Årets øko-håndværker i økonomikategorien: Bertel Hestbjerg og poppelgrisene
VIDEO: Bertel Hestbjerg er økologisk svineproducent i Vestjylland. Og da grisen er et skovdyr, har han plantet striber af poppeltræer hos dyrene. Her bliver smågrisene sammen med deres mor tre uger længere, end Ø-mærket kræver. Sammen med Coop har Bertel lanceret ’Poppelgrisen’, og i 2018 blev Bertel Hestbjerg af sine kolleger i Økologisk Landsforening kåret som ’Årets Økologiske Håndværker’ i kategorien ’Økonomi i Økologi’.

Bertel Hestbjerg blev i 2018 kåret som 'Årets Økologiske Håndværker i kategorien 'Økonomi i økologi'. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen
Bertel Hestbjerg er økologisk svineproducent i Vestjylland. For seks år siden plantede han striber af poppeltræer til grisene i faremarkerne.
”Skulle vi blive ved med at bevare det forspring, som gør, at en del af
forbrugerne synes det er logisk at vælge vores kød, så skulle vi også udvikle
os. Og så fordi jeg synes at kunne være med til at give dem et bedre griseliv –
det er det, jeg brænder for,” siger Bertel Hestbjerg.
Hestbjerg Økologi består af tre ejendomme med i alt 1.500 søer og syv lokationer med slagtesvin. Der er i spidsperioder 30 ansatte, og sammen med Coop har Bertel lanceret ’Poppelgrisen’, som nu har været i køledisken i halvandet år. Bertels kolleger i Økologisk Landsforening kårede ham i 2018 til 'Årets Økologiske Håndværker' i kategorien ’Økonomi i Økologi’.
For Bertel er det
mest interessante, hvad økonomien kan bruges til i forhold til grisene.
”Det, der er allermest fedt, er, at det giver noget råderum til at afprøve
nogle af de idéer, vi har til at lave et bedre griseliv. Økonomi er fint og
nødvendigt – vi har også været der, hvor vi manglede penge til at gøre det, vi
gerne ville, og så fylder det meget. Så derfor er vi også meget taknemmelige og
ydmyge over, at vi nu har haft de her år, hvor vi har tjent nogle penge, der
giver os den frihed. Det, der gør det sjovt, er jo at arbejde med grisene og
konceptet”, siger Bertel Hestbjerg.
Se mere om Bertel Hestbjerg og poppelgrisene i videoen her:
Filmen er produceret i projektet 'Markedsvækst kræver forbrugertillid til de økologiske landmænd og produkter.' Projektet har fået støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug. Musik: www.bensound.com. Steadycam: Jon Bisgaard. Videojournalist: Joachim Plaetner Kjeldsen.
Flere artikler fra samme sektion
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.
De økologiske dyr står klar ved dørtrinnet - men nu frygter økologer for ulveangreb
I disse dage kommer økologiske dyr atter ud under åben himmel, men ulvens tilstedeværelse har i stigende grad vakt bekymring hos en række økologer med kvæg og får. De er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig, hvis der er en ulv i nærheden.
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.