Annonce
Annonce
I 27 år har Lars Korsgaard været konventionel svineproducent - nu har han omlagt til økologi og er ikke i tvivl om, at hans grise har det bedre. Foto: Joachim Kjeldsen
Salget af økologi står stærkt – bare ikke for grisekød og fjerkræ
Pressemeddelelse
Danmark kan bryste sig af at være verdensmester i økologi. Bare ikke når det gælder grisekød og fjerkræ. Mens markedsandelene for økologiske gulerødder, havregryn, mælk og æg alle er over 30 procent, ligger andelene for øko-grisekød og -fjerkræ på kun 3 procent. Økologisk Landsforenings kampagne ’En himmel til forskel’ skal være med til at sikre, at langt flere grise og kyllinger kommer ud under åben himmel.
Mens danskerne er vilde med at købe økologiske gulerødder, havregryn og mælk, halter salget af økologisk grisekød og fjerkræ efter.
Det er
et paradoks. For når danskerne bliver spurgt, svarer tre ud af fire, at de i høj
eller nogen grad går op i dyrevelfærd. Men ikke alle sætter lighedstegn mellem
dyrevelfærd og økologi.
Chefkonsulent i Økologisk Landsforening, Helle Bossen, kan godt forstå, hvis nogle danskere er forvirrede.
- Den økologiske produktion rummer mange fordele på én gang, men det kan være svært at gennemskue, hvad ”økologi” dækker over i forhold til dyrevelfærd. Derimod er ”frilandsgris” og ”fritgående kyllinger” mere selvforklarende. Derfor har vi en opgave i at øge danskernes bevidsthed om, at Ø-mærket garanterer meget højt dyrevelfærd, siger Helle Bossen.
Pris behøver ikke at være en barriere
Derudover kan merprisen for økologisk grisekød og fjerkræ være en barriere, når man står ved køledisken.
- Økologiske grise og kyllinger har god plads og kommer ud under åben himmel. Det betyder selvfølgelig, at kødet bliver dyrere, men hvis man skruer ned for kødet og op for det grønne, betyder det ikke store ændringer i madbudgettet. På den måde er man med til både at sikre høj dyrevelfærd og et bedre klima, siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.
Både Økologisk Landsforening og Friland, som er Europas største økologiske kødselskab, oplever en stor interesse for at producere økologisk fra svineproducenter i hele landet.
En af dem, som har valgt at lægge om til økologisk produktion, er Lars Korsgaard. I 27 år har Lars Korsgaard været konventionel svineproducent. Hver dag året rundt passede han sine 400 søer i staldene på sin store gård i Snedsted i Thy, men som årene gik, blev han mindre og mindre glad for sit job. Stort set fra den ene dag til den anden tog han beslutningen, åbnede stalddørene på vid gab og så de store dyr løbe ud over markerne. Han ville være økologisk svineproducent.
Mindre medicin – mere plads
Lars Korsgaard er ikke i tvivl om, at han har truffet den rigtige beslutning.
- Som konventionel producent havde jeg hver måned medicinudgifter på cirka 15.000 kr. I dag er de reduceret til 1.000 kr. Smågrisene får lov at være hos deres mor dobbelt så længe som i den konventionelle produktion, hvilket giver bedre immunforsvar, og de har langt mere plads. Før havde en so i min stald to kvadratmeter, nu har hun 500 m2. Når man som landmand går i det hver dag, vænner man sig til, at produktionen bliver mere og mere presset, men i dag er jeg ikke i tvivl om, at mine grise har fået det langt bedre end før, siger Lars Korsgaard.
I de kommende uger vil danskerne møde ’En himmel til forskel’-kampagnen på plakater i bybilledet og på de sociale medier. Læs mere på www.renmadglæde.dk
Se forskellen på økologiske og ikke-økologiske dyr
Hvis du
har brug for yderligere oplysninger, er du velkommen til at kontakte:
Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening, telefon 31 79 27 00, hb@okologi.dk
Lars Korsgaard, økologisk svineproducent, mobil 40 30 10 54
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.