Annonce
Annonce
Der var trængsel i det lille gårdslagteri, da Emil Kousgaard tre gange i løbet af høstmarkedet hos Varde Ådal Lam demonstrerede, hvordan han parterer et lam. Foto: Jakob Brandt
Lokalt samarbejde gjorde Varde Ådal Lams første høstmarked til et stort trækplaster
Der kom ca. 1.000 gæster forbi det alsidige landbrug, og værtsparret Eva og Torben Kousgaard vurderer, at samarbejdet med flere lokale producenter var hovedårsagen til det store rykind, som betød at mange boder måtte melde udsolgt før lukketid.
I år deltog Vejle Ådal Lam for første gang i Det Økologiske Høstmarked, som blev en gedigen succes for både værtsgården og det team af lokale producenter, som deltog med boder med grøntsager, æg, mel, surdejsbrød, kager, ost og vin. Fælles for dem var, at de fleste allerede efter to-tre timer måtte sende bud efter flere varer.
”Du kan godt skrive, at Varde Ådal blev lagt ned,” smilede Torben Kousgaard, da han ud på eftermiddag satte sig ned ved et af de mange langborde på gårdspladsen.
De var kort forinden fyldt med liv og veltilfredse gæster, på en dag, som på stort set alle fronter forløb bedre, end værterne på det familieejede landbrug havde drømt om.
”Det er gået helt fantastisk. Vi havde regnet med 500 gæster, men jeg tror, der kom 1.000. Så ja, jeg er nok lidt høj over, at det er gået så godt, og der kom så mange gæster forbi.”
Betyder det, at I også holder Økologisk Høstmarked igen til næste år?
”Det tror jeg kraftigt, at vi vil overveje,” sagde Torben Kousgaard, som havde flere bud på, hvorfor så mange lokale borgere og kunder fra et større opland valgte at besøge gården, som i dag ejes via et I/S af Torben Kousgaard og familiens ældste søn, Emil Kousgaard. Sidstnævnte er slagter, og søndag styrede han kniv, sav og et velsmurt stemmebånd, da han tre gange fyldte gårdslagteriet med gæster og viste dem, hvordan en prof parterer et lam. Undervejs fortalte han om arbejdet med dyrene, dyrlægekontrol og fødevaresikkerhed og det hele blev krydret med fif til, hvordan man bedst udnytter delstykkerne på et parteret lam på 20 kg.
Majken på syv år og lillesøster Lærke på fire år havde taget deres forældre, Christian og Gitte Sørensen med ind for at se, og selv om pigerne var lidt for generte til at sætte ord på den oplevelse, var forældrene enige om, at det var en god oplevelse for både store og små.
”Børnene skal vide, at kødet ikke kommer fra supermarkedet,” sagde Christian Sørensen.
”Ja, og det er sundt for dem at opleve, at dyrene går herude på marken, inden de bliver slagtet, og vi køber kødet,” supplerer Gitte Sørensen.
Megafedt samarbejde
Parteringerne og dagens hyrdehundeshow var formentlig begge aktiviteter, som havde en positiv effekt på besøgstallet, men Torben Kousgaard pegede også på, at der ikke har været afholdt høstmarkeder i lokalområdet i de seneste par år. Sammen med det gode vejr var det med til at booste interessen. Men han tillægger det måske størst betydning, at både Mel fra Forum og det biodynamiske landbrug Ormsiggaard havde takket ja til at være medarrangør af forbrugereventet og at de sammen havde fået flere andre lokale fødevareproducenter til at stille op med boder, så der var meget at se og smage på.
”Vi vil gerne være med til at promovere de økologiske producenter i lokalområdet. Og det er fantastisk at både bager, bær- og grøntsagsavlere og andre vælger at stille op. Når man samler det på den måde, tror jeg, at man kan få to plus to til at give fem, og jeg tror, at vi har fået en større profilering af høstmarkedet, end hvis vi kun var os selv,” sagde Torben Kousgaard.
Den vurdering er parret Nicolai og Andrea Langhorn enige i. I maj overtog de bageriet Mel fra Forum, som ligger mellem Varde og Esbjerg i landsbyen Forum.
