Annonce
Annonce
'ØkologiLØFT' skal bl.a. styrke landmændenes klimaindsats - her er det klimakonsulent i ØL Mette Kronborg, der bliver vist rundt på Torben Myrups bedrift. Billedet er ikke taget ifm. ØkologiLØFT. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek
Økologikoncept fortsætter som rådgivningsprodukt
GF 2019: Konceptet 'ØkologiLØFT' har gennem 2018 fyldt meget både i foreningens arbejde og ude hos de deltagende landmænd.
Formand Per Kølster fra
Økologisk Landsforening, er ikke tvivl om, at foreningen med konceptet 'ØkologiLØFT' har
fat i er noget stærkt. Det fremgår af formandens beretning på foreningens
generalforsamling, der fredag foregår i Vingsted.
”ØkologiLØFT har genskabt fællesskab omkring udvikling af økologien, også på bedriftsniveau. Landmænd siger, at de har savnet det, og at det er meget inspirerende at få friske øjne på gården, og få indspil og dialog med kollegaer og andre, som kan bidrage til udvikling. Det giver ny energi, og der er stor enighed om, at det skaber rigtig stor værdi for landmændene,” siger Per Kølster.
ØkologiLØFT er ikke et standardiseret sæt regler, alle skal tilpasse sig.
”ØkologiLØFT bygger på frihed, engagement og handlinger, der skaber mere bæredygtighed og udvikling på den enkelte gård. Det er også det løft, som gør, at flere fødevarevirksomheder ser ØkologiLØFT som et godt værktøj til at fremme systematisk arbejde med FN’s bæredygtighedsmål, både på gårdniveau og for virksomheden, som kan kommunikere om det ’løft’ som en merværdi i sin produktion,” siger Per Kølster.
Samtidig har foreningen oplevet, at landmændene reagerer positivt på at få et fællesskab omkring udviklingen af økologien. Flere giver udtryk for, at det er noget, de har savnet, fortæller formanden. ØkologiLØFT fortsætter derfor nu som et rådgivningsprodukt for både landmænd og virksomheder, så efterspørgslen nu kommer til at drive udviklingen.
Flere artikler fra samme sektion
Vi kan fjerne 1/6 af fødevarernes klimaaftryk, hvis vi stopper overforbruget af kød og mælk
Selv hvis nogle lande øger indtaget af kød og mejeriprodukter, vil det stadig føre til en samlet reduktion i drivhusgasserne fra fødevareindustrien, hvis den befolkning, som har et overforbrug af kød og mælk, skruer ned til det anbefalede niveau.
Over 600 studier peger i samme retning: Pesticider skader jordens mikroliv
Hvis man vil arbejde med jordens frugtbarhed og øge mikrolivets diversitet, er det en god idé at undgå pesticider. Et nyt meta-studie viser nemlig, at pesticider er en af de største trusler mod mikrolivet lige under jordens overflade.
Hver 8. økolog lukkede i 2023
En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser at 13 procent af de økologiske heltidsbedrifter lukkede i 2023 – hvilket svarer cirka til hvert 8. økologiske landbrug. Især de økologiske svine- og fjerkræbedrifter havde tilbagegang, men også 35 økologiske mælkebedrifter stoppede