Annonce
Annonce
Foto: Colourbox
Tiltag der kan fremme skadedyrenes naturlige fjender og biodiversiteten i jorden på økologiske bedrifter
Forskere fra Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet har udarbejdet et nyt katalog over tiltag, der kan fremme skadedyrenes naturlige fjender og biodiversiteten i jorden på økologiske bedrifter.
Læhegn, naturstriber, randzoner, blomsterstriber og billevolde - disse er blot nogle af de tiltag, der kan gøre livet surt for skadedyrene på de økologiske bedrifter.
Det fremgår af et nyt katalog, som forskere fra Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, har udarbejdet på foranledning af Landbrugsstyrelsen.
Kataloget kaster både lys over de tiltag, der kan fremme skadedyrenes naturlige fjender og de tiltag, der kan fremme biodiversiteten i jorden.
Mange muligheder for tiltag
Gabor Lövei, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og som er en af forskerne bag kataloget, fortæller:
»Skadegørernes fjender er mangeartede og omfatter for eksempel mariehøns, svirrefluer, netvinger, snyltehvepse, rovtæger, løbebiller, rovbiller, edderkopper og stære - og de kan beskyttes på flere måder. Det kan for eksempel være ved at tilbyde føderessourcer, skjul og overvintringsmuligheder.«
Og dette giver talrige muligheder for tiltag:
»Vi har identificeret 42 forskellige tiltag. Af de 42 tiltag er 6 favorable for jordens biodiversitet, 13 er favorable for naturlige fjender og 23 for både det ene og det andet. De 23 tiltag, der både kan fremme skadedyrenes naturlige fjender og biodiversiteten i jorden, omfatter blandt andet moser, lærkepletter, insektvolde og strandenge,« siger Gabor Lövei.
Baggrunden for undersøgelsen er Miljø- og Fødevareministeriets vækstplan for dansk økologi, der foreslår, at der skal indføres dyrkningsrelaterede krav om naturtiltag på bedrifter af en vis størrelse.
I den sammenhæng har Landbrugsstyrelsen vurderet, at EU’s økologiforordning giver mulighed for at stille krav om specifikke naturtiltag, der enten skal øge jordbundens biodiversitet eller forebygge skader forårsaget af skadegørere ved at beskytte deres naturlige fjender.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.