Annonce

Annonce

Familien Dissing samlet omkring kaffebord

Nana og Niels Peter Dissing havde taget sønnen Jonathan Dissing og svigerdatter Stine Andersen med til værtsaften, og de tog hjem med ny inspiration og glæder sig allerede til at Sømosegaard om fem måneder for tredje gang inviterer til Økodag. Foto: Jakob Brandt

Økodag jagter 40 værtsgårde til 2024

Værtsaften på Gothenborg viste, at mange værter oplever Økodag som en festdag, der både styrker økologien og det lokale sammenhold, og de glæder sig allerede til d. 14. april næste år, når de økologiske køer igen kommer på græs.

I løbet af næste uge vil alle landets økologiske mælkeproducenter modtage en invitation til at blive værter for Økodag 2024. Den kommer fra Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier.

Ti værtsgårde har allerede tilmeldt sig, men vi vil gerne op på 40 gårde, forklarede projektleder Malene Jensen fra Økologisk Landsforening, da foreningen torsdag aften indledte jagten på Økodagsværter til 2024-udgaven af det populære forbrugerevent, som afvikles d. 14. april.

Værtsaftenen havde trukket en snes mennesker til det økologiske landbrug og spisested Gothenborg ved Them, hvor både økologer fra mejerierne Arla, Thise, Naturmælk og Them var repræsenteret.

”Det blev en rigtig hyggelig og inspirerende aften med en god stemning, hvor alle havde lyst til at dele deres erfaringer fra Økodag,” siger Malene Jensen på bagkant af en aften, hvor værten Lone Hedegaard indledningsvis havde et par gode råd til de kommende Økodagsværter.

”Her på Gothenborg har vi holdt høstmarked mange gange, og vi vil altid gerne have, at gæsterne bliver lidt længere, så de når at blive sultne og får lyst til at købe noget at spise. Derfor sørger vi altid for at lave en del aktiviteter til børnene. Hvis de er aktiveret, bliver forældrene også lidt længere, og så skal I huske ikke at forære maden væk. De folk, der kommer på besøg, har råd til at betale for maden,” sagde Lone Hedegaard, inden hun forsvandt ud i køkkenet for at forberede aftenens middag.

Grillpølsen er et must

Netop maden eller mere specifikt grillpølsen ligner ifølge Malene Jensen en mærkesag for mange gæster på Økodag.

”Vi har fået ca. 7.000 evalueringer fra gæsterne til årets Økodag, og mange af dem handlede om grillpølser. Folk kan simpelthen ikke forstå, hvis der ikke er grillpølser nok til alle. Så det er en rigtig god ide at lave en pølsebod og sørge for, at der er pølser nok,” sagde Malene Jensen under præsentationen af gæsternes tilbagemeldinger fra deres besøg hos de økologiske mælkeproducenter i 2023.

Langt hovedparten af tilbagemeldingerne var dog meget positive, og blandt de fire procent, som beskrev Økodag som en dårlig oplevelse, handlede det i ni ud af ti tilfælde om, at der havde været for mange gæster og for meget trængsel på gårdene.

Målet er en god oplevelse

For at mindske risikoen for overfyldte gårde til næste år, holder Økodag fast i et bookingsystem, hvor gæster kan bestille gratis billetter til de enkelte gårde, hvor værterne selv fastsætter en øvre grænse for, hvor mange gæster, der er plads til på gården.

”Billetsystemet gør det nemmere for mejerierne og værterne at beregne, hvor mange smagsprøver og hvor meget mad og kaffe, de skal servere,” sagde Malene Jensen.

Mens arrangørerne for få år siden gik meget op i at sætte publikumsrekorder, er fokus i dag mere på at sikre, at alle gæster får en god oplevelse, og i dagene lige op til Økodag bruger Økologisk Landsforeningen bookingsystemet til at guide borgere, som endnu ikke har fået en billet, i retning af de gårde, som har bedst plads.

Arla satser på 30 værtsgårde

Camilla Holst fra Arla deltog også i mødet, og selvom Arla det seneste år har vinket farvel til flere økologiske leverandører, forsikrede hun om, at mejerikoncernen ikke har planer om at drosle ned for engagementet i Økodag. Tværtimod.

