Annonce

Annonce

Tunø søger landmand

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond og en gruppe øboer vil give landbruget nyt liv på en lille ø i Aarhusbugten mellem Jylland og Samsø.

12. marts 2021
Læsetid: 2 minutter
En traktor kører gennem landskabet med en påhængsvogn, hvorpå der sidder mennesker

Det meste af jorden på Tunø ligger hen i brak eller er sprunget i skov. Men så kan en traktor med vogn bruges til at køre turister rundt på den smukke ø. Foto: Ole Ryolf

For år tilbage var selv den mindste stump jord opdyrket, og Tunø var i den grad var præget af landbrug med grise, køer, høns og eget mejeri. De dage er for længst forbi. Nu ligger det meste af øen hen i brak eller er sprunget i skov. 

Men formentlig ikke så meget længere. Øboerne vil med hjælp fra Danmarks Økologiske Jordbrugsfond via dets datterselskab Dansk Økojord A/S arbejde for nyt liv, økologi og husdyr på øen. Ideen er at skabe en produktion af skovgrise og måske hønsehold samt dyrkning af økologisk frugt og grøntsager.

Produkter, som skal afsættes direkte til forbrugerne og ikke mindst til øens mere end 60.000 årligt besøgende.

"Vi har en ejendom på øen som er til salg, og hvorfra der også kan drives økologisk bed & breakfast. Det, tror vi, kan blive en rigtig god kombination," siger Kristian Wiese, som er initiativtager til projektet.

Han ser det som en rigtig god mulighed for et yngre par med mod på ø-liv.

Billig jordleje og ekstra støtte

Dansk Økojord A/S vil i første omgang købe landbrugsjord og skov på øen. Jord, som derefter lejes ud på favorable vilkår. 

"Og der er virkelig et potentiale med lave omkostninger til jord, gode støttemuligheder, lokal opbakning  og helt særlig mulighed for at afsætte kød, æg og grøntsager - kombineret med overnattende gæster på et af gårdens ti dobbeltværelser," fortæller direktør Kim Qvist.

Nu er jagten derfor gået ind for at finde de rigtige kandidater som har evnerne til at drive kombinationen af  landbrug, økologi og turisme. Kim Qvist opfordrer interesserede landmænd til at henvende sig til Dansk Økojord A/S, for at få flere oplysninger om projektet.

Hele Tunø er på kun 350 ha. Øen har egen skole og børnehave, dagligvarebutik,  restaurant, kro, galleri, røgeri på havnen, forsamlingshus, 115 fastboende, to sommerhusområder, daglig færgeforbindelse, en populær lystbådehavn og et utal af lokale foreninger.

Flere artikler fra samme sektion

Nye beregninger viser et større metanudslip fra biogas end hidtil troet

Afgasset gylle er ikke helt så klimavenligt, som man hidtil har troet, viser nye beregninger fra Aarhus Universitet. Der er dog tiltag, man kan gøre, for at mindske metanudslippet.

25-04-2025 2 minutter Biogas,   Klima

Denne bælgfrugt er gået under radaren, selvom den har flere proteiner og færre kulhydrater end både kikærter og linser

I et nyt projekt vil en bred gruppe af aktører se på potentialet for lupin for at få den mere frem i lyset som en af de sunde, danske, økologiske bælgfrugter, der både egner sig til at blive spist og dyrket i Danmark.

24-04-2025 5 minutter Plantebaserede fødevarer

Honningproducent skal pille øko-klistermærket af tønder med flere ton honning, fordi myndighederne sløsede

Tonsvis af dansk økohonning er nu blevet nedklassificeret til konventionelt med store økonomiske tab til følge, fordi myndighederne ikke overholdt deres egne regler. Først sidst på sæsonen fik avler at vide, hvor bistaderne måtte stå, selv om styrelsens egen frist var maj.

23-04-2025 11 minutter Biavl og honningproduktion