Annonce

Annonce

Komposteret have-parkaffald

Flere og flere økologer bruger komposteret have-parkaffald som jordforbedring. Komposteren er med til at opbygge humus i jorden og gøre den mere frugtbar. Foto: Økologisk Landsforening

Kommune efterlyser økologer, der vil modtage haveaffald

Økologiske landmænd står først i køen til at modtage grøde og haveaffald fra Aalborg Kommunes genbrugspladser.

Efter en forsøgsperiode på to år udvider Aalborg Kommune nu en ordning, hvor kommunens økologiske landbrug kan få leveret oprenset å-grøde og haveaffald fra genbrugspladserne. Erfaringerne fra forsøget, der foregik omkring Nibe, er gode, og derfor efterlyser kommunen nu økologiske landmænd, der vil modtage haveaffald fra Hou, Gandrup og Storvorde samt grøde fra Dybvad Å, Binderup Å, Øster Å, Lindholm Å og Hasseris Å.

Kommunen vil med tiltaget bl.a. sikre næringsstoffer og organisk materiale til økologisk landbrug, og det hilses velkommen i Økologisk Landsforening.

”Det er et godt eksempel på, hvordan økologi skaber samarbejde på tværs af sektorer, og forhåbentlig vil Aalborgs initiativ inspirere andre kommuner,” siger konsulent i Økologisk Landsforening Anton Rasmussen.

Han arbejder med recirkulering af næringsstoffer fra by til økologisk landbrugsjord og ser flere muligheder for samarbejde mellem økologer og kommuner.

”Ud over have-parkaffald er der et stort potentiale for at understøtte og udbygge den lokale økologiske produktion, hvis kommunerne sikrer, at fx organisk husholdningsaffald recirkuleres til det økologisk jordbrug,” siger han.

Kompost giver mere humus i jorden

Haveaffald og grøde skal komposteres, inden det bringes ud på landbrugsjorden. En god kompostering har bl.a. den effekt, at ukrudtsfrø mister spireevnen, og at materialet omsættes, så det nemmere kan blive til humus i jorden. De senere år er flere økologiske planteavlere begyndt at bruge kompost fra fx have-parkaffald.

”Det er et rigtig fint initiativ at bringe næringsstofferne fra byerne tilbage til landbrugsjorden. Det er nødvendigt at tænke meget mere i recirkulering, og landbrugsjorden har godt af mere kompost, der bringer kulstof til jorden og gør den mere robust og frugtbar,” siger økologikonsulent Erik Kristensen, ØkologiRådgivning Danmark.

Aalborg Kommune ønsker at nedbringe klimabelastningen ved transport og håndtering af affaldet. Landbrug, som ligger tæt på de konkrete pladser og åer, vil derfor blive foretrukket som samarbejdspartnere.

Man kan finde yderligere oplysninger om ordningen på Aalborg Kommunes hjemmeside.

I Økologisk Landsforenings video Kompost til markerne, fortæller økologisk landmand Kurt Kjelde om, hvordan og hvorfor han bruger komposteret haveaffald til jordforbedring.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg