Kæderne forbereder sig på økologisk fremgang
Der findes ingen fribilletter for økologiske fødevarer til butikshylderne, men både Føtex og Coop har lanceret nye varer, som skal løfte det 'økologiske salg.

Efter et par vanskelige år for økologien er dagligvarekæderne nu klar til at støve de økologiske fødevarer af og indlede en ny økologisk offensiv. Det stod klart efter en paneldebat onsdag, hvor Rasmus Prehn, direktør i Økologisk Landsforening, var moderator.
Debatten fandt sted i et festlokale hos den økologiske æg- og grøntsagsproducent Axel Månsson ved Brande, hvor foreningen havde samlet repræsentanter fra hele den økologiske værdikæde til en inspirationsdag.
Målet med mødet var at skabe en større forståelse for hinanden og få input til, hvordan de forskellige aktører kan bidrage til at sikre, at økologien får en større plads på fremtidens tallerken.
Både repræsentanter fra Lidl, Coop og Føtex deltog. Tilsammen stod de i 2024 for næsten 40 pct. af Danmarks samlede økologiske dagligvaresalg på 16 mia. kr. og Rasmus Prehn hørte dem alle tre melde sig på banen som tilhængere af differentieret moms på økologi/frugt og grønt.
Det udløste den første af flere klapsalver fra salen, og der blev mere at klappe af selv om Ann Brandt, CSR-seniormanager i Føtex, lagde for med en lille provokation.
”Jeg sidder i en relativ nystartet afdeling, der arbejder for at få flere sunde varer og mere økologi i indkøbsvognen. Hvis jeg skal provokere lidt, så vil jeg sige, at økologien er blevet en lille smule kedelig. Vi har været med i 35 år, og jeg synes slet ikke, at vi har nok økologi. Vi har talt om den på den samme måde i mange år. De fleste siger: jeg vælger økologi, fordi jeg vil undgå pesticider,” sagde Ann Brandt.
Tæt partnerskab med jysk gods
Hun er tilhænger af en mere positiv tilgang, når Føtex skal markedsføre økologien over for kunderne.
”Vi ved, at viden flytter adfærd, og der er så mange gode historier om økologi, som vi ikke har været særligt gode til at fortælle. Det synes jeg, er et godt sted at starte,” sagde Ann Brandt.
Hun fortalte, at Føtex ved årets start satte et mål om at sælge flere nøglehulsmærkede varer. Det skete ud fra en sundhedsvinkel og missionen lykkedes via tv-spots og ved at lave prismatch på 300 varer og give dem bedre placeringer i butikkerne. Nu er turen kommet til økologien.
”I fredags lancerede vi de første produkter i en ny økologisk serie fra Tjele Gods. Det var i første omgang forskellige grøntsager og mejeriprodukter og senere kommer der også noget brød og kød til. Mange vil gerne vide, hvor varerne kommer fra og se menneskene bag produktionen,” sagde hun om tankerne bag partnerskabet med det jyske gods, inden hun viste to stemningsmættede videoer fra Tjele. Én om selve Tjele-serien, og én om dyrevelfærden på godset.
Og der kommer flere i den kommende tid. For at sikre autenticiteten, filmer Føtex kun godsets egne ansatte.

Coop sætter turbo på Änglamark
Coops csr-chef Thomas Roland kan hverken prale med et økologisk slot eller gods, men efter nogle svære år for økologien kan dagligvarekoncernen nu melde om økologisk fremgang.
”Vores økologisalg ligger på index 116. Det er 16 pct. mere end vores markedsandel berettiger til. Salget vokser også i volumen, og det betyder, at vores økologiandel samlet er steget,” sagde Thomas Roland, som dog ikke tror, at det er realistisk at nå målet om en økologiandel på 25 pct. i 2030, hvis alle varer skal regnes med.
”Men hvis vi ser bort fra salget af vin, spiritus og slik, så tror jeg nok, at vi skal nå i mål,” siger Thomas Roland, der beskriver de økologiske kunder som meget attraktive for supermarkederne, da de typisk har den største kurv og er mere interesseret i at lave mad fra bunden.
”75 pct. af vores kunder har en præference for økologi, og væksten skal bl.a. hjælpes på vej ved at sætte turbo på Änglamark-serien i Coop 365-kæden, som kan sælge dem lidt billigere end de øvrige Coop-kæder,” siger Thomas Roland, som oplyser, at det også er tanken, at lancere nye Irma-produkter, hvoraf flere er økologiske.
Lidl er mest aktiv på de indre linjer
Hos Lidl arbejder man derimod i øjeblikket mere på de indre linjer. Ifølge Rikke Eberlein, CSR seniorkonsulent i Lidl handler det om at klæde medarbejderne bedre på til at arbejde med de økologiske varer og give dem en større forståelse for, hvorfor økologiske varer er lidt dyrere end de konventionelle.
”Nogle kunder vil gerne have mere viden om, hvordan de økologiske varer bliver produceret, men der er også mange, som er ligeglade. Vi laver også små opslag i tilbudsaviserne, hvor vi fortæller om økologi og Ø-mærket, og vi prøver at finde steder, hvor vi kan komme med flere statements,” sagde Rikke Eberlein under debatten, hvor flere af tilhørerne efterlyste en mere klar kommunikation fra kæderne i forhold til at fortælle kunderne, at der bliver brugt gift til at producere konventionelle fødevarer.
”Vi har vores egen pesticidkontrol, hvor Lidl har sat sine egne grænser for, hvilke pesticider vi tillader i produktionen, men det er et område, som det er pivsvært at kommunikere til forbrugerne, fordi det er meget kompliceret,” sagde hun.
Klar tale fra professoren
Inden paneldebatten gennemgik professor i eksperimentel toksikologi, Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitet en række resultater fra forskellige forskningsprojekter, hvoraf flere gennem de seneste år har afsløret ”skræmmende viden” om de sundhedsmæssige konsekvenser af den udbredte brug af pesticider i landbrug og industri.
Selv om hun stadig efterlyser et større dansk forskningsprojekt, som belyser sundhedseffekten ved at spise en økologisk kost, vurderer hun, at de fleste forskningsresultater peger i samme retning.
”Der er ingen tvivl om, at det er godt for folkesundheden, hvis vi undgår pesticiderne,” lød dommen fra den garvede forsker.