"Vores hovedforretning er brødet, som vi sælger via vores gårdbutik og til lokale caféer i Esbjerg og Varde. Vores udfordring er, at der endnu ikke er så mange, der kender os, så høstmarkedet er et godt sted at fortælle om vores mel, brød og tankerne bag økologien,” sagde Nicolai Langhorn og fortsatte:
Gårdens dyr
Så mange økologiske dyr producerer Varde Ådal om året:
- Får/lam ca. 1500
- Skovkvæg 350 incl. opdræt
- Grise : 300-400
- Kyllinger: 5000-6000
- Ænder: 4500
- Gæs: 200
”Eva og Torben har hjulpet os med mange ting, og vi kommer gerne igen, hvis de inviterer til næste år."
Andrea Langhorn har tidligere været landbrugselev hos Varde Ådal Lam, og hun var glad for at være tilbage.
”Det er megafedt, at vi kan være med til at planlægge et event sammen med andre økologer. Det giver noget sammenhold, og vi er gode til at støtte hinanden,” sagde Andrea Langhorn et par timer inden markedet lukkede.
”Vi har solgt, alt hvad vi havde med, så nu freestyler vi lidt med brød fra fryseren og grillede pølser fra Varde Ådal Lam.”
Burgerne blev revet væk
Eva og Torben Kousgaard overtog slægtsgården i 1989, hvor de startede med nogle få får som et hobbyprojekt. Et får blev til flere og i dag er gården med tilhørende slagteri og gårdbutik parrets levevej.
Mens familien Kousgaard har brugt meget tid på at gøre gården klar til høstmarkedet, har værterne været helt fri for at tænke på forplejning til gæsterne.
”Det har de lokale samarbejdspartnere stået for, og pengene går i deres kasse som belønning,” sagde Torben Kousgaard, som dog selv måtte have gang i gårdens grill og et større parti pølser, da det stod klart, at den økologiske foodtruck fra Lighthouse Burgers var løbet tør for råvarer allerede ved 13.30-tiden.
”Det er jo nærmest en katastrofe. Burgerne blev revet væk," forklarede Karl Emil Halkjær.
Han er stifter af Lighthouse Burgers, der driver en forretning på Fanø og i år har øget omsætningen efter købet af den foodtruck, som søndag trak lange køer, da den holdt parkeret hos Varde Ådal Lam, som leverer kødet til burgerne.
Fælles for udstillerne var, at de tidligere havde arbejdet sammen i forskellige sammenhænge og er fælles om mange af kunderne.
Også Lone Hansen fra Enghavegård Osteri havde en forrygende travl dag, hvor hun havde undervurderet kundernes ostesult. Derfor var det to gange nødvendigt at sende bud efter mere ost hjemme fra gårdmejeriet, som især er kendt for sit sortiment af økologiske rødkit-oste.
"Alle vi små producenter, som er med i dag, kender hinanden, og vi har arbejdet sammen med Varde Ådal Lam i mange år. Mange af høstmarkedsgæsterne er i forvejen kunder hos os, og det har været en fantastisk dag, hvor vi allerede løb tør for varer kl. 12, og måtte have nye forsyninger," sagde Lone Hansen.
Run på ny selvbetjent gårdbutik
Der var også godt gang i Varde Ådal Lams nyindrettede gårdbutik, som har været med til at øge gårdens omsætning efter en ufrivillig nedlukning.
"Det er ingen hemmelighed, at vi sidste vinter var lukket ned i fire måneder på grund af fugleinfluenza, hvor alle vores fjerkræ blev aflivet og vores gårdslagteri blev tømt og lukket ned for at blive rengjort. Vi åbnede igen til påske,” fortæller Torben Kousgaard.
Mens den gamle gårdbutik kun var åben nogle få timer torsdag til lørdag, holder den nye 70 kvm store butik åbent hver dag fra kl. 08.00-20.00, og ifølge Eva Kousgaard, som har det daglige ansvar for gårdbutikken, kan den markant udvidede åbningstid mærkes på omsætningen.
”Vi sælger dobbelt så meget som før, og jeg har fået mere fritid,” sagde en træt Eva Kousgaard, som kunne se tilbage på en travl dag med kø ved kassen, hvor der ikke var tid til at lade kunderne betjene sig selv.
”Jeg ved ikke, hvor meget vi solgt for, men det er gået helt fantastisk, og jeg har slet ikke haft tid til at komme rundt på gården,” sagde hun, da strømmen af kunder stilnede af ved 15-tiden.
”Nu skal jeg lige have en sodavand, inden jeg går sukkerkold.”
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.