”Sidste år havde vi 27 værtsgårde. I år går vi efter 30, da det er vigtigt at vise forbrugerne, hvad økologien kan, og hvad vi gør for økologien. Samtidig vil vi gerne brande økologien på biodiversitet og lave nogle aktiviteter for børn, der handler om biodiversitet,” sagde Camilla Holst, som gennem flere år har været ansvarlig for Økodag hos Arla.

Jens Krogh t.v. foreslog, at man for at styrke sikkerheden på gårdene burde tilbyde nye værter et konsulentbesøg, for at få styr på, hvor det er nødvendigt af afskærme farlige områder på bedriften
Jens Krogh t.v. foreslog, at man for at styrke sikkerheden på gårdene burde tilbyde nye værter et konsulentbesøg, for at få styr på, hvor det er nødvendigt af afskærme farlige områder på bedriften. Foto: Jakob Brandt

Spørgsmål omkring gæsternes sikkerhed fyldte en del på værtsmødet, og der var flere forslag til, hvordan værterne undgår farlige situationer.

”Det kunne være en god ide, hvis alle førstegangsværter får besøg af en konsulent, som gennemgår sikkerheden på gården,” sagde den sydvestjyske økolog Jens Krogh fra Kroghsminde, hvor han i mange år har arbejdet med at mindske klimaudledningen.

Hans køer blev i 2020 landskendte, da de leverede mælken til Naturmælks ’klimaneutrale mælk’, og selv om den kun fik en kort levetid, var der torsdag aften klimamæssig revanche til de økologiske køer, da aftenen bød på et oplæg om køer og klimaudledning. Her kunne specialkonsulent Arne Grønkjær Hansen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug fortælle, at udenlandske studier viser, at der også målt med den klimamæssige målestok er tale om lidt af en festdag, når de økologiske køer om foråret bliver lukket på græs.

”Flere forskningsresultater viser, at køernes udledning af metan falder med op til 30 procent, når køerne kommer ud på det helt friske forårsgræs,” sagde Arne Grønkjær Hansen, inden Gothenborg bød på økologisk kylling af egen avl og gammeldags æblekage til dessert.

Økodag er både en pligt og en fest

Efter maden var der gruppearbejde, som kredsede meget omkring sikkerhed og behovet for forskellige aktiviteter ude på gårdene.

”I vores gruppe snakkede vi om, at der ikke måtte gå for meget tivoli i det, så vi fjerner fokus fra det, som Økodag handler om, nemlig det vi laver ude på gårdene,” sagde Thise-leverandør Thomas Malmkjær fra Bjerregård ved Herning.

Det er Nina og Niels Peter Dissing fra Sømosegaard mellem Silkeborg og Kjellerup enig i:

”Vi har holdt Økodag to gange, og det er dejligt at få besøg af så mange glade mennesker, som kommer for at se vores livsværk og som er glade for den måde, som vi driver vores landbrug på,” sagde Niels Peter Dissing, som har 270 malkekøer og driver 530 ha sammen med sønnen Jonathan Dissing fra Bavnegaard, som ligger fire km fra Sømosegaard.

”Vi har store maskiner og fylder meget på vejene, så når vi holder Økodag, har vi foreningen bag det lokale forsamlingshus i Sinding til at sælge pølser, kage og kaffe. På den måde tjente forsamlingshuset sidste år 22.000 kr. på tre-fire timer. Det giver dem et medejerskab til Økodag, og det er med til at styrke det lokale sammenhold,” siger Niels Peter Dissing, som ikke kun er Økodagsvært af lyst.

”Jeg synes, at vi som landmænd har pligt til at fortælle forbrugerne, hvad vi laver ude på gårdene og hvor maden kommer fra.”

I 2024 fylder Økodag 20 år

Næste år er det 20. gang at Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier fejrer dagen, hvor de økologiske køer kommer på græs. Det landsdækkende event har siden udviklet sig til et stort hit hos de danske forbrugere, og ifølge Malene Jensen er der ingen tvivl om, at Økodag, der er støttet af Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug, er med til at stimulere salget af økologiske mejeriprodukter, og hun roser de landmænd, som vælger at åbne deres gårde for gæster til Økodag.

”Og der er åbent for tilmelding døgnet rundt.”

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion