Annonce

Annonce

Svenske økologer udstiller varer i svensk butik

I år er det sjette gang, at de svenske økologer laver en økologi-kampagne, som varer hele september, og den ide vækker interesse på den danske side af Øresund. Foto: Organic Sweden

De svenske økologer fejrer Eko-september for sjette år i træk

Danske økologer fejrede i weekenden Det Økologiske Høstmarked ved at invitere borgerne ud på gårde rundt om i hele landet. Hos vores broderfolk i Sverige nøjes økologerne ikke med at fejre økologien i en enkelt weekend.

På den anden side af Øresund tog man i weekenden hul på den sjette udgave af Eko-september, som i år lokker med flere lokale arrangementer end nogensinde før.

Eko-september er en tilbagevendende kampagne for økologiske fødevarer og drikkevarer, hvor Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna og certificeringsorganet Krav som i samarbejde med dagligvarebranchen og de svenske økologer bruger 30 dage til at fortælle svenskerne om fordelene ved at vælge økologiske varer.  

"Vi er stolte af, at Eko-september har etableret sig som kampagnemåneden for økologi, og at vi samler så mange aktører, der sammen ønsker at fremme salget og sprede viden om økologi og Krav-mærket,” siger Charlotte Bladh André, direktør for Organic Sweden.

Flere aktiviteter end nogensinde

Udviklingen på det økologiske marked i Sverige viser, at der er god grund til at promovere økologien. For selv om økologisalget i Sverige steg med næsten en procent i 2023, faldt økologiandelen i alle landets største salgskanaler med undtagelse af Systembolaget.   

Det fremgår af Ekologiska Årsrapporten. Den viser, at der i 2023 blev solgt økologiske fødevarer for i alt 22,5 mia. dk.kr. i Sverige. Det svarer til 7,8 pct. af det samlede fødevaresalg. Andelen af økologisk faldt dermed med 0,5 procentpoint i 2023, men ifølge rapporten begyndte salget af vokse en smule mod slutningen af et år, hvor det økologisk areal i Sverige faldt med ca. 16 pct.

I forbindelse med Eko-september organiserer Organic Sweden og Ekologiska Lantbrukarna arrangementer over hele landet sammen med økologiske landmænd, fødevarevirksomheder, butikker og lokale organisationer.

De fleste aktiviteter finder sted i Värmland, Dalarna, Skåne, Halland, Blekinge, Kronoberg og Gävleborg i butikker, der ønsker at promovere lokal økologisk mad.

Vi har af flere omgange drøftet, hvordan vi kan tage inspiration fra Eko-september og udvikle/implementere en tilsvarende dansk aktivitet. Så idéen lever; forhåbentlig bliver den også til virkelighed inden længe.

— Carsten Ahrenfeldt, markedschef, Økologisk Landsforening

”I år organiserer vi flere lokale arrangementer end nogensinde før! Vi har talt over 50 begivenheder som ’Økologisk landmand i butik’, ’Frokost hos den økologiske landmand’, ’Åben økologisk gård’, madmarkeder og høstfester over hele landet,” siger Sofia Emilsson, som står i spidsen for Ekologiska Lantbrukarna.

Dansk interesse for kampagnen

Sideløbende med de fysiske aktiviteter sørger arrangørerne for løbende at fortælle om aktiviteterne og økologien via de sociale medier, på emballagen på de økologiske produkter og via skiltning i dagligvarekæderne.

Under kampagnen er de svenske økologer med til at vise, hvordan økologiske fødevarer produceres, og hvordan de giver mere biologisk mangfoldighed, et bedre klima, renere grundvand, mere frugtbar jord, bedre dyrevelfærd og færre tilsætningsstoffer i kosten.

I Økologisk Landsforening har markedsafdelingen skelet mod Sverige og Eko-september for at se om det vil give mening med et tilsvarende kampagne på dansk grund, hvor der også er behov for at revitalisere økologien efter nogle år med fald i salget.

"Vi har af flere omgange drøftet, hvordan vi kan tage inspiration fra Eko-september og udvikle/implementere en tilsvarende dansk aktivitet. Så idéen lever; forhåbentlig bliver den også til virkelighed inden længe," siger foreningens markedschef Carsten Ahrenfeldt, som håber, at en længerevarende kampagne kan bidrage til at sætte yderligere skub i den spirende vækst i det hjemlige økologisalg.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion