Annonce
Annonce
Økologiske frø til din have
Markedet for økologiske frø til køkkenhaven spirer i den grad. Her er et overblik over nogle af de frø og læggekartofler, du finder i handlen.

Økologisk dyrkning er baseret på en cirkulær proces, hvor du samtidig med at dyrke afgrøder også dyrker jorden. Her er det for eksempel oplagt at lave din egen kompost. Foto: Colourbox
Tre store frøbrands
Weibulls er en større virksomhed, som sælger frø. Virksomheden sælger både konventionelle og økologiske frø, som du finder i de fleste større byggemarkeder samt i en række mindre webbutikker. På weibulls.dk kan du under produkter/portionsfrø/ grøntsagsfrø eksempelvis bl.a. se agurker, bønner og gulerødder med Krav-mærke, som er det svenske økologimærke, du ofte finder på frøpakningerne.
Änglamark er Coop’s frø-mærke, og der er mere end 60 forskellige økologiske frø i Änglamarks sortiment – både prydblomster, grøntsager og krydderurter. Du finder frøene i de fleste af Coop’s butikker fra det tidlige forår. Nelson Garden sælger både økologiske blomster og grøntsager i f.eks. byggemarkeder, men også på nettet. Her kan du bl.a. sortere efter såtid, farver, højde og levetid.
Tre økologiglade webbutikker
Urtegartneriet.dk har et rigtig stort udvalg. For eksempel finder du såsæd til 10 forskellige sorter af bønner og et stort udvalg af grøntgødning. Du finder også en lang stribe bøger om økologisk og biodynamisk havedyrkning.
Netbutikken fuglebjerggaard.dk er Camillia Plums netbutik, som tilbyder mere end 750 forskellige økologiske frø. Du finder alt fra chili-planter til obskure kål-sorter og en række ’gamle’ sorter, som kan være svære at opstøve andre steder. Økologiske-frø.dk sælger økologiske frø til 10,95 kr. pr pose og med 29,- i forsendelse. Sitet byder ikke på et enormt sortiment, men sælger de mest gængse sorter indenfor grøntsager, krydderurter og spiselige blomster.
Læggekartofler med økologisk fortid
Kartofler er en af de nemmere afgrøder at dyrke, og du kan dyrke sorter, du ellers ikke finder i butikkernes grøntsagshylder. I en økologisk have er det helt oplagt at vælge tidlige sorter samt at forspire dem: placér dem i æggebakker et sted, hvor der er mellem 12-15 grader og med masser af sollys, f.eks. i en vindueskarm eller et andet sted uden nattefrost. Forspir cirka en måned, før de plantes ud. Dæk gerne jorden over med plastik, så den er varmet op, inden knoldene kommer i jorden. Der må ikke være frost i vejrudsigten, når du lægger dem.
Du kan købe økologiske læggekartofler fra Skiftekær Økologi i de fleste af Coop’s Super eller Dagli’ Brugsen. I kæder som Plantorama finder du et udvalg af økologiske læggekartofler, mens du skal være mere heldig i byggemarkeder som Silvan og Jem&Fix for at finde de økologiske varianter.
Dyrk din jord økologisk
Ø- eller KRAV-mærkede frø og læggekartofler er ligesom andre økologiske produkter produceret uden kemiske pesticider og kunstgødning. Derfor er det en fin ingrediens i en økologisk have. Økologisk dyrkning er baseret på en cirkulær proces, hvor du samtidig med at dyrke afgrøder også dyrker jorden. Her er det for eksempel oplagt at lave din egen kompost. Læs mere om hjemmelavet kompost i Økologisk nr. 49, som du kan søge efter og bladre i på issuu.com.
Mange økologi-orienterede havefolk er organiseret i Landsforeningen Praktisk Økologi, hvis medlemmer får tilsendt et magasin seks gange om året, masser af økologisk inspiration, ikke mindst sitet havelyst.dk, og endda mulighed for at få en havementor. Tjek www.oekologi.dk.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.