Annonce

Annonce

Mælketankbil holder parkeret foran Naturmælk.

Selv om coronakrisen åd 18-20 mio. kr. af den budgetterede omsætning, fordoblede Naturmælk og Øllingegaard deres samlede resultat i forhold til året før. PR-foto: Naturmælk

Corona-nedlukninger åd toppen af bundlinjen hos Naturmælk

Trods forårets coronanedlukninger kom Naturmælk og Øllingegaard ud af det seneste regnskabsår med et resultat på fem mio. kr.

"Vi er ikke jubeloptimister, men det ser fornuftigt ud."

Sådan sammenfatter Naturmælks formand, Jens Krogh, mejeriselskabets seneste årsregnskab, hvor den samlede omsætning landede på 389 mio. kr. Det er samme niveau som året før.

Det sønderjyske mejeriselskab, som også omfatter nordsjællandske Øllingegaard Mejeri, har trods visse coronan-udfordringer landet et resultat, som ledelsen betegner som tilfredsstillende. Med 5 mio. kr. på bunden er resultatet godt og vel fordoblet fra 2,2 mio. kr. i forrige regnskab, men ifølge mejeridirektør Leif Friis Jørgensen er det ikke ensbetydende med, at andelshaverne ikke har mærket, at sidste halvdel af regnskabsåret på flere fronter har stået i coronaens tegn.

"Vi mangler omkring 18-20 mio. kr. på toppen, som faldt væk i foråret og lidt igen i slutningen af vores mejeriår i august og september. Vi havde forventet, at det ville kunne løfte bundlinjen med omkring 2,5 mio. kr., men det skete ikke, og det har ført til, at vi ikke har kunnet afregne til andelshaverne helt som forventet. De har også betalt deres del i det her," siger mejeriets direktør Leif Friis Jørgensen i en kommentar til FødevareWatch.

Jens Krogh, er enig i, at afregningen måske ikke lige frem har givet anledning til vild jubeldans i kostalden, men omvendt peger han på, at det absolut er et godkendt regnskab efter et år, som har budt på en række uforudsete udfordringer. Dermed sigter han ikke mindst til det corona-dominerede forår, hvor produktionen på de to mejerier i både marts og april lå 25 pct. under normalen, da hele foodservicebranchen blev lammet.

"Det er svært at spå om fremtiden lige nu, hvor 2. bølgen af corona de seneste par uger har bomber os helt tilbage til marts måned," siger Jens Krogh, som af samme grund ikke føler sig i stand til at give et kvalificeret bud på, hvordan de nye coronanedlukninger i foodservicebranchen vil slå igennem hos mejeriernes 43 leverandører.

Robotterne kræver mere plads

Ifølge ledelsesberetningen er der flere årsager til, at mejeriselskabet kommer helskindet gennem året.

"Vi har fortsat arbejdet på at konsolidere vores mejerier, hvor der er foretaget samkøring af vores produktioner og fokus på kpi’er til synliggørelse af vores fremskridt og arbejdet meget med tilpasning af omkostninger og øgning af effektiviteten," skriver mejeriet.

På den baggrund føler formanden, at mejeriet er godt rustet til et 2021, hvor der venter et par større investeringer i form af et nyt kølerum på 600 kvm i Tinglev og nye kølefaciliteter på Øllingegaard.

"Robotteknologien gør sit indtog, og det kræver mere plads, og de kølerum, som vi har, er allerede så fyldte, at det nærmest ikke er muligt at presse et A4-ark ind," forklarer Jens Krogh om de planlagte investeringer.

Mælkebevægelsen skaber nyt drive

Da Naturmælk p.t. halter lidt bagud i forhold til budgettet, håber formanden, at corona-nedlukningerne snart bliver fortid, så markedet kan vende tilbage til mere normale forhold.

Han producerer selv den gårdmælk, som er det første produkt under et af årets nye initiativer i form af Mælkebevægelsen. Kunderne betaler en krone ekstra per liter, og det skal være med til at sikre økonomi til at støtte op omkring de forskellige initiativer, som mejeriets andelshavere hele tiden tager for at skabe forbedringer i forhold til klima, dyrevelfærd og biodiversitet ude på gårdene.

"Min mælk bliver mere eller mindre udsolgt hver dag, og der er flere leverandører, som banker på for at komme med i konceptet," siger Jens Krogh, som oplyser, at Mælkebevægelsen på den måde har skabt et helt nyt drive for udvikling af økologien blandt andelshaverne.

To nye leverandører begynder at levere mælk til Naturmælk i starten af 2021, og da flere af de nuværende leverandører overvejer at udvide deres produktioner, er der ifølge Jens Krogh udsigt til, at der i det nye år bliver mere mælk at arbejde med for de i alt 105 ansatte på de to mejerier.

Flere artikler fra samme sektion

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager

Økologisk Landsforening uddeler atter gratis blomsterfrø landet over

Den 5. maj kan man hente en gratis pose blomsterfrø i Føtex og Bilka landet over. Økologisk Landsforening uddeler i alt 38.000 poser for at give bierne mere mad og sætte fokus på de truede arter.

30-04-2024 5 minutter Biodiversitet

Nyt ejerskab skal stoppe slingrekurs, så Coop kan fokusere mere på kerneværdierne

Efter præsentationen af endnu et katastroferegnskab og med energiselskabet OK som ny medejer, har Coop lagt sig fast på en ny kædestruktur, som skal være med til at gøre Danmarks største salgskanal for økologiske fødevarer til en god forretning.

30-04-2024 6 minutter Detailhandel