Annonce
Annonce
Mange fødevarevirksomheder transporterer mad i varme biler
Hver fjerde fødevarevirksomhed fik bøde eller advarsel, da Fødevarestyrelsen tjekkede bl.a. restauranters, kioskers og bageres kørsel med madvarer. Kølekrævende varer skal transporteres ved højst 5 grader.

Under kontrolkampagnen fik 385 restauranter, kiosker, institutionskøkkener og bagere samt måltidskasseleverandører en målrettet kontrol af egne madtransporter. Mere end hver fjerde virksomhed (24,7 pct.) fik en advarsel eller bøde for at overtræde reglerne. Illustration: Fødevarestyrelsen
Dette er en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.
Når en restaurant, kiosk eller bager henter varer eller leverer mad til sine kunder, skal den have styr på både hygiejne og temperaturer for at undgå forurening med bakterier. Men mere end hver tredje virksomhed fulgte ikke reglerne, da Fødevarestyrelsen i sommerhalvåret 2021 gennemførte en stor kontrolkampagne af virksomhedernes afhentning og udbringning af varer.
"Det er bestemt ikke uden risiko, når de mindre virksomheder henter og bringer fødevarer, typisk i private biler, der også bliver brugt til mange andre ting. Ofte kniber det med mulighederne for at køle eller opbevare varerne hygiejnisk korrekt i bilerne, og så udgør transporten en risiko for fødevaresikkerheden," siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Under kontrolkampagnen fik 385 restauranter, kiosker, institutionskøkkener og bagere samt måltidskasseleverandører en målrettet kontrol af egne madtransporter. Mere end hver fjerde virksomhed (24,7 pct.) fik en advarsel eller bøde for at overtræde reglerne.
Det største antal kontroller fandt sted hos fødevarevirksomheder, der selv henter varer hos et grossistsupermarked. I denne gruppe fik hver tredje virksomhed (30,5 pct.) advarsler eller bøder for at overtræde kravet om, at kølekrævende fødevarer skal transporteres ved en temperatur på under 5 grader.
"Vi kan se, at det er nødvendigt at få virksomhederne til at stramme op om madtransporterne. I Fødevarestyrelsen sætter vi ind med øget vejledning, og så vil vi bede brancheorganisationerne medvirke til at skabe større opmærksomhed om madtransporter ude i virksomhederne," siger Ulrich Pinstrup.
Heldigvis har mange virksomheder godt styr på reglerne. Det gælder bl.a. køkkener, der bringer mad ud til ældre, hvor der er givet meget få sanktioner.
Flere artikler fra samme sektion
Dragsbæk er klar til at give økologien og eksporten et boost
Milliard-koncernen melder sig ind i Økologisk Landsforening for at styrke økologien, og koncerndirektør Christian Munk øjner et større eksportpotentiale for de økologiske fødevarer.
Rekordmange har allerede tilmeldt sig Klimahandledagen
To uger inden det landsdækkende klimaevent har over 133.000 tilmeldt sig til de hundredvis af forskellige aktiviteter, hvoraf mange er gratis at deltage i.
For første gang afholder Kalø Økologisk Landbrugsskole Økodag - og det er ikke kun for gæsternes skyld
De færreste landbrugselever har råd til at etablere sig som selvstændige på et storlandbrug. Derfor skal de lære at være landbrugere på en ny måde - og Økodag er et vigtigt led i den læring. Landbrugsskolen på Kalø vil nu udvide sin gårdbutik og fremover holde flere åbne arrangementer.