Annonce
Annonce
Etableringen af et gårdmalteri har skabt masser af opmærksomhed om Gyrup, som her har besøg af en gruppe amerikanske antropologistuderende, som søger efter brikker til alkoholens historie. De fik en grundig rundvisning af Andreas Poulsen (med ryggen til). Foto: Jakob Brandt
Gårdmalteri i Thy vil levere til hele landet
To svigersønner droppede deres job i København for at etablere landets første kommercielle mikromalteri på svigerforældrenes gård i Thy, hvor de nu er klar til at skræddersy specialmalt til landets mange mikrobryggerier
I jagten på nye, spændende smagsvarianter har de danske mikrobryggerier hidtil været henvist til at købe det meste specialmalt i udlandet.
Nu har iværksætterne Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen imidlertid givet dem et dansk alternativ i form af Gyrup Gårdmalt i Thy, som tilbyder partier på helt ned til en enkelt sæk med chokolade- eller karamelmalt eller en af de mange andre malttyper.
Da de to malteriejere for år tilbage blev færdige med at læse henholdsvis statskundskab og uddanne sig til civilingeniør, regnede ingen af dem med, at rammen om deres fremtidige arbejdsplads flere år senere skulle blive et økologiske landbrug i Thy.
Efter endt uddannelse blev de begge gift med døtre fra familien Nicolajsen, som er syvende generation på slægtsgården Gyrup, og for tre år siden besluttede de tre familier sammen at flytte fra København til familiens gård i Thy for at hjælpe med at udvikle virksomheden, og lave malt og whisky af gårdens afgrøder.
Genopliver den lokale forædling
Jakob Stjernholm og Andreas Poulsen blev dermed indlemmet i arbejdet på et landbrug, som deres fælles svigerforældre, Nicolaj og Lisbeth Nicolajsen, har drevet siden begyndelsen af 1980’erne.
Svigerforældrene havde allerede selv arbejdet på at genoplive den lokale forædling af fødevarer ved at udforske smagsoplevelsen i det lokale terroir på forskellige måder, som ikke er muligt i de store produktioner.
Gyrup vil gerne være kendt for at producere økologiske kvalitetsprodukter, hvor der er sporbarhed ned til den mindste mark, og i samarbejde med Thise Mejeri tapper Gyrup en gårdmælk, som bliver solgt i Irma-kæden, mens de langtidsmodnede, røgede køller fra gårdens besætning af små nøjsomme Galloway-ungdyr, der fungerer som effektive naturplejere på vådengene omkring Agger Tange, er et andet af gårdens populære produkter.
Det var et stort spring
Trods udsigten til at etablere egen virksomhed på et veldrevet landbrug lægger de to svogre ikke skjul på, at det var en stor beslutning at forlade deres faste job i København til fordel for en mere usikker fremtid som fødevareiværksættere i Thy.
"Vi var et helt andet sted i vores karriere," siger Jakob Stjernholm.
Vores opgave er at lave de besværlige ting, og hele ideen er, at vi skal arbejde med mange forskellige sorter, så vi kan lave noget specialmalt, som bryggerierne ellers kun kan få via import fra udlandet.
— Jakob Stjernholm, Gyrup Gårdmalt
Så inden de turde tage springet, havde de lavet et grundigt forarbejde og havde spottet et hul i markedet for specialmalt. På gården var deres svigerfar nogle år tidligere begyndt at producere Thy Whisky og havde behov for lokal malt, og de blev mere og mere tændt på ideen om et gårdmalteri.
"Det er fedt at få lidt jord under fødderne og arbejde med gode fødevarer. Det er det, der skaber passionen for vores arbejde," forklarer han.
På jagt efter kornsorter
Allerede i 2015 etablerede de to svogre iværksætterselskabet Gyrup Malt med en ambition om at etablere landets største og mest professionelle gårdmalteri.
De første år fik selskabet lønproduceret malt til whiskyen af gårdens eget korn, som dog måtte en omvej omkring et tysk malteri, før det endte i gårdens lille bryggeri, men efter to års intensivt researcharbejde, som blandt andet omfattede besøg hos 15 forskellige malterier i Europa og USA, kunne svogrene sidste efterår begyndte at malte på et anlæg, som de selv havde designet.
"Vi kunne kun finde én producent, som kunne levere et færdigt gårdanlæg, men det var alt for dyrt, så vi har selv tegnet malteriet og alt udstyret i samarbejde med en lokal smed," siger Jakob Sternholm.
Han viser rundt i Thy Whiskys lager i gårdens gamle hestestald, hvor det er nemt at blive fanget af den sødlige duft, der breder sig, da han slår spunsen af en tønde.
"Vi har ingen ambitioner om at blive meget store,
men vi vil gerne gøre det muligt for bryggerierne at arbejde mere med små batch
af lokal malt,” siger Jakob Stjernholm.
For at arbejde mere med smag, jagter de to iværksættere nu mindre partier af specielle kornsorter som boghvede, majs, purpurhvede, svedjerug, emmer og nøgen byg samt andre kerner, der kan bidrage med nye smags- og farvenuancer til brygningen i de mange mikrobryggerier og destillerier, som skyder op overalt i landet i disse år.
Anlægget kører perfekt
Prisen for indretningen af malteriet holder de for sig selv, men selv om de samlet fik ca. 700.000 kr. i støtte i form af LAG-midler og innovationsstøtte, er der ingen tvivl om, at der skal en del korn gennem anlægget, før det er forrentet.
"Vores kunder er mikrobryggerier, destillerier og seriøse hjemmebryggere, og vi oplever stor interesse fra branchen, og vores anlæg fungerer helt, som vi havde håbet, så lige nu fokuserer vi mest på at opbygge gode samarbejder med folk i branchen," siger Jakob Stjernholm, som ser meget fortrøstningsfuldt på fremtiden.
Thisted Bryghus er en af de vigtigste kunder, men derudover leverer Gyrup Malt allerede malt til 15-20 bryggerier og destillerier, og han har en klar forventning om, at omsætningen af malt vil udvikle sig positivt.
Amerikanske gæster i Thy
Da Økologisk Landbrug besøger Gyrup, er der masser af liv på gården, som ligger tæt ved Thy Nationalpark med udsigt til Nørhå Sø, som er et yndet mål for gæs, svaner og ørne. Ud over de sædvanlige aktiviteter på en gård med et par hundrede malkekøer og en stor flok kødkvæg, er lokale håndværkere i færd med at installere en port i den hal, som danner rammen om det nyindrettede malteri.
Gården har desuden besøg af en gruppe amerikanske antropologistuderende, som søger efter brikker til alkoholens historie. De bliver vist rundt af Andreas Poulsen, mens Jakob Stjernholm har afsat tid til at fortælle avisens udsendte om deres fælles arbejde med at etablere landets eneste professionelle gårdmalteri.
"Vores opgave er at lave de besværlige ting, og
hele ideen er, at vi skal arbejde med mange forskellige sorter, så vi kan lave
noget specialmalt, som bryggerierne ellers kun kan få via import fra udlandet,"
siger Jakob Stjernholm.
Selv små variationer kan smages i øllet. Derfor stiller de også store krav til deres leverandører af korn.
"Vi vil helst have de bedste og største kerner med et proteinindhold på 9-9,5 pct. De har mest sukker i sig og sikrer en god enzymaktivitet, som giver den bedste malt," siger Jakob Stjernholm.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.