Annonce

Annonce

Torsdag må hønsene igen komme ud i det fri

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen 1. maj kravet om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal være under tag eller lukket inde.

30. april 2025
Læsetid: 2 minutter
Høns græsser foran mobilt hønsehus

De økologiske høns får nu atter mulighed for at færdes frit under åben himmel. Arkiv-foto

Mange forbinder 1. maj med arbejdernes kampdag, men for landets økologiske høns bliver det også en mærkedag, da risikoen for fugleinfluenza er faldet så meget, at Fødevarestyrelsen torsdag fjerner kravet om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal være under tag eller lukket inde.

Dermed slutter godt fire måneder, hvor fjerkræ fra bl.a. økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været indelukket for at undgå, at dyrene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza, H5N1.

Fødevarestyrelsen ophæver kravet om indelukning og overdækning, på baggrund af en ny trusselsvurdering der viser, at sandsynligheden for introduktion af smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle er faldet. Risikoen for smitte med fugleinfluenza stiger, når vilde fugle trækker gennem Danmark. Men de fleste fugletræk har nu forladt Danmark og er fløjet videre til deres ynglepladser.

Trusselsniveauet går fra høj til middel

Fødevarestyrelsen hævede tilbage i december trusselsniveauet for fugleinfluenza fra middel til høj, og indførte krav om, at ejere af fjerkræ og andre fugle i fangenskab skulle holde deres dyr inde eller under tag. Siden er kun én større besætning blevet ramt. Omkring 10.000 dyr blev ved den lejlighed aflivet.
’Selvom vi nu ændrer trusselsniveauet til middel, er det trods alt kun tre uger siden, vi havde det seneste udbrud. Derfor vil jeg gerne minde om, at trækfuglene stadig kan bringe smitten med sig den næste måneds tid. Og fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, bør fjerkræ ikke fodres i det fri uden overdækning,” siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle.

Tip os gerne

Fugleinfluenza er en anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at besætningsejeren skal kontakte sin dyrlæge, der igen skal kontakte Fødevarestyrelsen, hvis der er mistanke om, at dyrene er smittede med fugleinfluenza.

Men private kan også være med til at mindske risikoen for smitte, og hvis du finder døde eller syge vilde fugle i naturen, er Fødevarestyrelsen interesseret i at få besked om dit fund, særligt hvis det drejer sig om:

  • Vandfugle
  • Rovfugle
  • Kragefugle
  • Måger

Husk, at du kan bruge app’en ”fugleinfluenzaTip” til at melde fund af døde vilde fugle ind til Fødevarestyrelsen.

 

Flere artikler fra samme sektion

NGO-rapport: Mange regenerative landbrug er dybt afhængige af pesticider

En amerikansk miljøorganisation har set på forbruget af pesticider i USA og konstaterer, at ikke-økologiske landbrug, der betegnes som regenerative, generelt er dybt afhængige af pesticider.

01-05-2025 6 minutter Regenerativt landbrug,   Pesticider

Forskere skyder konceptet 'bæredygtig intensivering' ned - i stedet bør man "de-intensivere" driften

Det skader mere, end det gavner, at intensivere landbrugsdriften, konkluderer forskere efter at have undersøgt dyrkningsmetoder i både økologisk og konventionel jord. Mindre jordbearbejdning og flere efterafgrøder med kløver er vejen frem.

En æra i den danske mejerihistorie er forbi

En 137 år gammel æra sluttede tirsdag efter Them Andelsmejeris fusion med Arla. Mejeriet har i dag 13 andelshavere, hvoraf de fem er økologiske. Flere af gårdene er gået i arv gennem generationer og har været tilknyttet mejeriet siden starten i 1888.

29-04-2025 2 minutter Mejeri,   Kvæg