Annonce

null

Ny datomærkning skal mindske madspild

En sammenslutning af fødevareproducenter har valgt at introducere en ny datomærkning, der skal gøre op med en udbredt misforståelse.

27. februar 2019
Læsetid: 3 minutter
På et bord står en papirspose med teksten

Holdet bag madspilds-app'en Too Good To Go gået sammen med flere af landets største fødevareproducenter for at ændre datomærkningen på bl.a. øl, mælk og chokolade. Foto: Too Good To Go

Hver tredje dansker tror fejlagtigt, at "bedst før" og "sidste anvendelsesdato" betyder det samme, viser en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, Stop Spild af Mad og Forbrugerrådet. 

Derfor er holdet bag madspilds-app'en Too Good To Go gået sammen med flere af landets største fødevareproducenter for at ændre datomærkningen på bl.a. øl, mælk og chokolade. Produkterne er i dag mærket med "bedst før", men vil få tilføjet ordlyden "ofte god efter", der skal signalere, at produktet ikke behøver blive kasseret, når datoen passeres.

Det forholder sig nemlig sådan, at "bedst før" blot er vejledende og bruges til fødevarer, som ikke nødvendigvis udgør en sundhedsrisiko efter udløb, men hvor man ved at dufte, se og smage på varen kan afgøre, om den er for gammel.

Er der derimod tale om mad med "sidste anvendelsesdato" påtrykt, kan det udgøre en sundhedsrisiko, hvis man indtager maden, efter at datoen er overskredet, og derfor bør varen kasseres.

Danmark kasserer 715.000 ton mad hvert år

Med i samarbejdet er Carlsberg, Unilever, Løgismose Meyers, Arla, Coop, Thise, Toms og Urtekram, og inititativet støttes bl.a. af Stop Spild af Mad, Dansk Industri Fødevarer og Varefakta.

"Vi er utroligt glade for, at det er lykkedes at samle de absolut største producenter af fødevarer og de største aktører i dagligvarehandlen om dette initiativ. Vi er overbeviste om, at vi med en lille ændring i datomærkningen, oplysning og gennem en fælles indsats kan gøre en stor forskel for at reducere madspild i Danmark," siger Mette Lykke, der er adm. direktør i Too Good To Go, i en pressemeddelelse.  

I Arla begynder man med den nye mærkning på Arla 24-mælken i juni, og senere vil der blive tilføjet ændringer på andre produkter.

"For de små husstande er det en vigtig oplysning at have, fordi mælken måske står i køleskabet i flere dage. Og den har en bedre levetid end det "bedst før", der står på," siger Jakob Knudsen, adm. direktør for Arla Danmark, til Politiken.

Ifølge en EU-rapport skyldes op mod 10 pct. af det europæiske madspild forvirring om datomærkningen. I Danmark smider vi årligt 715.000 ton mad ud, og det har en værdi af 13,5 mia. kr. På globalt plan vurderes madspild af være skyld i otte pct. af den samlede udledning af drivhusgasser, oplyser Too Good To Go.

Madspilds-app'en Too Good To Go startede i 2016 og har nu otte mio. brugere. App'en er indtil videre aktiv i ni europæiske lande.

Flere artikler fra samme sektion

Elever udskød påskeferien for at hjælpe til med Økodag hos debutant: »Det gik over al forventning«

Kalø Økologisk Landbrugsskole afholdt for første gang Økodag, og flere end 30 medarbejdere og elever hjalp til med at styre løjerne. En af ambitionerne for dagen var også at vise gæsterne, at økologien er meget mere end fokus på dyrevelfærd.

14-04-2025 4 minutter Økodag,   Dyrevelfærd,   Kvæg,   Events

Dragsbæk er klar til at give økologien og eksporten et boost

Milliard-koncernen melder sig ind i Økologisk Landsforening for at styrke økologien, og koncerndirektør Christian Munk øjner et større eksportpotentiale for de økologiske fødevarer.

11-04-2025 4 minutter Virksomheder,   Eksport

Rekordmange har allerede tilmeldt sig Klimahandledagen

To uger inden det landsdækkende klimaevent har over 133.000 tilmeldt sig til de hundredvis af forskellige aktiviteter, hvoraf mange er gratis at deltage i.

10-04-2025 2 minutter Klima,   Events