Annonce
Annonce
Øko-formand: Med samarbejde kan vi lykkes med at bruge mindre konventionel husdyrgødning
De to øko-formænd Per Kølster og Hans Erik Jørgensen havde fokus på hhv. priser og gødning, da 150 økologer dukkede op til Økotræf.

Økotræfs åbning var lagt i hænderne på formændene for hhv. Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer Økologi, der talte for et næsten fuldt telt. Fra venstre Per Kølster, Hans Erik Jørgensen og Peter Mejnertsen, LMO. Foto: Karen Munk Nielsen
Mens regnen regnede af uden for teltet, lyttede deltagerne i tørvejr til to økologiformænds bud på fremtiden for økologien, da ØkologiRådgivning Danmark og LMO afholdt årets Økotræf.
Per Kølster, Økologisk Landsforening, tegnede med afsæt i et helt frisk markedsnotat fra foreningen billedet af en efterspørgsel på økologiske fødevarer, som ikke viser nogen tegn på at stoppe. At markedet for mælk, svinekød og fjerkræ aktuelt er presset, vil ifølge markedsanalyserne rette sig i løbet af få år.
"Der vil være bump på vejen for nogle produktionsgrene, men det store billede er klart. Der bliver brug for flere danskproducerede økologiske fødevarer og flere økologer. Vi har i Økologisk Landsforening sat et mål om 30 procent økologi i 2030. Det er mere end en fordobling, men det er realistisk at nå," siger Per Kølster.
Han peger på prisforskellen mellem økologi og konventionel mad som en af udfordringerne.
"Prisforskellen skal være mindre. Ikke ved at sænke prisen på økologi, men ved at konventionelle fødevarer opnår en fair pris".
Gødning: Samarbejde skal flytte økologien
Hans Erik Jørgensen, Landbrug & Fødevarers Økologisektion, satte i sin tale fokus på planerne om at stramme reglerne for brug af konventionel halm og husdyrgødning fra 2021.
"Forbrugernes tillid er vigtig. Økologi skal være økologisk og ikke noget halvt. Vi skal lukke smuthuller, også når det gælder udsæd, og vi skal alle sammen være parat til at ændre adfærd," fastslog formanden, som tog udgangspunkt i sine egne erfaringer:
"Jeg har været økolog i 12 år, og jeg skal da lige love for, at man flytter sig i sit hoved, når man skal løse noget, man ikke tror, kan løses. Vi kan lykkes med at bruge mindre konventionel husdyrgødning, når vi arbejder for det i fællesskab. Og ja, det kan godt gøre ondt at flytte sig, men vi er nødt til at flytte os lige så hurtigt, som det konventionelle landbrug gør i disse år," siger Hans Erik Jørgensen.
Og så stoppede regnen. En ny kaffemaskine ankom, og brygningen kom i gang, mens deltagerne fordelte sig i mark og udstillingsområde, talte om forsøg, så på sorter, sparkede dæk og fik en god snak med kolleger, rådgivere og firmaer.
God premiere på samarbejde
Økologitræf var premieren på et nyt samarbejde mellem ØkologiRådgivning Danmark og LMO om større landmandsarrangementer, og begge arrangører er tilfredse med såvel arrangementet som samarbejdet om det.
"Bortset fra vejret forløb det, som det skulle. Det var en god begyndelse på samarbejdet," siger plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark.
Afdelingschef i LMO Økologi, Peter Mejnertsen, er enig.
"Perspektivet ved samarbejdet er, at vi kan lave bedre arrangementer for flere. Det er godt for økologien. Vi kunne selvfølgelig godt have drømt om endnu flere deltagere i går, men der var en god intensitet, og vi mødte landmænd, vi ellers ikke er i kontakt med. Det er positivt," siger han.
Karen Munk Nielsen er kommunikationsmedarbejder i Økologisk Landsforening
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.