Annonce

Annonce

To børn sidder ved et spisebord med tallerkener fyldt med grønsager

Den nye kostrådscirkel skal illustrere, hvor meget de forskellige fødevarer bør fylde på tallerkenen. Foto: Colourbox

Nu får de officielle kostråd ny form

Glem den klassiske pyramideform - de officielle kostråd har fået en visuel overhaling, som skal gøre det nemmere for os alle at få et overblik over, hvad der bør være på tallerkenen.

Forbrugerne skal have et bedre overblik over, hvor meget de enkelte fødevaregrupper reelt bør fylde ved middagsbordet. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu de officielle kostråd i form af en cirkel, der skal illustrere en tallerken.

På den måde kan man let se, hvor meget grøntsager og frugt gerne skal fylde på tallerkenen i forhold til kød, kornprodukter og bælgfrugter.

Kostrådscirklen er en visuel guide til, hvordan man kan sammensætte sin kost over en periode på f.eks. et par uger, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen i en pressemeddelelse:

"Vi vil gerne gøre kostrådene så konkrete som muligt for forbrugeren, så det bliver nemt at spise efter dem. Det er et langt, sejt træk at ændre en madkultur. Jeg håber, at Kostrådscirklen finder vej til mange danske hjem, og at den vil inspirere til, hvordan man kan sammensætte en sund og klimavenlig kost," siger hun.

Kornprodukter fylder meget – kød fylde​​r meget lidt

Forbrugerne kan rykke meget på klimaaftrykket, hvis de spiser efter de officielle kostråd. Klimarådet har vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45 pct. om året ved at følge kostrådene.

At se fødevaregrupperne sat op imod hinanden fremmer forståelsen for, hvordan kostrådene kan anvendes i praksis - og kan måske ændre forbrugerens idé om, hvor meget en bestemt madvare skal fylde i forhold til en anden, siger Anne Pøhl Enevoldsen:

"Jeg tror faktisk, mange vil blive overrasket over at se, hvor meget f.eks. kornprodukter som brød og pasta fylder i en sund og klimavenlig kost."

Kostrådscirklen er udformet, så den kan bruges af raske personer mellem 6 og 65 år. For 2-5-årige børn vil inddelingen være lidt anderledes. F.eks. vil mælk og andre mejeriprodukter fylde lidt mere.

Den er inddelt i 6 fødevaregrupper; grøntsager og frugt; mad med fuldkorn og kartofler; nødder, frø og planteolier; bælgfrugter; mejeriprodukter og æg; fisk og kød.

Med udgangspunkt i de 6 fødevaregrupper viser Kostrådscirklen proportionerne i kostens sammensætning, dvs. den relative mængde mad (i gram), der ifølge de officielle kostråd skal indtages fra én fødevaregruppe i forhold til de andre (baseret på en kost på 10 MJ). Klik på illustrationen for at gøre den større
Med udgangspunkt i de 6 fødevaregrupper viser Kostrådscirklen proportionerne i kostens sammensætning, dvs. den relative mængde mad (i gram), der ifølge de officielle kostråd skal indtages fra én fødevaregruppe i forhold til de andre (baseret på en kost på 10 MJ). Klik på illustrationen for at gøre den større. Kilde: Fødevarestyrelsen

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion