Annonce
Annonce
Økologikonsulent Jesper Fog-Petersen fra Økologisk Landsforening t.v. og Rune Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening ser et stort potentiale i at dyrke flere økologiske planteproteiner i Danmark, og de glæder sig over, at GUDP-støtter udviklingen af danske planteproteiner.
Nyt projekt skal sætte skub i udviklingen af danske planteproteiner
Dansk Vegetarisk Forening har fået 1,1 mio. kr. fra GUDP-puljen til et netværksprojekt, som skal sætte skub i udviklingen af danske planteproteiner.
På årets økologikongres, som blev afholdt i november, var sessionen om planteproteiner en af de mest populære sessioner med 200 deltagere, som overvejende var landmænd. De kan nu glæde sig over, at Dansk Vegetarisk Forening har fået penge til et netværksprojekt, som netop skal fremme produktionen af planteproteiner i Danmark.
Udviklingen inden for plantebaserede fødevarer er i fuld gang rundt om i verden, og i Danmark er økologiske producenter som Rømer Vegan Products og Organic Plant Proteinklar til at udfordre de animalske fødevarer, som stadig dominerer landbruget og fødevaresektoren.
Det er en udvikling som Dansk Vegetarisk Forening (DVF) støtter, og foreningen har nu fået en bevilling på 1,1 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), som hører under Miljø- og Fødevareministeriet. Pengene skal gå til et netværksprojekt for fødevareerhvervet, som skal fremme udviklingen af danske planteproteiner, som kan give konkurrence til importeret soja og andre udenlandske planteproteiner.
"Vi har de seneste år oplevet en meget stor efterspørgsel fra erhvervslivet på viden om forbrugernes foretrukne råvarer og idéer til produktudvikling. Vi er derfor meget glade for, at vi nu får muligheden for at oprette et fast netværk, som bliver et vigtigt forum for udviklingen af fremtidens bæredygtige fødevareproduktion i Danmark", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i DVF i en pressemeddelelse.
Heraf fremgår det, at foreningen gerne vil sikre fremtidens arbejdspladser i landbrug og en fødevaresektor, som begge udvikler sig i en mere bæredygtig retning.
"Vi bliver løbende kontaktet af både producenter, detailhandel, landbrugsskoler og sågar slagteriskoler, som gerne vil vide mere om denne udvikling", siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Formålet med projektet er ifølge projektbeskrivelsen, at "fremme udviklingen af det plantebaserede fødevareerhverv i Danmark ved at sætte vidensudveksling, inspirationsdeling, løsningsudvikling og networking mellem de centrale aktører og interessenter indenfor det danske fødevareerhverv og relevante organisationer i system".
Det første seminar finder sted på Christiansborg til februar. Der skal afholdes i alt 16 netværksmøder og seminarer, og det er blandt andet DVF's plan at invitere oplægsholdere på besøg fra udlandet og at deltage med Det Plantebaserede Telt på Folkemødet på Bornholm.
Deltagerne forventes at komme fra hele paletten af aktører: Landmænd, forarbejdende virksomheder, supermarkeder, grossister, kantiner, restauranter, organisationer, myndigheder, politikere og mange flere. En række store virksomheder og organisationer har allerede bekræftet deres deltagelse.
Deltagelse i netværket er gratis og forbeholdt aktører fra fødevareerhvervet samt politikere, myndigheder og relevante organisationer. Ønsker man at deltage i netværket, skal man kontakte Dansk Vegetarisk Forening.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.