Annonce

Annonce

Vingummibamser

Søde sager er med til at gøre danskernes klimaaftryk fra fødevareforbruget markant større, viser en ny beregning fra DTU. Foto: Colourbox

Rødt kød er ikke eneste synder: Søde sager og alkohol fylder på klimavægten

Hvis danskerne i højere grad følger de officielle kostråd, vil vores klimaaftryk fra fødevareforbruget falde, viser en ny beregning. Rødt kød er ikke den eneste synder.

Der er ikke kun en sundhedsmæssig, men også klimamæssig gevinst ved at følge de officielle kostråd. Hvis danskerne begynder at følge dem, vil det føre til et højere forbrug af grønt og mindre kød, hvilket vil sænke vores klimaaftryk fra fødevareforbruget. Og det er ikke kun den røde bøf, der fylder i klimaregnskabet - også vores forbrug af søde sager og alkohol har et betydeligt aftryk. 

Det viser en ny undersøgelse, som DTU Fødevarevinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen. Ifølge DTU ser CO2-bidraget fra en gennemsnitlig dansk kost sådan ud:

  • 57 pct. stammer fra animalske fødevarer, heraf ca. halvdelen fra rødt kød (okse, lam og gris).

  • 24 pct. stammer fra søde sager, snacks og diverse drikkevarer (ekskl. mælk).

  • 15 pct. fra vegetabilske produkter (grøntsager, frugt og korn- og brødprodukter).

"Man kommer ikke uden om at skære ned på det røde kød, så det fylder mindre i danskernes måltider," siger seniorforsker Ellen Trolle fra DTU Fødevareinstituttet til Ritzau og tilføjer:

"Men også søde sager og drikkevarer som kaffe, te og alkohol fylder klimamæssigt. At skære ned på dem vil jo gå rigtig fint hånd i hånd med de generelle kostråd og det sundhedsmæssige."

Alene ved at følge kostrådene vil klimabelastningen blive "umiddelbart reduceret med nogle få procent" ifølge DTU, og ved udelukkende at mindske madspild kan man reducere den med ca. 10 pct. 

Der er en endnu større gevinst ved at erstatte kød og fisk med vegetabilske produkter som bælgfrugter og olier - det kan sænke kostens klimabelastning med ca. 20 pct.

Og hvis man i det ernæringsforbedrede kostmønster beholder mængden af kød og fisk, men vælger de produkter, der har lavest klimaaftryk i hver fødevaregruppe, kan belastningen reduceres med 20-30 pct.

Kostrådene skal suppleres med tip

Fødevarestyrelsen vil derfor supplere kostrådene med inspiration og anvisninger til, hvordan danskerne gennem deres måltider kan spise mere bæredygtigt. 

"I Fødevarestyrelsen er vi i gang med at se på, hvordan vi kan supplere kostrådene med inspiration og anvisninger til, hvordan forbrugerne kan mindske klimabelastningen gennem deres måltider. Målet er, at de, der gerne vil spise sundt og varieret og samtidig klimavenligt og bæredygtigt, let kan finde inspiration til det," siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander i en pressemeddelelse.

Til Ritzau udtrykker hun i øvrigt overraskelse over, at sodavand, alkohol og søde sager fylder så meget på klimaregnskabet i danskernes kost.

Hvordan de nye anbefalinger konkret kommer til at se ud er endnu uvist, men beregningerne fra DTU giver nogle pejlemærker; bl.a. kan man begrænse madspild, reducere indtaget af rødt kød, sukker og alkohol og spise mere lokalt produceret frugt og grønt.

Det næste skridt for DTU's forskere bliver at samarbejde med eksperter fra Aarhus Universitet og andre institutter på DTU for at beregne fødevarernes bæredygtighed i en dansk kontekst. Dermed kan de finde frem til forskellige måder at sammensætte kosten, så den er sund og nærende og samtidig belaster miljøet og klimaet mindst muligt.

Flere artikler fra samme sektion

Det er vigtigt, at landbrugets nyudviklede klimaberegner bliver grundlaget for klimaafgiften

POLITISK KLUMME: Det er helt afgørende, at vores politikere, der skal tage beslutning om klimaafgiften, ved, at de ikke må bruge Svarer-udvalgets klimaregnskab som grundlag for afgiften. Regnskabet er for simpelt, og dermed giver det ikke et retvisende resultat.

03-05-2024 4 minutter Klumme,   Politik

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik