Annonce
Annonce
Den grønne agenda var et tydeligt pejlemærke blandt udstillerne på Food Festival
Food Festival i Aarhus trak i weekenden næsten 28.000 gæster til Tangkrogen i Aarhus.
Food Festival 2022 bød på et væld af smagsindtryk, og der var bogstavlig talt noget for enhverv smag. Her tryller en kokkeelev fra Aarhus med råvarerne ved en af weekendens mange workshops. Foto: Jakob Brandt
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) fandt allerede fredag vej til Tangkrogen i Aarhus for at deltage i åbningen af den første udgave af Food Festival siden 2019. Fødevarebranchens politiske kransekagefigur glædede sig over at møde nogle af de mange innovative fødevareproducenter, som er med til at fastholde Danmarks position som en af verdens førende nationer på den kulinariske front.
”Det er fantastik at opleve, at I er så mange der dukker op her på festivalen, sultne og nysgerrige efter nye smagsindtryk, for når vi skal ændre, hvordan vi spiser, kæmper vi både mod vanens magt og mod ganens magt. Uden god smag, kan vi ikke flytte noget som helst. Ude i madlandskabet er der heldigvis rigtigt mange fra marken til videnskaben og i store organisationer, som er klar til at ændre, hvad vi sætter tænderne i, og hver eneste tallerken tæller,” fastslog Rasmus Prehn.
Frø og kerner har kurs mod Coop
Et af de etablerede fødevarefirmaer, som har lyttet til de politiske signaler, er æg-producenten Dava Foods. Med opkøbet af 70 pct. af aktierne i Møllerup Brands A/S i 2021 og overtagelsen af krydderiproducenten Karlsens A/S, som er specialiseret i at blande og pakke krydderier, bagepulver m.m. til detailhandlen, er Dava Foods nu godt rustet til at lancere sit eget plantebaserede brand i både ind- og udland.
”Via vores æg-salg har vi allerede styr på logistikstrengen til kunderne, og det er vores ambition, at vores sortiment skal omfatte alle de økologiske frø og kerner, som kan dyrkes i Danmark, og nu råder vi både over pakkeri og egen distribution,” sagde Jens Madsen, eksport- og foodservicedirektør hos Dava Foods fra standen på den jyske madfestival, som trak næsten 28.000 gæster til tangkrogen.
Jens Madsen, som er formand for virksomhedsudvalget i Økologisk Landsforening, oplyste, at selskabet netop har etableret et tørlager på 1600 kvm. på domicilet i Hadsund, og om kort tidruller de førte Dava-varer ud til to danske dagligvarekæder.
”Fra uge 38 kommer vores sortiment ud til ca. 300 butikker i Coop-kæderne Dagli’ Brugsen og SuperBrugsen, og fra vores salg af æg ved vi, at der er en efterspørgsel efter lokale varer,” sagde Jens Madsen, som af samme grund håber at det snart bliver nødvendigt at udvide antallet af danske producenter, som p.t. omfatter 18 økologer rundt om i hele landet.
Davas danske sortiment omfatter bl.a. quinoa, hørfrø og hamp, og det er helt i tråd med fødevareministerens grønne agenda, men selskabet er langt fra det eneste, som har valgt plantevejen.
Klimaet er, hvad du spiser
”Vi skal huske på, at klima er kommet med som gæst ved bordet. I fremtiden kommer den grønne dagsorden til at fylde mere end den nogensinde har gjort. Du er, hvad du spiser, sagde man, da jeg var dreng. Nu siger man også, at klimaet er, hvad du spiser. Klimadagsordenen har været den vigtigste brik, der har flyttet fødevarerne endnu højere op på den politiske dagsorden. Middagsmaden er blevet storpolitik,” sagde Ramus Prehn i åbningstalen.
Fødevareministeren glædede sig i den forbindelse over det store fremmøde af både primærproducenter, forædlingsvirksomheder, kokke og forskere, som bruger en hel weekend på at servere nye smagsindtryk og ny viden, som kan bidrage til at gøre den hjemlige madproduktion endnu mere bæredygtig i en tid med en truende klimaudvikling.
Bliv hurtigere mæt med "græskød"
Forskere og studerende fra Institut for Fødevarer under Aarhus Universitet havde en stand, hvor gæsterne både kunne høre om klimavenlige fødevarer, hvordan vi kan undgå spild i fødevareproduktion og gæsterne kunne deltage i et forbrugerstudie, hvor der blev serveret smagsprøver på kød fra økologiske, græsfodrede køer.
Hvis det koncept bliver en succes, håber forskerne, at det kan bidrage til at gøre det til en bedre forretning at opfede de mange tyrekalve, som bliver tilovers i forbindelse med produktionen af mælk.
Barbara Vad Andersen forsker i spiseadfærd, og hun forklarer, at projektet arbejder ud fra en tese om, at græsfodring giver oksekødet en højere spisekvalitet, som gør det muligt hurtigere at tilfredsstillet vores sult. Det harmonerer fint med Økologisk Landsforenings agenda om at spise mere grønt og mindre men bedre kød.
"Vores første undersøgelser tyder på, at hvis man hurtigere føler sig mæt, så spiser man mindre kød," forklarer Barbara Vad Andersen, om forskningsprojektet, som bl.a. omfatter en række mere professionelle smagstest- og adfærdsundersøgelser med hjælp fra et større forbrugerpanel.
De skal vise, om det er muligt at erstatte kvalitet med kvalitet, og på den måde skrue ned for kødforbruget, og hun ser frem til at komme hjem og analysere de svar, som de østjyske forbrugere gav i weekenden.
Hjælp til grønne startupps
Sammen med Food Innovation House havde Dansk Vegetarisk Forening indrettet et telt, hvor plantebaserede startupps fik en gratis salgsbod. En af dem er den lille fynske virksomhed Bælg, som fristede de mange gæster med "økologiske konfekthapsere", som er baseret på økologiske kikærter fra danske økologer og mandler, peanutbutter, havregryn og mørk chokolade.
I et hjørne af festivalpladsen havde en god en håndfuld upstart-virksomheder fundet vej til Planteriget. Under teltdugen havde Food Innovation House sammen med Dansk Vegetarisk Forening givet en gruppe upstart-virksomheder en gratis stand, hvor de kunne promovere og sælge deres økologiske produkter, og deres smagsprøver tiltrak mange festivalgæster.
De kunne bl.a. købe konfekthapsere fra Bælg, som er en lille fynsk startup-virksomhed, som efter et langt tilløb er ved at få mere gang i salget af økologiske konfekthapsere. De er baseret på danske kikærter, mandler peanutbutter, havregryn og mørk chokolade, og under opstarten har det været en udfordring, at ingen kendte den type produkt.
”Man kunne kalde det en form for nordisk marcipan baseret på bælgfrugter,” siger Benjamin Pedersen, som i 2019 stiftede Bælg sammen med en ungdomsven.
I juli vandt Bælg kategorien Innovation ved produktkonkurrencen Sol over Gudhjem, og det har været med til at løfte salget.
”De seneste måneder har vi fordoblet omsætningen hver måned, og fra at have ca. 20 forhandlere ved årsskiftet er vi nu oppe på 108,” siger Benjamin Pedersen, som regner med, at Bælg krydser en omsætning på 4 mio. kr. i år, og han håber, at mellemlandingen på Tangkrogen sætter skub i salget.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.