Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen, Jesper Haahr Lodahl, Jens Givskov Petersen og Allan H. Hansen ved uddeling af legat på Bygholm

Projektleder Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening t.v. var med på Bygholm, da Jesper Haahr Lodahl og Jens Givskov Petersen modtog legatet for deres vinderprojekt fra Allan H. Hansen, Danish Agro. Foto: Marie Gaarden

'Tilbage til rødderne' vil have byboerne ud at dyrke deres egne grøntsager

I GANG FOR 1 MILLION: Ideen om en socialøkonomisk virksomhed, der skal bringe byboere tættere på fødevarerne, bliver belønnet med legat på 10.000 kr. fra Danish Agro.

I denne uge afsluttede både Jesper Haahr Lodahl og Jens Givskov Petersen uddannelsen som agrarøkonomer på Bygholm Landbrugsskole i Horsens. Ud over topkarakteren 12 for deres hovedopgaver kunne de glæde sig over i fællesskab at modtage et legat på 10.000 kr. fra Danish Agro.

Pengene er belønningen for deres virksomhedskoncept 'Tilbage til rødderne', som de udviklede i forbindelse med projektet 'I gang for 1 million', som fem landbrugsskoler gennemførte sammen med Økologisk Landsforening i efteråret 2020.

Vinderprojektet ”Tilbage til rødderne” er et koncept for en socialøkonomisk virksomhed, som skal give borgerne i større byer mulighed for at komme tættere på naturen og de fødevarer, som de normalt henter i supermarkedet eller køber online.

Konceptet går ifølge de to agrarøkonomer ud på at give byboerne et grønt pusterum fra den travle hverdag ved at leje dem et lille stykke bynær jord. Her kan de dyrke deres egne økologiske grøntsager og følge hele processen, fra frøet kommer i jorden, til grøntsagen ligger på tallerkenen.

Landbruget tænker tit ret firkantet

Grundtanken er, at de skal få en oplevelse af at komme ud på landet og tilbage til rødderne, uden at gå på kompromis med livet i storbyen, og 'Tilbage til rødderne' sørger for både frø og planter og vejledning.

"Landbruget tænker nok tit ret firkantet, og hvis man skal overtage et landbrug, kræver det mange millioner kr., så det har været en spændende proces at arbejde med et budget på kun en mio. kr. Det har vist os, at man ikke altid behøver at tænke stort, når man skal etablere en landbrugsvirksomhed," siger Jens Givskov Petersen, som i næste uge starter som driftsleder på en økologisk kvæggård ved Vandel, hvor han får ansvaret for knap 300 køer.

Også makkeren Jesper Lodahl har kurs mod en jysk kvæggård, så de har ikke aktuelle planer om selv at realisere projektet, hvor Aarhus Kommune indgår som case og den vigtigste samarbejdspartner. Efter planen skal haverne ligge på bynære kommunale arealer, hvor den økologiske drift skal sikre, at grundvandet ikke bliver forurenet med pesticider. Endelig skal haverne fungere som arbejdsprøvning for borgere med særlige behov, som ikke kan varetage et normalt 37 timers job.

Vigtigt med en tredobbelt bundlinje

Netop den tredobbelte bundlinje er en af årsagerne til, at Allan H. Hansen, produktchef for økologi hos Danish Agro, forleden mødte op på Bygholm Landbrugsskole for at overrække et legat på 10.000 kr. til de to nyslåede agrarøkonomer, som han også roser for at tænke nye serviceydelser ind i virksomheden.

Dermed sigter han til, at 'Tilbage til rødderne' både skal sælge egne grøntsager og tilbyder at passe medlemmernes haver, når de er på ferie.

Nu bliver det spændende at se, hvor meget af innovationskraften der bliver omsat til konkrete projekter i løbet af de kommende år.

— Jens Peter Hermansen, Økologisk Landsforening

De primære kunder er børnefamilier, og der vil blive indrettet attraktive områder til børnene. I løbet af sæsonen vil der desuden blive afholdt workshops og foredrag om grøntsagsproduktion.

"Vi vil gerne være med til at støtte nogle unge i at arbejde ud fra den økologiske tankegang, og det er samtidig vigtigt, at vi får nogle flere unge til at etablere egen virksomhed," siger Allan H. Hansen om baggrunden for at der står Danish Agro på legatet til Tilbage til rødderne.

Projektleder Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening glæder sig over opbakningen og den store iderigdom, som præger de mange besvarelser.

"Nu bliver det spændende at se, hvor meget af innovationskraften der bliver omsat til konkrete projekter i løbet af de kommende år," siger han.

Tilbage til rødderne budgetterer med en årlig leje på 3.000 kr. for en have på ca. 30 m2.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion