Annonce
Annonce
Kommune efterlyser økologer, der vil modtage haveaffald
Økologiske landmænd står først i køen til at modtage grøde og haveaffald fra Aalborg Kommunes genbrugspladser.

Flere og flere økologer bruger komposteret have-parkaffald som jordforbedring. Komposteren er med til at opbygge humus i jorden og gøre den mere frugtbar. Foto: Økologisk Landsforening
Efter en forsøgsperiode på to år udvider Aalborg Kommune nu en ordning,
hvor kommunens økologiske landbrug kan få leveret oprenset å-grøde og
haveaffald fra genbrugspladserne. Erfaringerne fra forsøget, der foregik
omkring Nibe, er gode, og derfor efterlyser kommunen nu økologiske landmænd, der vil modtage haveaffald fra Hou, Gandrup og Storvorde samt grøde fra Dybvad
Å, Binderup Å, Øster Å, Lindholm Å og Hasseris Å.
Kommunen vil med tiltaget bl.a. sikre næringsstoffer og organisk materiale til økologisk landbrug, og det hilses velkommen i Økologisk Landsforening.
”Det er et godt eksempel på, hvordan økologi skaber samarbejde på tværs af sektorer, og forhåbentlig vil Aalborgs initiativ inspirere andre kommuner,” siger konsulent i Økologisk Landsforening Anton Rasmussen.
Han arbejder med recirkulering af næringsstoffer fra by til økologisk landbrugsjord og ser flere muligheder for samarbejde mellem økologer og kommuner.
”Ud over have-parkaffald er der et stort potentiale for at understøtte og udbygge den lokale økologiske produktion, hvis kommunerne sikrer, at fx organisk husholdningsaffald recirkuleres til det økologisk jordbrug,” siger han.
Kompost giver mere humus i jorden
Haveaffald og grøde skal komposteres, inden det bringes ud på
landbrugsjorden. En god kompostering har bl.a. den effekt, at ukrudtsfrø mister
spireevnen, og at materialet omsættes, så det nemmere kan blive til humus i jorden. De senere år er flere økologiske planteavlere begyndt at bruge kompost fra fx have-parkaffald.
”Det er et rigtig fint initiativ at bringe næringsstofferne fra byerne tilbage til landbrugsjorden. Det er nødvendigt at tænke meget mere i recirkulering, og landbrugsjorden har godt af mere kompost, der bringer kulstof til jorden og gør den mere robust og frugtbar,” siger økologikonsulent Erik Kristensen, ØkologiRådgivning Danmark.
Aalborg Kommune ønsker at nedbringe klimabelastningen ved transport og håndtering af affaldet. Landbrug, som ligger tæt på de konkrete pladser og åer, vil derfor blive foretrukket som samarbejdspartnere.
Man kan finde yderligere oplysninger om ordningen på Aalborg Kommunes hjemmeside.
I Økologisk Landsforenings video Kompost til markerne, fortæller økologisk landmand Kurt Kjelde om, hvordan og hvorfor han bruger komposteret haveaffald til jordforbedring.
Flere artikler fra samme sektion
Nye beregninger viser et større metanudslip fra biogas end hidtil troet
Afgasset gylle er ikke helt så klimavenligt, som man hidtil har troet, viser nye beregninger fra Aarhus Universitet. Der er dog tiltag, man kan gøre, for at mindske metanudslippet.
Denne bælgfrugt er gået under radaren, selvom den har flere proteiner og færre kulhydrater end både kikærter og linser
I et nyt projekt vil en bred gruppe af aktører se på potentialet for lupin for at få den mere frem i lyset som en af de sunde, danske, økologiske bælgfrugter, der både egner sig til at blive spist og dyrket i Danmark.
Honningproducent skal pille øko-klistermærket af tønder med flere ton honning, fordi myndighederne sløsede
Tonsvis af dansk økohonning er nu blevet nedklassificeret til konventionelt med store økonomiske tab til følge, fordi myndighederne ikke overholdt deres egne regler. Først sidst på sæsonen fik avler at vide, hvor bistaderne måtte stå, selv om styrelsens egen frist var maj.