Annonce

Annonce

Spirende majsplante mellem rugstrå

Rug som dækafgrøde er valgt, fordi den har et langt og kraftigt strå, der dækker godt af for ukrudtet. Foto: Erik Kristensen

Landmand forsøger sig med ukrudtsfri majs

Majs sået direkte i rug skal spare omkostningerne til ukrudtsbekæmpels

Af: Erik Kristensen, økologikonsulent i ØkologiRådgivning Danmark

»Så er det gjort,« var Jan Pedersens bemærkning, da vi mødte hinanden i den nyfremspirede majsmark ved Års. 

Majs sået direkte i rug. Ideen er at spare omkostningerne til ukrudtsbekæmpelse, der på egnen både omfatter, strigling, brænding og radrensning. Så der er kroner at spare, hvis det lykkes af få en nogenlunde høst i hus.

Udfordringen er at få rugen til at blive liggende fladt på jorden, og derfor har vi ventet på, at rugen skulle ændre sit kemiske kodeks med blomstringen og forlade sin vegetative fase. Rugen er tromlet med en knivtromle forsøgsvis både før og efter såning.

Henriks Markservice har sået majsen med deres helt almindelige Gaspardo skiveskærsmaskine. 

Hvor rugen endnu ikke var tromlet, fik maskinen langt bedre jordkontakt, mens det vil kræve yderlig påsætning af fjedre på skiveskærene, hvis såning i tromlet rug skal lykkes optimal. 

Også muligheder i andre arter

At rugen blev lagt ned efter såning, har ikke påvirket fremspiringsprocenten i det lille forsøg. Henrik pointerer, at metoden kræver et jævnt såbed i efteråret, og at gyllespor kan være et problem. Og Jan Pedersen glæder sig over, at hans kvæggylle nu er omsat og klar til majsen.

Rug som dækafgrøde er valgt, fordi den har et langt og kraftigt strå, der dækker godt af for ukrudtet, men landmand, maskinstation og konsulent er enige om, at der også må være muligheder i andre arter.

Tromling af rug blev for at spare de 50 kg gas, majsen hidtil har kostet på CO2 fronten, egentlig skrevet ind i Jan Pedersens klimahandlingsplan for et par år siden. Nu må det lille forsøg vise, om det forsat skal være en del af strategien hos Jan Pedersen.

Flere artikler fra samme sektion

Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle

Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.

21-02-2025 4 minutter Energi,   Udland,   Forskning

Forskningsprojekt om grise søger deltagere

Øget fravænningsvægt giver mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Innovationscenter for Økologisk Landbrug sætter i et nyt projekt fokus på fodring af pattegrise i faremarken og vil derfor gerne have input fra landmændene selv.

19-02-2025 2 minutter Grise,   Forskning,   Foder

Ny udvikling for fugleinfluenza i amerikanske køer er en "game changer", siger dansk professor

Det tyder på, at en vildfugl nu for tredje gang har smittet en ko med fugleinfluenza i USA, og det skærper risikovurderingen. Endnu er der ikke påvist fugleinfluenza i kvæg herhjemme, men myndighederne holder øje.

18-02-2025 8 minutter Sygdom,   Kvæg