Annonce

Annonce

Bærepose med varer fra Krav

Da de økologiske varer både bidrager til et renere miljø og højere dyrevelfærd, mener tre grønne organisationer i Sverige, at staten bør give en momsrabat til de økologiske producenter. Foto: Krav

Svenske økologer vil have halveret momsen på økologiske fødevarer

For at sætte yderligere skub i den grønne omstilling og salget af økologiske fødevarer i Sverige foreslår tre grønne organisationer en halvering af momsen på økologiske fødevarer.

Op til folketingsvalget lancerede Økologisk Landsforening et forslag om at sænke momsen på økologiske fødevarer. Nu har det ønske spredt sig til den anden side af Øresund, hvor flere undersøgelser viser, at de svenske forbrugere gerne vil købe flere bæredygtige fødevarer, men at prisen ofte er en barriere.

Det får de svenske organisationer Krav, Organic Sweden og Ekomatcentrum til at kopiere Økologisk Landsforeningens forslag om at sænke momsen på økologiske varer med den begrundelse, at de i forhold til konventionelle fødevarer bl.a. bidrager til et bedre miljø og højere dyrevelfærd.

Nedsat moms vil være et vigtigst skridt i retning mod en mere langsigtet og bæredygtig fødevarestrategi for Sverige, skriver de tre organisationer 9. november i et fælles debatindlæg i Göteborgs-Posten.

Momsen bør halveres på økologi

Dermed melder de svenske økologer sig ind i koret af europæiske lande, som diskuterer spørgsmålet om nedsat moms på økologiske fødevarer, som det bl.a. er tilfældet i Spanien og Holland.

De tre svenske organisationer plæderer for at halvere momsen på økologiske fødevarer fra 12 pct. til 6 pct. Det skal give flere svenske forbrugere lyst og råd til at foretage det grønne valg, når de køber mad.

”Tærsklen for hvilke forbrugerne, der har råd til at vælge de økologiske varer på butikshylden, skal sænkes. Det skal give flere mulighed for at bidrage til den grønne omstilling,” siger Emma Rung, direktør for Krav i en pressemeddelelse.

Charlotte Bladh André, direktør for Organic Sweden peger på, at det er uholdbart, at det udelukkende er markedskræfterne og forbrugerne, som skal drive udviklingen af det bæredygtige forbrug.  

”Her bør politikerne også tage et ansvar,” siger hun, og henviser til, at det koster flere penge at drive et landbrug, der har højere standarder for dyrevelfærd og tager større hensyn til naturen end det konventionelle landbrug.

Når de økologiske produkter er lidt dyrere end konventionelle varer, skyldes det blandt andet, at økologerne hverken bruger kunstgødning eller syntetiske pesticider, mens de alternative metoder, som økologiske landmænd bruger til at bekæmpe ukrudt og skadedyr, er både mere tidskrævende.

”Det gør til gengæld økologiske fødevarer mere bæredygtige. Men de skal have mulighed for at konkurrere på mere retfærdige vilkår, da de reelle omkostninger ved den billige konventionelle mad er meget højere,” siger Mimi Dekker, som står i spidsen for foreningen Ekomatcentrum.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion