Annonce

Annonce

Louise Kaad Hansen og Sofie Nyboe Andersen uddeler kikærtekys og gode råd om grøn omstilling i de kommunale køkkener i Aarhus Kommune.

Aarhus Kommunes telt var første stop på Øko-ruten ved årets Food Festival. Under mottoet: ’Grøn mad – en del af løsningen’ uddelte Louise Kaad Hansen t.v. og Sofie Nyboe Andersen kikærtekys og gode råd om fordelene ved kostpolitikken i Aarhus Kommune, som arbejder målrettet på at omlægge kommunens køkkener til en mere økologisk og klimavenlig kost. Foto: Jakob Brandt

27.000 gæster besøgte Danmarks største madfestival

Økologisk øl brygget på brødrester og økologiske kikærtekys fra Smilets By var blandt tilbuddene til de mange østjyder, som i weekenden besøgte Tangkrogen i Aarhus, som for 10. gang var forvandlet til et madunivers med fokus på den gode smag og bæredygtighed.

”De smager pissegodt, og vi er vilde med alle jeres øl,” siger en midaldrende mand med stor overbevisning i stemmen og tager endnu en slurk af glasset med økologisk IPA-øl fra det københavnske mikrobryggeri Brøl, som havde en lille stand inderst i afdelingen ’Gyldne Dråber’, som i weekenden husede hovedparten af stande med alkoholiske drikkevarer under Food Festival i Aarhus.

I løbet af de tre dage med smukt sensommervejr var der ikke mindst rift om at veksle festivalens poletter til de mest velsmagende og kølige gyldne dråber, og når de blev kombineret med historien bag Brøls madspilds-agenda, var der thumbs up fra de fleste, som fik serveret en øl af Brøls sælger Anders Hermann Jensen.

”Når vi brygger øl, erstatter vi en del af maltbyggen med upcyclet ciabattabrød fra bageriet Il Fornario. Vi plejer at sige, at der er to skiver brød i hver dåse. På den måde er vi med til at nedbringe madspildet. Folk her er meget nysgerrige, så det er en fornøjelse at være her,” siger han.

Brøl har i år øget produktionskapaciteten til en mio. l, så det er ikke længere nok kun at sælge øllene i københavnske specialbutikker og caféer.

Øllene fra Brøl bliver brygget på en blanding af malt og upcyclede rester af surdejsbrød fra bageriet Il Fornaio, og de københavnske craft beer var et stort hit på Tangkrogen, hvor sælger Anders Hermann Jensen bag disken fik mange gode kontakter til østjyske caféer og spisesteder, som er interesserede i at få det økologiske øl i hanerne
Øllene fra Brøl bliver brygget på en blanding af malt og upcyclede rester af surdejsbrød fra bageriet Il Fornaio, og de københavnske craft beer var et stort hit på Tangkrogen, hvor sælger Anders Hermann Jensen bag disken fik mange gode kontakter til østjyske caféer og spisesteder, som er interesserede i at få det økologiske øl i hanerne. Foto: Jakob Brandt

”Vi vil meget gerne til Jylland,” siger Anders Hermann Jensen, som er godt tilfreds med høsten, da han forlader madfestivalen med mange nye kontakter fra jyske caféer og spisesteder, som er interesseret i at få Brøls øl i hanerne.

Kikærtekys fra kommunen

Aarhus Kommunes telt er det første stop på Madfestivalens Øko-rute, som er et forsøg på at give en hjælpende hånd til de økologiske producenter, som ikke fylder så meget på Food Festivalen.

På den kommunale stand blev der serveret grønne budskaber og smagsprøver på økologisk, plantebaseret ældremad, mens linsekonfekt og kikærtekys, som er lavet af kogevandet fra kikærter, sørgede for lidt til den søde tand.

Iben Hansen, ernæringsassistent på plejehjemmet Engsøgård i Aarhus-forstaden Brabrand laver små portioner af kikærtegryde med kokosmælk og lidt grønt på toppen, og de får ikke lov til at stå længe på disken.

"Vores økologiprocent ligger på 65, og beboerne på plejehjemmet er blevet glade for plantebaserede retter som grøntsagssupper, linsedeller og grøn lasagne," siger Iben Hansen.

Noget af det første, gæsterne mødte, når de kom ind på den 50.000 kvm. store festivalplads, var et stort kort med ’Øko-ruten’, som viste vej til flere af de største økologiske udstillere. De talte bl.a. Dava Foods, Friland og Thise Mejeri, som hurtigt trak lange køer af kunder, som var på jagt efter gratis smagsprøver
Noget af det første, gæsterne mødte, når de kom ind på den 50.000 kvm. store festivalplads, var et stort kort med ’Øko-ruten’, som viste vej til flere af de største økologiske udstillere. De talte bl.a. Dava Foods, Friland og Thise Mejeri, som hurtigt trak lange køer af kunder, som var på jagt efter gratis smagsprøver. Foto: Jakob Brandt

Gæsterne fik desuden mulighed for at deltage i et fremtidsværksted, hvor kommunen efterlyste ideer til kommunens igangværende arbejde med at udvikle en ny klimastrategi, som skal bidrage til gøre kommunen klimaneutral i 2030.

”Vi vil gerne hører århusianernes ønsker til, hvad der skal være på fremtidens tallerkner. Hvad skal spise, og hvad skal vi dyrke,” siger Sofie Nyboe Andersen, kommunikations- og udviklingskonsulent i Aarhus Omstiller.

