Annonce

Annonce

Marie Jeng portræt

Sammen med Københavns Kommune ønsker Marie Sainabou Jeng fra Madland at sætte fokus på, hvordan borgere og Københavns mange fremsynede madaktører kan bidrage til et mere samfundsansvarligt madsystem. Foto: Jakob Brandt

Madland udpeger 100 frontløbere, der er med til at gentænke København som madby

Københavns Kommune og Madland udpeger 100 konkrete mindre aktører, som styrker madforbindelsen mellem land og by, og arbejder for et mere samfundsansvarligt madsystem.

I over 10 år har København haft et internationalt omdømme som en gastronomisk hovedstad ledt af fyrtårne i restaurationsbranchen. Samtidig har byen oplevet en mangfoldig myriade af fremsynede mindre aktører fra hele madsystemet fra jord til bord i og omkring København.

De sidste ønsker Københavns Kommune, at hive frem i lyset, og i den forbindelse har kommunen valgt det madpolitiske samlingspunkt Madland til at stifte en koalition af frontløbere, der alle arbejder for at styrke madforbindelsen mellem land og by og for et mere samfundsansvarligt madsystem.

Listen over de 100 aktører er den første kortlægning af sin art i København, og peger direkte ind i Københavns Kommunes mad- og måltidsstrategis fokus på København som madby, vurderer overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Vi arbejder for en inkluderende hovedstad, hvor vi side om side med toprestauranterne, også hepper på de mindre spisehuse, jordbrug, markeder, købmænd, bagerier, uddannelsessteder og medier, der gør en tydelig forskel for byen.

— Marie Sainabou Jeng, stifter af Madland

”Vi kan alle bidrage til en mere ansvarlig fremtid ved at fokusere på lokale råvarer, økologi og planterig mad. Vi ved fra en ny undersøgelse om københavnernes klimabevidsthed- og adfærd, at eksempelvis manglende viden og inspiration kan være en hindring for at agere mere klimavenligt i hverdagen. Listen over de 100 frontløbere er et godt middel til at overkomme dette,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S) i en fælles pressemeddelelse.

Smag på ti frontløbere

Borgerne i København kan møde og spise sig igennem 10 af de 100 frontløbere i dagene fra 19.−26. november, som både byder på smagninger, fællesspisning, åben højskole og gårdbesøg. Samtidig inviterer Madland 20. november til symposium for alle interesserede.

Temaet kredser om, hvor København står som en grøn, cirkulær og retfærdig madby, og hvordan diverse aktører og borgere kan arbejde for et gentænkt, levende og samfundsansvarligt madsystem.

Målet er at gøre det mindre komplekst og langt tydeligere for madborgere og madprofessionelle, hvordan de aktivt kan indgå i lokale madsystemer og med måltidet i centrum, selv kan tage del i at skabe en mere bæredygtig fremtid, oplyser Marie Sainabou Jeng, programdirektør og stifter af Madland:

“Vi arbejder for en inkluderende hovedstad, hvor vi side om side med toprestauranterne, også hepper på de mindre spisehuse, jordbrug, markeder, købmænd, bagerier, uddannelsessteder og medier, der gør en tydelig forskel for byen,” siger hun.

Se hvor du kan møde de første ti frontløbere her.

Flere artikler fra samme sektion

USA: Næsten 40 pct. af testet babymad indeholder pesticidrester

Babymad med æbler, pærer, jordbær og blåbær havde de højeste rester af pesticider i en ny test. Organisationen bag undersøgelsen råder forældre til at købe økologiske produkter, hvis de vil undgå pesticidrester.

28-11-2023 3 minutter Pesticider,   Udland

Finanslov støtter grønt topmøde på Madens Folkemøde

Der er afsat en mio. kr. til et grønt topmøde ved Madens Folkemøde, hvor deltagerne skal diskutere, hvordan vi skaber en større mangfoldighed af frugt og grønt i dansk madkultur.

27-11-2023 2 minutter Events

Økologispecialet på skolerne er kommet dårligt fra start

Som noget nyt i år kan landsbrugseleverne for første gang vælge økologi som speciale på deres uddannelse. Men kun fire ud af de 15 danske landbrugsskoler udbyder økologispecialet til deres elever.

27-11-2023 5 minutter Uddannelse