Annonce

Annonce

Fire unge står nær Aarhus Havn i arbejdstøj og arbejder på at så blomster og planter

En gruppe frivillige har stiftet foreningen Byen Blomstrer på Aarhus Havn. Til gavn for biodiversiteten sår de frivillige blomster og planter og har etableret en dam, hvor padder og andre vanddyr kan boltre sig. Foto: Nordea-fonden

Fond vil uddele millioner for at få mere natur i byerne

Alle byer kan nu søge penge fra en ny pulje, der skal få naturen i byerne til at vokse og skabe et stærkere fællesskab borgerne imellem.

Der skal flere grønne åndehuller i byerne.

Derfor har Nordea-fonden nu lanceret en ny pulje 'Her gror vi', hvor 50 mio. kr. er øremærket til borgerdrevne initiativer, der skal få mere natur i byerne. Det kan eksempelvis være i form af byhaver, vandlegepladser og lommeparker imellem boligblokke.

"Vi er en efterspørgselsdrevet fond, der lytter til tendenserne i tiden. Og et af de signaler, vi har oplevet tydeligst og med stigende styrke, er ønsket om at have naturen lige uden for døren, selv når man bor byen. Vi vil gerne understøtte etableringen af blå og grønne samlingssteder, som kan løfte fællesskabet," siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden.

Det afgørende er, at projekterne bidrager til at få bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse. Projekter med fokus på miljømæssig og social bæredygtighed vil blive prioriteret, oplyser Nordea-fonden i en pressemeddelelse.

Hjælp til ansøgning

"Vi kan alle bidrage til at gøre en forskel til gavn for miljø og klima. Derfor beder vi alle ansøgere forholde sig konkret og særskilt til, hvordan deres projekt bidrager til øget bæredygtighed og biodiversitet og mindre klimapåvirkning," siger Henrik Lehmann Andersen.

Den vil også prioritere projekter, der tager afsæt i foreningsliv og frivillighed, øger engagementet blandt byens borgere og har sikret sig bred lokal opbakning i form af f.eks. lokale samarbejder, brugerinddragelse og støtteerklæringer. 

For at understøtte de lokale initiativer inviterer fonden interesserede ansøgere til åbne dialogmøder i København, Odense, Aalborg og Aarhus i oktober for at give konkret og personlig sparring på projektidéer.

Den inviterer også ansøgere til gratis webinarer, der giver gode råd til ansøgningen og viden om projektorganisering og bæredygtighed.

Læs mere om fonden og arrangementerne her.

Nordea-fondens Her gror vi-pulje

  • Puljen kan søges fra 7. september 2022 med to ansøgningsfrister: 16. november 2022 og 22. februar 2023. Ansøgerne får svar i hhv. marts og juni 2023.
  • Puljen er på 50 mio. kr. Der kan søges fra 200.000 kr. til 1 mio. kr. pr. projekt.
  • Der kan søges om støtte til almennyttige projekter, som styrker det gode liv i byen og muligheden for at mødes udenfor i nære, grønne og blå fællesskaber. Både aktiviteter og faciliteter støttes.
  • Alle almennyttige organisationer kan søge puljen. Dvs. foreninger samt selvejende- og offentlige institutioner. Fonden støtter ikke enkeltpersoners individuelle projekter eller private erhvervsvirksomheder.
  • Egentlige bysamfund med mere end 200 indbyggere kan søge; herunder også forstæder, bydele og storbykvarterer

Flere artikler fra samme sektion

Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik

Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.

27-11-2024 4 minutter Foodservice,   Klima

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø