Annonce

Annonce

Philip Dam aer en gris på marken

"Heldigvis kan vi fryse vores kød ned, så på den måde taber vi ikke penge, men det er jo klart, at vi ikke kan betale vores regninger i banken med frosset kød, så vi venter i spænding på, at der forhåbentligt snart bliver åbnet op igen,” siger økolog Philip Dam. Arkivfoto: ØL

Økologer holder vejret: »Rent økonomisk er det ad helvede til«

De økologiske specialproducenter, som afsætter deres råvarer til restauranter og kantiner, er efterhånden hårdt ramt af nedlukningen af samfundet.

Grøntsagerne pibler frem af den økologiske muld, fårene læmmer og forårsproduktionen er i fuld gang, men hos de mindre økologiske producenter, som lige nu brænder inde med grøntsager, kød og mælkeprodukter, ser det mindre lysegrønt ud.

Omsætningen hos de landmænd, der har et stort salg til restauranter og kantiner, har hos hovedparten været næsten ikke-eksisterende, siden Danmark lukkede ned i marts.  Derfor holder landmændene vejret, imens de venter og prøver at bevare optimismen. Statsminister Mette Frederiksen (S) har ved flere lejligheder understreget, at regeringens fokus er at åbne så langsomt, at smittetrykket ikke stiger for meget, men så hurtigt, at omkostningerne for samfundet bliver mindst mulige.

På Troldgården ved Vedslet tæt på Horsens producerer de økologisk svinekød fra Sortbroget Dansk Landrace, græskvæg og lam til lokale restauranter, men efter nedlukningen er salget gået kraftigt ned. Så meget at de på gården lige nu omsætter for 20 pct. af det normale, hvoraf salg til engros kun udgør 5 pct., og størstedelen af salget er til private, hvilket har fået et lille løft den seneste tid og hjulpet gården med at holde stand - lidt endnu.

”Der er ingen faste holdepunkter lige nu, og rent økonomisk er det ad helvede til,” siger Philip Dam, som er landmand på familiegården Troldgården.

Størstedelen af gårdens afsætning går normalt til restauranter og kantiner, men det er lige nu ikke muligt at sælge til de aftagere, som holder lukket.

”Heldigvis kan vi fryse vores kød ned, så på den måde taber vi ikke penge, men det er jo klart, at vi ikke kan betale vores regninger i banken med frosset kød, så vi venter i spænding på, at der forhåbentligt snart bliver åbnet op igen,” siger Philip Dam.

På grund af faldet i omsætningen bruger de den ekstra tid, de nu har til rådighed, på at overveje, hvad de skal med forretningen i fremtiden. En af idéerne er at øge salget målrettet de private forbrugere. Løsningen på faldet i omsætning her og nu er blevet at forarbejde mere kød og sælge til private i en selvbetjent gårdbutik på gården. Blandt andet laver de på gården mere tapas, end de plejer, og som noget nyt også grillpølser.

På Troldgården kan de ikke modtage lønkompensation, men regner med at modtage kompensation for tabt fortjeneste i produktionen.

”Det er lidt ligesom at have sommerferie, men uden at have det fedt,” fastslår Philip Dam.

Hos gartneriet Sommergrønt i Hadsten nord får er billedet stort set det samme. Gårdens omsætning er faldet med omkring 70 pct og det, de omsætter for på gården nu, er til restauranter, som holder åbent for take away, fortæller Vigge Sommer Madsen, som ejer Sommergrønt.

”Vi har en lille stabil virksomhed, men vi er alligevel pressede af situationen. Jeg håber, at der snart bliver åbnet op, men det lyder det også, som om at der gør,” siger Vigge Sommer Madsen.

Så selvom forårsløg og forårsgrønt står klar i drivhusene, så er der ingen aftagere til det.

”Det havde været værre, hvis det havde været midt i sommersæsonen, for så havde tabet været endnu større, men jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at kunne mærke det her på årets omsætning,” vurderer Vigge Sommer Madsen.

Også på familiegården Varde Ådal Lam, som ligger et stenkast fra Vesterhavet, har corona-krisen store konsekvenser for økonomien.

”Det går jo ikke så fandens godt, fordi vi mangler 70 pct af vores omsætning,” siger Torben Korsgård, som driver gården sammen med sin hustru og deres tre voksne sønner. 

Heldigvis er afsætningen til slagtere og gårdens egen gårdbutik steget, fordi salget til private er steget.

Som en løsning på, at de ikke kan sælge det kød, de plejer, har familien valgt at øge fårebesætningen ved at undlade at slagte 200 gimmere. Samtidig har de kød liggende på frost til at lave charcuteri, rullepølse, grillpølser og så videre, som de blandt andet sælger i deres gårdbutik. Og så venter familien ellers bare på, at de kan sælge deres kød til restauranterne igen.

”Det er jo frustrerende, at vi ikke kan komme af med vores kød, fordi vi har alle de her gode produkter liggende klar,” siger Torben Korsgård.

På trods af det store økonomiske tab, som gården står overfor, er Torben Korsgård optimistisk.

”Jeg tror, at alt det her giver et større sammenhold i befolkningen, og gør, at folk også bagefter tænker på at støtte mere lokalt,” siger han og fortsætter,

”Og så er jeg bare glad for, at vi bor i et land som Danmark i den her tid ”.

Statens Serum Institut vurderer i et notat sendt til partilederne, at genåbningen af restauranter og caféer udgør en middel smitterisiko, mens genåbningen af efterskoler og diskoteker for eksempel udgør en meget høj risiko for at sprede smitte. 

Flere artikler fra samme sektion

Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil

Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.

21-11-2024 4 minutter Detailhandel,   Mærkning

De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test

Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.

20-11-2024 2 minutter Forbrug

Økologi styrker dit grønne regnskab

I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.

15-11-2024 5 minutter