Annonce

Annonce

Michael Tersbølstår med spade i mark med efterafgrøde

Det kræver blot en ganske almindelig spade og lidt øvelse at udtage og analysere en spadeprøve. Michael Tersbøl viser hvordan i ny video. Foto: Joachim Kjeldsen

VIDEO: Kend din jord – brug spaden

Hav altid spaden med, når du kører i marken, så du kan grave huller og se din jord fra en anden vinkel. I en ny video guider Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark, til større indsigt i jordens frugtbarhed

Der er en stigende opmærksomhed blandt økologiske landmænd på jordkvalitet, kulstofbinding og frugtbarhed. Men hvordan vurderer man egentlig dyrkningsjordens tilstand? Ja, man kan tage jordbundsanalyser, og mange gør det også med jævne mellemrum, men man kan også grave et hul og se, hvordan jorden rent fysisk fremtræder. 

Det sidste gør planterådgiver Michael Tersbøl, ØkologiRådgivning Danmark, i Økologisk Landsforenings nye video ’Kend din jord – brug spaden’.

Her viser han, hvad farve, duft, knolde og lagdeling fortæller om jordens tilstand.

Kend din jord - brug spaden

"Frugtbar jord er et komplekst felt, og der er mange budskaber på markedet. Den enkle metode er at se på jorden som miljø for rødderne, altså den fysiske struktur. Når man tager en spadeprøve, skal det derfor være i en mark med en afgrøde eller efterafgrøde. Rødderne skal have det nemt, så kig på dem: vokser de frit, eller bliver de begrænset af noget og af hvad?", siger Michael Tersbøl og tilføjer om metoden:

"Og så kræver det blot en spade. Det er genialt."

Jo flere huller, jo bedre

Michael Tersbøl har i 2018 været tovholder for en erfa-gruppe om jordfrugtbarhed og har i den sammenhæng gravet mange huller i de marker, gruppen har besøgt.

"Jo flere huller, man graver, jo bedre bliver man til at vurdere jorden. En erfa-gruppe kan være en god måde at begynde på. Så ser man mange forskellige jorder og kan snakke med kolleger om det, man ser," siger Michael Tersbøl.

ØkologiRådgivning Danmark udbyder også i år erfa-grupper om jordfrugtbarhed.

I videoen anvender Michael Tersbøl værktøjet Visuel bedømmelse af jordens struktur, der giver point fra 1 til 5 på syv områder. 

Videoen er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II, som netop er afsluttet. Se flere faglige videoer på projektets hjemmeside.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima