Annonce
Annonce
Fødevareminister Rasmus Prehn brugte næsten tre timer på Ny Lundgård, da han søndag for første gang oplevede den livsglæde, som de økologiske køer udstråler, når de kommer på græs efter en vinter i stalden. Foto: Marendine Ladegaard
Rasmus Prehn: Man bliver helt høj af at se køerne tumle rundt på marken
Normalt har Ny Lundgård op mod 4.000 gæster til Økodag. I år kom der kun en snes, og en af dem ankom i ministerbil.
Mens de fleste corona-trætte danskere venter utålmodigt på næste etape af genåbningen af landet, sluttede ventetiden for de økologiske køer søndag kl. 12, da økologer over hele landet lukkede deres køer på græs.
Efter nogle måneder på stald var det som altid nogle kåde økologiske køer, som tumlede ud på græsmarkerne på en smuk forårsdag, hvor det ikke så ud til, at de tillagde det den helt store betydning, at corona-restriktioner var årsag til, at deres forårsfest for andet år i træk blev afholdt uden den sædvanlige kødrand af børnefamilier på den anden side af hegnet.
Man bliver jo helt høj af at se køerne tumle rundt på marken. Det er bare enormt livsbekræftende, og det giver en bedre forståelse for, hvor god økologien er for dyrevelfærden.
— Rasmus Prehn, fødevareminister (S)
I minutterne efter at porten til staldene gik op, udførte de store dyr deres sædvanlige og nogle gange næsten naturstridige krumspring på det grønne græstæppe. Alligevel, eller måske netop derfor, kunne projektlederen for Økodag, Malene Jensen fra Økologisk Landsforening, ikke helt kan lade være med at ærgre sig over, at de op mod 200.000 gæster, som plejer at besøge de økologiske gårde, igen i år blev snydt for at deltage i det populære forbrugerevent.
Økodag bliver omtalt i udlandet
Malene Jensen glæder sig dog over, at flere danske tv-stationer havde takket ja til invitationen om at lave reportager fra nogle af de 'PR-gårde', som til ære pressen holdt Økodags-traditionen i hævd ved at sende køerne på græs præcis kl. 12.
Sammen med den livestreaming, som Økologisk Landsforening havde arrangeret på landbruget Vestervang i Vildbjerg, gav det danskerne flere muligheder for at følge den største mærkedag i de økologiske køers årskalender.
Nu starter græsningssæsonen
-
Ifølge økologireglerne skal økologisk kvæg være på græs fra 15. april til 1. november, når vejrforholdene, jordbundens tilstand og dyrenes fysiske kondition tillader det.
-
Dyrene skal i den periode have et optag af frisk, afbidt græs, som skal fremgå af foderplanen.
-
Kalve mellem 4 og 6 måneder skal tilbydes adgang til græs fra 1. maj til 1. september, når vejrforholdene og kalvenes fysiske kondition tillader det.
Som noget særligt havde flere danske ambassader i bl.a. Indien, Tjekkiet, Polen og Korea i år valgt at omtale Økodag, som dermed får mulighed for at spille en rolle i brandingen af Danmark som en af verdens førende økologi-nationer.
"Økodag betyder meget – både for økologerne, de økologiske mejerier og for køerne. Det er den dag, hvor vi fejrer økologien og dyrevelfærden, og hvor borgerne har mulighed for at komme helt ind i maskinrummet på de økologiske gårde. I år blev det lidt anderledes, men vi håber, at det igen til næste år bliver muligt at opleve Økodag live, og man kan godt allerede nu sætte kryds ved 10. april 2022," sagde hun efter en travl dag, som hun selv tilbragte det meste af på landbruget Ny Lundgård, som i dagens anledning fik besøg af fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Den corona-smalle gæsteliste omfattede også Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og Poul Pedersen, der er direktør for Thise Mejeri, som aftager gårdens mælk, og de glædede sig begge over, at ministeren prioriterede at bakke op om Økodag.
Det samme gjorde værtsparret Kirsten Kjærgaard og Steen Hareskov som med forpagtninger driver knap 150 ha ved Tjele mellem Randers og Viborg. Dyreholdet omfatter p.t. 80 malkekøer og ca. 120 stude, kalve og kvier, hvis tilværelse Rasmus Prehn blev en del klogere på, inden ministerbilen efter knap tre timer på gården satte kurs mod København og det igangværende arbejde med regerings længe ventede landbrugsudspil.
Livsglæden stråler ud af køerne
Inden da fik ministeren en rundvisning i stalden med en tilhørende lektion i økologisk landbrug og de særligere udfordringer, som knytter sig til den animalske produktion. Poul Pedersen forklarede bl.a. hvordan køernes afgræsning gavner biodiversiteten og det naturlige dyreliv.
Samtalen nåede vidt omkring, og det blev både til en snak om kønssorteret sæd, lavbundsjorde, klima og landbrugets udfordringer med generationsskifte, inden dagens klimaks, da køerne blev lukket ud på græs, hvor de tydeligt imponerede fødevareministeren med deres vilde og noget uortodokse 'danseopvisning'.
"Man bliver jo helt høj af at se køerne tumle rundt på marken. Det er bare enormt livsbekræftende, og det giver en bedre forståelse for, hvor god økologien er for dyrevelfærden. Man kan jo se, at livsglæden stråler ud af køerne," sagde Rasmus Prehn, inden gårdens orangeri dannede rammen om en let frokost og en længere snak med Per Kølster og Poul Pedersen, som nåede vidt omkring.
Sidstnævnte brugte især en del krudt på at forklare ministeren, at en forudsætning for en fortsat vækst i den samlede økologisk produktion er flere græssende køer, da det økologiske kvægbrug spiller en vigtig rolle i landbrugets kredsløb og kulstofbinding.
Imens kunne værtsparret evaluere lidt på dagen, og selv om de godt kunne savne stemningen fra de ca. 4.000 gæster, som plejer at besøge gården til Økodag, var de enige om, at de efterhånden er nået op i en alder, hvor det er helt rart at slippe for det store forarbejde, som landets Økodags-værter plejer at lave for at få plads til gæsterne og deres biler.
"Vi har nok været værter for Økodag 12-13 gange, og det betyder meget for os at være med til at forklare børnene, at økologisk mælk ikke bare er noget, som vokser ud af køledisken i en karton," sagde Kirsten Kjærgaard på en på mange måder anderledes Økodag.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.