Annonce

Annonce

To børn sidder ved et spisebord med tallerkener fyldt med grønsager

Den nye kostrådscirkel skal illustrere, hvor meget de forskellige fødevarer bør fylde på tallerkenen. Foto: Colourbox

Nu får de officielle kostråd ny form

Glem den klassiske pyramideform - de officielle kostråd har fået en visuel overhaling, som skal gøre det nemmere for os alle at få et overblik over, hvad der bør være på tallerkenen.

Forbrugerne skal have et bedre overblik over, hvor meget de enkelte fødevaregrupper reelt bør fylde ved middagsbordet. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu de officielle kostråd i form af en cirkel, der skal illustrere en tallerken.

På den måde kan man let se, hvor meget grøntsager og frugt gerne skal fylde på tallerkenen i forhold til kød, kornprodukter og bælgfrugter.

Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på f.eks. et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen i en pressemeddelelse:

"Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost," siger hun.

Kornprodukter fylder meget – kød fylde​​r meget lidt

Forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter de officielle kostråd. Klimarådet har vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 pct. om året ved at følge kostrådene.

At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, siger Anne Pøhl Enevoldsen:

"Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget f.eks. kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost."

Kostrådscirklen er udformet, så den kan bruges af raske personer mellem 6 og 65 år. For 2-5-årige børn vil inddelingen være lidt anderledes. F.eks. vil mælk og andre mejeriprodukter fylde lidt mere.

Den er inddelt i 6 fødevaregrupper; grøntsager og frugt; mad med fuldkorn og kartofler; nødder, frø og planteolier; bælgfrugter; mejeriprodukter og æg; fisk og kød.

Med udgangspunkt i de 6 fødevaregrupper viser Kostrådscirklen proportionerne i kostens sammensætning, dvs. den relative mængde mad (i gram), der ifølge de officielle kostråd skal indtages fra én fødevaregruppe i forhold til de andre (baseret på en kost på 10 MJ). Klik på illustrationen for at gøre den større
Med udgangspunkt i de 6 fødevaregrupper viser Kostrådscirklen proportionerne i kostens sammensætning, dvs. den relative mængde mad (i gram), der ifølge de officielle kostråd skal indtages fra én fødevaregruppe i forhold til de andre (baseret på en kost på 10 MJ). Klik på illustrationen for at gøre den større. Kilde: Fødevarestyrelsen

Flere artikler fra samme sektion

Friland og det økologiske kødsalg er udfordret efter turbulent år med rekordomsætning

Friland lagde godt fra land i det seneste regnskabsår, men sidste halvår udviklede sig til lidt af en rutsjebanetur med faldende efterspørgsel og eksplosivt voksende udgifter, men alligevel formåede Friland for første gang at rundede milliarden.

01-12-2022 5 minutter Kødproduktion

Et blik tilbage for at se fremad

Økologisk Landsforening har netop udgivet Øko-Året 2022, der er foreningens årsbrev og et tilbageblik på de mange aktiviteter, resultater og begivenheder, som har præget et år, som på flere måder har været unikt.

29-11-2022 2 minutter

Fem professionelle køkkener har gjort bælgfrugten til deres ven

Erfaringerne fra en håndfuld frontløberkøkkener viser, at det er muligt at integrere flere bælgfrugter i maden i landets professionelle køkkener.

28-11-2022 7 minutter Bælgfrugter,   Foodservice