Annonce
Annonce
Nu får de officielle kostråd ny form
Glem den klassiske pyramideform - de officielle kostråd har fået en visuel overhaling, som skal gøre det nemmere for os alle at få et overblik over, hvad der bør være på tallerkenen.

Den nye kostrådscirkel skal illustrere, hvor meget de forskellige fødevarer bør fylde på tallerkenen. Foto: Colourbox
Forbrugerne skal have et bedre overblik over, hvor meget de enkelte fødevaregrupper reelt bør fylde ved middagsbordet. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu de officielle kostråd i form af en cirkel, der skal illustrere en tallerken.
På den måde kan man let se, hvor meget grøntsager og frugt gerne skal fylde på tallerkenen i forhold til kød, kornprodukter og bælgfrugter.
Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på f.eks. et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen i en pressemeddelelse:
"Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost," siger hun.
Kornprodukter fylder meget – kød fylder meget lidt
Forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter de officielle kostråd. Klimarådet har vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 pct. om året ved at følge kostrådene.
At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, siger Anne Pøhl Enevoldsen:
"Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget f.eks. kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost."
Kostrådscirklen er udformet, så den kan bruges af raske personer mellem 6 og 65 år. For 2-5-årige børn vil inddelingen være lidt anderledes. F.eks. vil mælk og andre mejeriprodukter fylde lidt mere.
Den er inddelt i 6 fødevaregrupper; grøntsager og frugt; mad med fuldkorn og kartofler; nødder, frø og planteolier; bælgfrugter; mejeriprodukter og æg; fisk og kød.

Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.