Annonce

Annonce

Naturfrisk Group vil brygge whisky og øl af lokale råvarer

Nyborg Destilleri vil bruge økologisk, lokaldyrket byg til whiskyproduktionen, som foregår i DSB's ombyggede værksted ved havnen i Nyborg.

28. februar 2020
Læsetid: 3 minutter
Destillationsapparat på Nyborg Destilleri

En aftale mellem Naturfrisk Group, landbruget Rosilde Højgård og Malteriet Sophus Fuglsang, skal sikre, at i første omgang whiskyen fra Nyborg Destilleri og i fremtiden også de økologiske øl fra Ørbæk Bryggeri i fremtiden kan produceres af lokale, fynske råvarer. Foto: Nyborg Destilleri

I begyndelsen af marts kan Nyborg Destilleri begynde at anvende lokal bygmalt til deres whiskyproduktion. Byggen er dyrket på Holckenhavn Slots jord på Østfyn. Den bliver leveret af Rosilde Højgård og maltet hos Malteriet Sophus Fuglsang i Haderslev, og det er planen, at Ørbæk Bryggeri med tiden også skal anvende den lokale bygmalt til sin produktion af økologiske øl.

Rosilde Højgård ligger midt mellem Nyborg og Ørbæk. De driver i dag ca. 650 ha markdrift – heraf 450 ha på Holckenhavn Slot, der siden 2016 er drevet økologisk, og det er herfra, at Nyborg Destilleri, og med tiden også Ørbæk Bryggeri, skal have sin bygmalt.

Direktør for Naturfrisk Group, Tørk Eskild Furhauge, oplyser, at ideen længe har været på tegnebrættet.

Malteriet Sophus Fuglsang er godt tilfreds med kvaliteten af den økolgiske maltbyg, som bliver dyrket på Fyn
Malteriet Sophus Fuglsang er godt tilfreds med kvaliteten af den økolgiske maltbyg, som bliver dyrket på Fyn. Foto: Malteriet Sophus Fuglsang

”Ideen om at kunne stå på Nyborg Destilleri og kigger over på de marker, der leverer byg til vores whiskyproduktion, er fantastisk og lever i den grad op til vores fortælling om det lokale og økologiske” siger Tørk Eskild Furhauge.

Han forventer at bruge omkring 175 t malt i år.

"Vi glæder os meget til at opleve resultatet, når whiskyen er moden og klar til at komme på flaske. Men ligesom alle andre whiskyproducenter må vi væbne os med tålmodighed, da en whisky skal ligge mindst tre år, før den må kaldes for whisky," siger direktøren.

Kravene til kvaliteten af maltbyg er høje, oplyser Fuglsang, som er godt tilfreds med de fynske råvarer.

”Vi kan kun sikre den bedste kvalitet af malten ved både at stille høje krav til råvaren og sidenhen vores processer. Byggen fra Fyn har kunnet leve op til alle krav, og så er det en fornøjelse at arbejde med den og på den måde uddybe det mangeårige samarbejde med Naturfrisk Group,” siger teknisk direktør hos Fuglsang, Claes Fuglsang.

At producere velsmagende økologisk whisky har været del af virksomhedens DNA siden den første whisky blev lagt på fad i Ørbæk i 2009, og sidenhen i de restaurerede værkstedsbygninger i Nyborg, hvor produktionen flyttede til i 2017.
At producere velsmagende økologisk whisky har været del af virksomhedens DNA siden den første whisky blev lagt på fad i Ørbæk i 2009, og sidenhen i de restaurerede værkstedsbygninger i Nyborg, hvor produktionen flyttede til i 2017.

Ambitionen om at benytte lokale råvarer til produktion af både øl og spiritus er en trend, som mange af landets producenter forfølger. Det kan man mærke hos Gyrup Gårdmalt i Thy, som i starten af måneden fordoblede kapaciteten ved at installere sin anden malttromle.

"Det er dejligt at se, at også Ørbæk og Fuglsang går den vej. Det er det, vi skal," siger Andreas Poulsen fra Gyrup Gårdmalt, som netop etablerede eget gårdmalteri for at blive i stand til at producere sin egen whisky af lokale kerner.

"Vi oplever klart en voksende efterspørgsel efter specielle typer malt og malt, hvor en brygger har lavet en aftale med en lokal landmand, og den proces vil vi gerne hjælpe dem med," siger Andreas Poulsen, som bl.a. leverer en del maltkorn til det lokale Thisted Bryggeri, men kundekartoteket tæller desuden mange mikrobryggerier, som nyder godt af, at Gyrup Gårdmalt er klar til at producere partier helt ned til fire ton korn.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevenner tropper op med kaffe på OK's hovedkvarter for at få turbokyllingen ud af Coop

Coop har længe vaklet med at udfase turbokyllingen fra sit sortiment, og Anima har derfor sat sig med informationsmateriale og kaffe foran OK's hovedkontor for at komme i dialog med koncernens direktør, som også er næstformand i Coop Danmarks bestyrelse.

03-04-2025 4 minutter Dyrevelfærd

Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier

Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.

01-04-2025 2 minutter Dagligvarehandel

Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne

Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.

26-03-2025 3 minutter Dagligvarehandel