Annonce
Annonce
Sammen med Københavns Kommune ønsker Marie Sainabou Jeng fra Madland at sætte fokus på, hvordan borgere og Københavns mange fremsynede madaktører kan bidrage til et mere samfundsansvarligt madsystem. Foto: Jakob Brandt
Madland udpeger 100 frontløbere, der er med til at gentænke København som madby
Københavns Kommune og Madland udpeger 100 konkrete mindre aktører, som styrker madforbindelsen mellem land og by, og arbejder for et mere samfundsansvarligt madsystem.
I over 10 år har København haft et internationalt omdømme som en gastronomisk hovedstad ledt af fyrtårne i restaurationsbranchen. Samtidig har byen oplevet en mangfoldig myriade af fremsynede mindre aktører fra hele madsystemet fra jord til bord i og omkring København.
De sidste ønsker Københavns Kommune, at hive frem i lyset, og i den forbindelse har kommunen valgt det madpolitiske samlingspunkt Madland til at stifte en koalition af frontløbere, der alle arbejder for at styrke madforbindelsen mellem land og by og for et mere samfundsansvarligt madsystem.
Listen over de 100 aktører er den første kortlægning af sin art i København, og peger direkte ind i Københavns Kommunes mad- og måltidsstrategis fokus på København som madby, vurderer overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S).
Vi arbejder for en inkluderende hovedstad, hvor vi side om side med toprestauranterne, også hepper på de mindre spisehuse, jordbrug, markeder, købmænd, bagerier, uddannelsessteder og medier, der gør en tydelig forskel for byen.
— Marie Sainabou Jeng, stifter af Madland
”Vi kan alle bidrage til en mere ansvarlig fremtid ved at fokusere på lokale råvarer, økologi og planterig mad. Vi ved fra en ny undersøgelse om københavnernes klimabevidsthed- og adfærd, at eksempelvis manglende viden og inspiration kan være en hindring for at agere mere klimavenligt i hverdagen. Listen over de 100 frontløbere er et godt middel til at overkomme dette,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S) i en fælles pressemeddelelse.
Smag på ti frontløbere
Borgerne i København kan møde og spise sig igennem 10 af de 100 frontløbere i dagene fra 19.−26. november, som både byder på smagninger, fællesspisning, åben højskole og gårdbesøg. Samtidig inviterer Madland 20. november til symposium for alle interesserede.
Temaet kredser om, hvor København står som en grøn, cirkulær og retfærdig madby, og hvordan diverse aktører og borgere kan arbejde for et gentænkt, levende og samfundsansvarligt madsystem.
Målet er at gøre det mindre komplekst og langt tydeligere for madborgere og madprofessionelle, hvordan de aktivt kan indgå i lokale madsystemer og med måltidet i centrum, selv kan tage del i at skabe en mere bæredygtig fremtid, oplyser Marie Sainabou Jeng, programdirektør og stifter af Madland:
“Vi arbejder for en inkluderende hovedstad, hvor vi side om side med toprestauranterne, også hepper på de mindre spisehuse, jordbrug, markeder, købmænd, bagerier, uddannelsessteder og medier, der gør en tydelig forskel for byen,” siger hun.
Se hvor du kan møde de første ti frontløbere her.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.