Annonce
Annonce
De seneste tilbagemeldinger fra dagligvarehandlen viser, at salget af økologisk mel er steget hele 46 pct. i 1. halvår af 2020 sammenlignet med 1. halvår af 2019. Foto: Colourbox
Danskerne bager økologisk som aldrig før
Pressemeddelelse
Under forårets corona-nedlukning steg salget af økologisk mel og interessen for hjemmebag markant. Tendensen fortsætter, og er du en af dem, som stadig bager, er du ikke den eneste.
Sandsynligheden for, at der står en surdej i et dansk køleskab, er større end nogensinde før. Det samme er sandsynlighed for, at den er lavet af økologisk mel. For danskerne er blevet sande økologiske hjemmebagere, der kaster sig ud i bageprojekter, som før corona-nedlukningen kunne virke uoverskuelige.
”Forbrugerne opretholder en stor del af de bagevaner, som de fik under nedlukningen,” siger Christian Bo Larsen, salgsansvarlig hos den økologiske mølle Skærtoft Mølle i Augustenborg.
”Det er især på fuldkornsprodukter som rug, vi har oplevet en stigning. Da danskerne blev sendt hjem, fik de tid og fandt ud af, at det at bage sit eget rugbrød ikke er så besværligt.”
De seneste tilbagemeldinger fra dagligvarehandlen viser, at salget af økologisk mel er steget hele 46 pct. i 1. halvår af 2020 sammenlignet med 1. halvår af 2019. Tallene viser også, at det økologiske mel står for mere end en tredjedel af salget. Også salget af økologiske brødblandinger er steget markant.
”Der er kommet en helt ny forbrugergruppe til, som begynder med brødblandinger og bliver skubbet videre til at bage fra bunden, ” forklarer Christian Bo Larsen.
Stigning i sortimentet
Også hos Valsemøllen i Esbjerg oplever man, at bagelysten hos danskerne er intakt, selvom mange er tilbage på job igen.
”Danskerne er for alvor gået i køkkenerne og har skruet op for hjemmebag. Vi oplever en lille stigning i hele sortimentet, men særligt kan vi se, at brødblandingerne er populære, nok fordi de gør det nemt at fortsætte med at bage, selvom hverdagen er tilbage. Samtidig ser vi, at danskerne i stigende grad efterspørger økologi med dansk oprindelse og dermed kort vej fra jord til bord,” siger direktør Niels Brinch-Nielsen fra Valsemøllen.
Årsagen til den store stigning på økologisk mel skal dels findes i, at danskerne under corona-nedlukningen fik mere tid til at bage, og dels i at flere forbrugere har fået øjnene op for, at de sparer sig selv for rester af syntetiske pesticider, når de vælger økologisk. Ifølge en undersøgelse fra Fødevarestyrelsen, som er foretaget af DTU Fødevareinstituttet, er hvedemel nummer fire på listen over de fødevarer, som danskerne får flest pesticidrester fra.
”Ønsket om at undgå pesticidrester er den vigtigste årsag til, at danskerne vælger økologisk. De har taget forsigtighedsprincippet til sig frem for at satse på, at stofferne er ufarlige,” siger Helle Bossen, som er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.
”Det store fokus på rene fødevarer går godt i tråd med at bage selv, så man ved, hvad maden indeholder. Corona-krisen har givet os tid til at komme godt i gang med at ændre vaner og dermed øge bevidstheden om de råvarer, vi anvender. Alt det ser ud til at fortsætte fremover.”
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.