Annonce

Annonce

Studerende sidder i en stor hal og lytter

Trods corona og hjemmeundervisning har de agrarøkonom-studerende lavet en stribe spændende projekter, siden de 8. september blev præsenteret for opgaven på Godsbanen i Aarhus. Nu bliver deres opgaver sendt videre til den professionelle jury, der udvælger de tre, der får et legat. Foto: Mikkel Vognæs

10 projekter er nomineret i konkurrencen 'I gang for 1 million'

Dommerpanelet er nu klar til at udvælge de tre vindereprojekter, som har givet de mest spændende og perspektivrige bud på fremtidens landbrug.

Kort efter efterårsferien modtog Økologisk Landsforening den ene kasse efter den anden fra landbrugsskolerne fyldt med spændende forretningsplaner, som landets agrarøkonomstuderende har udarbejdet i forbindelse med konkurrencen 'I gang for 1 million', som skal inspirere fremtidens landmænd til at tænke i nye baner.

Sammen med de forhåndsbedømmelser, som underviserne på de enkelte skoler har lavet, har Økologisk Landsforening nu indsnævret feltet til de 10 forretningsplaner, som er nomineret til at gå videre i konkurrencen.

Ifølge projektleder Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening har det været inspirerende at foretage den første gennemlæsning af alle de tilsendte forretningsplaner.

"De vidner om, at det er et projekt, som de studerende i den grad har taget ejerskab af og brugt som afsæt til enten at udfordre sig selv med en ny måde at betragte erhvervet på eller at udfolde de idéer, der allerede har ligget i baghovedet," siger Jens Peter Hermansen.

Han glæder sig over, at de studerende og underviserne er færdige med deres del af opgaven, så dommerpanelet nu kan finde de endelige vindere, som skal vurdere projekter, der både omfatter husdyrproduktion, planteavl og diverse serviceydelser indenfor landbruget.

"Alle fokuserer på den gode fortælling om ærlige og rene fødevarer, mindre men bedre, direkte kundekontakt og klima," siger Jens Peter Hermansen.

På grund af den nuværende corona-situation bliver det ikke muligt at udpege vinderne ved en fælles event. Så vinderne bliver kåret ved de enkelte skolers dimissionsfester ultimo januar.

Her er de ti nominerede projekter til 'I gang for 1 million':

  • Rødbedevin - Frederik Dyring Hasselsteen og Christian Bregndahl Larsen, Dalum
  • Kend din køkkenhave - Sebastian Andersen og Casper Elkær, Dalum
  • Produktion af hasselnødder - Jerik Iversen, Gråsten
  • Kveller Salt - Arthur Petersen, Gråsten
  • Din madhave - Mads Søndergaard, Asmildkloster
  • Natursaft - Kathrine Greve og Marie Vad, Asmildkloster
  • Food4Horses - Rasmus P. Mikkelsen og Lars Klausholt, Asmildkloster
  • Granly Gåsen - Søren W. Lauridsen, Bygholm
  • Kli-Mad - Søren Ingwersen, Bygholm
  • Tilbage til rødderne - Jens G. Petersen og Jesper H. Lodahl, Bygholm

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima