Annonce

Annonce

Axel Månsson i salatmark

Axel Månsson ser flere fordele ved det strategiske samarbejde og den gradvise overtagelse af Skiftekær Økologi, som han har arbejdet sammen med på et mere uformelt plan gennem flere år. Arkivfoto: Morten Telling

Axel Månsson Holding indleder en gradvis overtagelse af Skiftekær Økologi

Grøntsags- og ægproducenten Axel Månsson i Brande indgår et strategisk samarbejde med Skiftekær Økologi APS på Tåsinge ved Svendborg.

Axel Månsson, som er en af landets største producenter af økologiske grøntsager, salat og æg indleder et strategisk samarbejde med Skiftekær Økologi, som på sigt skal føre til at den jyske producent overtager alle andele i selskabet.

”Skiftekær Økologi har udviklet produktionen og afsætningen af en lang række økologiske kvalitetsgrøntsager, der både supplerer og passer godt ind i vort nuværende sortiment," siger Axel Månsson i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår det, at det er planen, at Axel Månsson over tid skal overtage alle anparter i Skiftekær Økologi. Axel Månsson oplyser i den forbindelse, at han længe har haft et godt øje til Skiftekær Økologi, og at han ser frem til at et hidtil uforpligtende samarbejde med Marie Ejlersen og Peter Bay Knudsen fra Skiftekær Økologi fremover fortsætter i et mere formaliseret samarbejde.

"Det vil både give os inspiration og mulighed for at udbyde et endnu bredere sortiment af økologiske grøntsager - helt i tråd med vort ønske om at tilbyde forbrugerne en større mangfoldighed af sunde økologiske grøntsager," siger Axel Månsson.

Den rigtige løsning for Skiftekær

Som led i aftalen beholder Peter Bay Knudsen og Marie Ejlersen jord, bygninger, vindmølle samt produktionsudstyr til dyrkning af kartofler og visse grønsager på gården på Tåsinge, som i mere end 20 år har produceret økologiske læggekartofler. Parret oplyser, at produktion og salg af læggekartofler fortsat vil foregå fra Tåsinge gennem selskabet Bioselect.dk.

Der derimod planen at pakningen af løg og andre grøntsager efterhånden vil blive overflyttet til Brande, og Marie Ejlersen og Peter Bay Knudsen er overbeviste om, at det nye samarbejde er den helt rigtige løsning for Skiftekær Økologi.

"Axel (Månsson, red) og jeg har været gode kolleger i mange år, og vi har en stor gensidig respekt for, hvad vi hver især har bygget op over årene. Vi er glade for, at vi gradvist kan give stafetten videre til en kompetent, dygtig kollega,” siger 65-årige Peter Bay Knudsen, som gennem tre år har arbejdet på at sikre et generationsskifte.

"Vi ser frem til det nye samarbejde, og er overbeviste om, at det er det rigtige for os - og ikke mindst vore kunder og samarbejdspartnere - fordi det giver gode muligheder for at videreføre og videreudvikle Skiftekør Økologis produktion af økologiske grøntsager," siger Peter Bay Knudsen.

Mildt klima giver nye muligheder 

På grund af det milde klima i Det Sydfynske Øhav er klimaet på den vestlige del af Tåsinge, hvor landbruget Skiftekær ligger, velegnet til dyrkning af svampefølsomme afgrøder som kartofler, løg og jordbær, og med udgangspunkt i genmateriale fra Nordisk Genbank, har Skiftekær gennem årene været med til at genoplive flere af de gamle kartoffelsorter, som var forsvundet ud af landbruget.

Med den nye aftale ser Axel Månsson frem til at kunne drage nytte af det milde klima på Tåsinge til dyrkning af særligt varmekrævende grøntsagsarter, mens dyrkningen af en række andre grøntsager efter hans vurdering med fordel kan ske i Brande, hvor det er muligt at udnytte en god balance i produktionen af økologiske æg, nyttiggørelse af husdyrgødningen i biogasanlægget og udnyttelse af næringsstofferne i den nuværende økologiske grøntsagsproduktion.

Peter Bay Knudsen fortsætter som direktør med ansvar for Skiftekær Økologis produktion af en lang række økologiske grøntsager på Tåsinge i sæson 2021.

Axel Månssons virksomheder er hjemmehørende i Brande, hvor et højt specialiseret jordbrug producerer en mangfoldighed af økologiske grøntsager på friland, ligesom bedriftens økologiske høns bidrager med en betydelig produktion af æg. Et biogasgårdanlæg producerer opgraderet gas til naturgasnettet, samt afgasset biomasse, der udnyttes i grøntsagsproduktionen.

Flere artikler fra samme sektion

Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet

På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.

28-11-2024 4 minutter Omlægning,   Foodservice

Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik

Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.

27-11-2024 4 minutter Foodservice,   Klima

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer