaet

Brugen af kønssorteret sæd er nærmest eksploderet i kvægbesætningerne, og hos VikingGenetics sorterer 25 maskiner nu tyresæd i døgndrift. Sortering efter køn skulle oprindeligt redde især jersey-tyrekalve fra at blive aflivet ved kælvning, men med teknologien er der også fulgt andre fordele for bl.a. bundlinje, biodiversitet og klima.

07-06-2024 8 minutter Kvæg