Kalvene er altid et hit

Arlas stand var som altid et populært stop for festivalens yngste gæster, da det her var muligt at klappe små kalve og møde en levende ko i fuld størrelse.

Magda Kvist fra Hadsten er to år og hun var ret vild med Arlas nye cremede øko-vaniljeskyr, som er sødet med rørsukker, og så er det bare et ekstra plus, når man kan få lov til at spise den fra ryggen af en ko
Magda Kvist fra Hadsten er to år og hun var ret vild med Arlas nye cremede øko-vaniljeskyr, som er sødet med rørsukker, og så er det bare et ekstra plus, når man kan få lov til at spise den fra ryggen af en ko. Foto: Jakob Brandt

”Festivalen er et sjovt sted at søge inspiration og smage nye ting,” siger Marie Kvist fra Hadsten, inden hun får lokket sin 2-årige datter væk fra køerne og smagsprøverne på en ny økologisk vaniljeskyr, som både er målrettet morgen- og dessertbordet.  

De når dog ikke langt, før deres opmærksomhed bliver fanget af en kok i en nabobod, som demonstrerer, hvordan man laver suppe af nyfangede og sprællevende krabber. Med deres strittende kløer virker krabberne dog noget mindre indbydende på datteren end de bløde kalve, som uden tvivl fik dækket deres behov for menneskelig kontakt i løbet af Food Festivalen. Det samme var ikke tilfældet for alle udstillerne.

Aarstiderne fik hjælp af Buddhas hånd

For udstillerne handler de tre dage om at få flest mulig kontakter med hjem, og hos Aarstiderne, som var endnu et af stoppene på Øko-ruten, havde økologikonsulent Sven Daverkosen i år lavet en noget udfordrende ’gæt en grøntsags quiz’. Hvis gæsterne kunne gætte navnene på 12 grøntsager, som var linet op foran boden, havde de mulighed for at vinde en af selskabets mange økologiske måltidskasser.

Selskabet har været et fast indslag på festivalen gennem mange år, og ifølge Sven Daverkosen plejer den at være et godt sted at møde både eksisterende og potentielle kunder, og quizzen er en god krog til at fange folk.

"Quizzen blev vist lidt for svær,” erkender Sven Daverkosen.

Både kasserne med dragefrugt og rød spidskål voldte problemer for flere gæster. Mange forvekslede sidstnævnte med almindelig rødkål, men endnu flere have brug for hjælp til at finde navnet på den aromatiske citrusfrugt Buddhas hånd, som bliver dyrket i Spanien.

Rita Jokinen synes, at det var lidt lusket, at Sven Daverkosen fra Aarstiderne havde sneget et par frugter ind i sin grøntsagsquiz, og hun måtte lige et par klik forbi Google, før hun fandt frem til navnet på citrusfrugten ’Buddhas hånd’
Rita Jokinen synes, at det var lidt lusket, at Sven Daverkosen fra Aarstiderne havde sneget et par frugter ind i sin grøntsagsquiz, og hun måtte lige et par klik forbi Google, før hun fandt frem til navnet på citrusfrugten ’Buddhas hånd’. Foto: Jakob Brandt

Det gav Sven Daverkosen mange snakke med grøntsagsinteresserede gæster, men han måtte i år sande, at det er blevet vanskeligere at hverve nye kunder.

”Tidligere var det en barriere for mange, at de skulle tilmelde sig over nettet. Da var det meget nemmere at skaffe nye abonnenter her på festivalen. I dag er de fleste vant til at bruge nettet, så vi tegner ikke så mange abonnementer, som tidligere,” siger Sven Daverkosen efter et år, hvor salget af måltidskasser har været særdeles udfordret.

Flere konkurrenter har knækket nakken, mens Aarstiderne kom ud af 2022 med det hidtil største minus i selskabets næsten 25-årige levetid, så i lighed med festivalens øvrige udstillere håber han, at weekenden bidrager med nye navne i kundebasen.

Den intense smag i Kurt Dalbys sprøde spirer fra Engesvang Mikrogrønt overraskede mange af gæsterne på Food Festival, og de ville vide, hvor de som privatpersoner kan få fingre i de økologiske spirer
Den intense smag i Kurt Dalbys sprøde spirer fra Engesvang Mikrogrønt overraskede mange af gæsterne på Food Festival, og de ville vide, hvor de som privatpersoner kan få fingre i de økologiske spirer. Foto: Jakob Brandt

Også Kurt Dalby fra Engesvang Mikrogrønt er på kundejagt. Han producerer økologiske spirer på en lille landejendom mellem Herning og Silkeborg.

”De fleste af vores kunder ligger i Midtjylland, men vi har lige købt varebil nummer to og vil gerne ind i Østjylland. Så vi står lige nu et sted, hvor vi overvejer, om vi skal ansætte yderligere en medarbejder,” siger Kurt Dalby, som dyrker spirerne ved hjælp af kunstlys, hvilket betyder, at han kan levere spirer året rundt.

Også fynske Bælg fra Ørbæk var på kundejagt, som brugte festivalen til at gøre reklame for en nyudviklet bælgfrugtsnack, der i modsætning til iværksættervirksomhedens økologiske konfekthapsere ikke behøver at blive opbevaret på køl.

’Hverdags hapsere’ består kun af æbler, kikærter, havregryn og rapsolie, og vi arbejder nu på at få dem ind i detailhandlen,” siger Bælgs produktudvikler og medstifter Martin Hansen, som håber, at det nye produkt kan åbne døren til dagligvarehandlen.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion