Annonce
Annonce
Årets Øko Kok bliver kåret på Stengården
Fem modige restauranter dyster om at blive Årets Øko Kok 2019, som bliver kåret ved Økologisk Høstmarked på Stengården ved Bregnerød.

Stengården danner i år rammen om kåringen af Årets Øko Kok. Det sker i forbindelse med Økologisk Høstmarked i weekenden. Foto: Stengården
Den seneste uge er der blevet arbejdet på højtryk med at forberede alt til Økologisk Høstmarked rundt om på de 84 økologiske landbrug, som åbner dørene for borgerne i den kommende weekend.
Det gælder også på Stengården ved Bregnerød, hvor Elisabeth og Jens Otto Rasmussen i år holder høstmarked for 20. gang siden 1999, og i år ser de frem til at være værter for konkurrencen om at blive Årets Øko Kok, hvor kun restauranter med det økologiske spisemærke i sølv eller guld kan deltage.
Gården råder over 100 ha jord med en alsidig produktion med kødkvæg, æg og grøntsager som det vigtigste. Lige nu er høsten i fuld gang, og selv om hveden gav en tredjedel under det forventede, er der masser at fejre, mener de sjællandske økologer, som har tilsagt familie og venner og flere af gårdbutikkens lokale leverandører – i alt 30-35 mennesker – for at skabe den bedst mulige oplevelse for de forventede 5.000 gæster.
»Vi har haft en god høst af jordbær, og majsen er rigtig flot, og vi kan godt lide at vise vores gård frem, så høstmarkedet er et led i vores løbende pædagogiske opgave med at vise byboerne, hvad økologisk landbrug er, og hvor den mad, de spiser, kommer fra,« siger Elisabeth Rasmussen.
Hun betragter høstmarkedet som en god reklamesøjle, som både tiltrækker gårdens stamkunder og lokker nye kunder til gårdbutikken.
Søndag står i kokkenes tegn
På Stengården er der opsat et stort telt med fem køkkener, hvor kokkekonkurrencen bliver afgjort søndag. De fem deltagende restauranter er Restaurant Hærværk fra Aarhus, som er sidste års vinder af Øko Kok-konkurrencen, Restaurant L’estragon også fra Aarhus, Restaurant Brace og Trine Hahnemanns Køkken begge fra København og Sdr. Bjert Kro med adresse syd for Kolding.
De dyster både om æren og 30.000 kr. når de går på jagt efter råvarer på gården, hvor Elisabeth og Jens Otto Rasmussen i øjeblikket dyrker ca. 50 forskellige slags grøntsager, salat og urter.
Ingen af kokkene ved på forhånd, hvilke råvarer de får mulighed at arbejde med, så kreativiteten bliver sat på prøve.
Forskudt fra hinanden vil kokkene dagen igennem servere både forret, hovedret og dessert for det professionelle dommerpanel, der består af Mikkel Maarbjerg, Francis Cardenau og Anders Halskov-Jensen.
»Formålet med konkurrencen er at formidle værdierne ved økologi og udfordre deltagerne på kreativiteten og håndværket. Og så skal konkurrencen inspirere os alle sammen til at bruge de lækre økologiske råvarer, der findes og kan høstes her i sensommeren og begyndelsen af efteråret,« siger projektleder Birgitte Nygaard fra Økologisk Landsforening.
Gårdens gæster får rig lejlighed til at kigge kokkene over skulderen og opleve, hvordan de omsætter friske økologiske råvarer til en tre-retters menu.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.