Annonce

Annonce

En køkkenmedarbejder skærer mad på et skærebræt af plast

Ved at erstatte sit skærebræt af plast med et af træ reducerer man mængden af mikroplast i køkkenet. Foto: Arkiv

Sådan sænker du mængden af mikroplast i køkkenet

Ved at udskifte plastredskaber i køkkenet med redskaber af stål, jern og træ og stoppe med at vaske plastbeholdere i opvaskemaskinen kan man reducere sin eksponering for mikroplast. Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change, giver her 11 tip til mindre plastforurening.

Plastbeholdere, skærebrætter i plast, drikkedunke i plast og pander med syntetisk non-stick belægning.

Det er nok alt sammen noget en stor del af danskerne har stående hjemme i køkkenet, men det er også kilder til mikroplast, som forskere i stigende grad finder i vores organer. Plaststykkerne er nemlig så små, at de kan transporteres i vores blodbaner og gennembryde blod-hjerne-barrieren.

I et nyt studie har forskere fundet 50 pct. mere mikroplast i hjerner undersøgt i 2024 sammenlignet med hjerner undersøgt i 2016.

Selvom mikroplast er nærmest overalt, kan man dog sænke sin egen eksponering for den, når man står i køkkenet og laver mad - netop indholdet af plast i mad er en af kilderne til vores indtag af plast.

Henrik Beha Pedersen, stifter og bestyrelsesformand for organisationen Plastic Change, anbefaler, at man overordnet set benytter sig af forsigtighedsprincippet, hvis man vil reducere risikoen for eksponering for mikroplast i køkkenet og maden.

"Vi skal omgå plast fornuftigt. Vi er ikke plastikstormere, der siger, vi slet ikke skal bruge det, men vi skal tage en lang række forholdsregler, hvor vi passer på ikke at anvende det forkert. I og med vi har så lidt viden om det, synes vi, at man bør benytte sig af forsigtighedsprincippet," siger han.

Han fraråder for eksempel, at man putter varm mad i en plastbeholder eller opvarmer en plastbeholder i mikroovnen, da varme får plasten til at afgive mikroskopiske partikler. Af samme grund bør man heller ikke vaske plastbeholdere og lignende i opvaskemaskinen, men i stedet gøre det i hånden.

Desuden bør man bruge køkkenredskaber i træ, jern og stål i stedet for plast. Eksempelvis kan et skærebræt i træ erstatte et i plast, og en pande i jern eller stål med en naturlig olieret non-stick belægning kan erstatte en pande med en syntetisk non-stick-belægning. Den skal så bare vaskes op kun i varmt vand og uden sæbe.

Henrik Beha Pedersen henviser til 11 tip fra Plastic Changes vidensdatabase:

1. Drik vand fra hanen

Verdens sundhedsorganisationen WHO påpeger at der er mikroplastik i vores drikkevand. Grundvand i Danmark er godt filtreret.

2. Brug en drikkedunk af stål

Når du vasker en drikkedunk af plastik i opvaskemaskinen, kan det varme vand medføre at en række kemikalier og plastikpartikler frigives fra drikkedunken. Brug i stedet en drikkedunk af stål.

3. Beskyt dine børn – brug sutteflaske af glas

Når en plastik-sutteflaske fyldes op med varm mælk eller vælling, kan der frigives plastikpartikler. Brug en sutteflaske af glas i stedet.

4. Tjek dine plejeprodukter

Der kan være plastik i meget kosmetik og cremer, og det trænger ind gennem huden. Undgå derfor produkter, hvor der er polymer eller crosspolymer på ingredienslisten.

5. Undgå teposer af plastik

Teposer af plastik frigiver usædvanligt meget mikroplast. Brug en stålsi eller filter af rent papir istedet.

6. Din egen to-go-kop til kaffen

Begræns dit forbrug af to-go-kaffe i papkrus, hvor indersiden oftest er beklædt med plastik. Medbring og brug for eksempel din egen termokop af stål i stedet.

7. Varm mad + plastik = et dårligt match

Når du pakker varm mad ned i en beholder af plastik, kan der frigives plastikpartikler. Brug derfor en beholder i stål eller glas i stedet. Hvis du bruger plastik, så lad maden køle af, før du putter det i beholderen.

8. Madlavning uden melamin

Madlavningsredskaber af plastik kan frigive plastik, særligt melamin-redskaber, når det er i kontakt med kogende vand eller varme pander. Brug derfor i stedet madlavningsredskaber af stål eller træ.

9. Karklud

Når du bruger skuresvampe, klude og gulvmopper, betyder slid, at der kan frigives plastik. Brug derfor istedet skuresvampe, klude og gulvmopper fri for plastik.

10. Tjek dit tøj

Syntetisk tøj frigiver mikro- og nanoplast, både når du går i det og når du vasker og stryger. Mange af partiklerne ender i luften, og du kan komme til at indånde det. Gå derfor efter tøj, som ikke indeholder polyester, nylon og elastan.

11. Husk indeklimaet

Støvet i vores hjem indeholder mikro- og nanoplastik fra vores tøj, tæpper, møbler gardiner og så videre. Sørg for at lufte godt ud, især når du støvsuger og gør rent, hvor støvet hvirvles op.

Flere artikler fra samme sektion

Effektiv markedsføring har givet den økologiske citron mange loyale kunder

Der er stor variation i købsmønstrene for de mest almindelige økologiske basisvarer, og ifølge Økologisk Landsforening kan flere varer lære af øko-citronens succes.

20-02-2025 6 minutter Dagligvarehandel

Tre stærke kandidater er nominerede til årets øko-pris

Økologisk Landsforening har nu sat navne på de tre kandidater, der er med i opløbet til Øko-prisen 2025, og ifølge markedschef for foodservice Torben Blok er der tale om tre stærke kandidater, som på hver sin måde kæmper for at udbrede de økologiske løsninger i landets professionelle køkkener.

19-02-2025 5 minutter Øko-prisen

Optimisme blandt økologiske svineproducenter: Noteringen stiger, og efterspørgslen vender tilbage

Noteringen for økologiske slagtesvin er højere end samme tid sidste år, rentepresset er aftagende, og forbrugerne er igen begyndt at efterspørge det økologiske kød.

17-02-2025 2 minutter Grise,   Økonomi