Annonce
Annonce
Kristine Dalbach, driftsleder for Svanholms mælkeproduktion. Arkivfoto: Irene Brandt
Svanholm viste nye tiltag på Økodag
Overskudet fra Økodag på Svanholm går til, at kalvene skal have lov at gå sammen med deres mor på en ny løveng. Svanholm benyttede Økodag til at vise nye tiltag og spændende samarbejder, der binder land og by sammen i et bæredygtigt fællesskab.
I Svanholms malkestald arbejdes der for en ansvarlig produktion, som både involverer dyrkningen af foder, dyrenes livscyklus og øget inddragelse af forbrugerne, skriver godset i en pressemeddelelse.
Svanholm er eksempelvis blevet kendt for at gøre op med, at kalven fjernes fra koen kort efter fødslen.
"Det er et problem i forhold til dyrevelfærden og den største anke mod moderne mælkeproduktion," skriver Svanholm.
Overskuddet fra årets Økodag går således til en løveng ved kostalden, hvor køerne skal gå sammen med de kalve, der bliver født i løbet af foråret.
»På Svanholm vil vi vægte samlivet mellem ko og
kalv, også selv om det betyder, at vi skal dele mælken med kalven. Samtidig vil
vi drage nytte af de positive effekter, det har for kalven og koen, at de går
sammen, i form af færre sygdomstilfælde,« fortæller Kristine Dalbach, der er
driftsleder for Svanholms mælkeproduktion.
Mælken fra Svanholms 120 Jersey-køer bliver til kvalitets-is hos Hansens Flødeis, der ligger få kilometer fra gården.
Bæredygtigt kraftcenter
Svanholm arbejder på at blive et samlingspunkt for ansvarlig produktion af fødevarer. Godset har netop fået penge fra Underværker, der skal øremærkes udviklingen af et bæredygtigt kraftcenter på Svanholm, hvor land og by kan mødes om god mad og god madproduktion.
Svanholm har allerede opstartet et samarbejde med Steno Diabetes Center og en gruppe beboere fra boligområdet Tingbjerg i København. Mange af beboerne er vokset op på landet, men har siden de kom til Danmark ikke haft mulighed for at bruge deres evner inden for dyrkning og dyrehold.
»Beboerne kommer i år til Svanholm for at arbejde i marken og hjælpe med køerne og lære om noget af det, vi gør på Svanholm - som betaling får de sunde råvarer med hjem,« skriver Svanholm.
Flere samarbejder, hvor Svanholms værdier og kompetencer kan komme i spil, vil komme til.
Farm of Ideas på Svanholm
Svanholm har i flere år samarbejdet med restauranterne Relæ, Bæst og Manfreds, der er 100 pct. dedikeret til økologi. Restauranterne er ejet af Christian F. Puglisi, der også ejer gården Farm of Ideas, hvor de eksperimenterer med bæredygtig grøntsags- og mælkeproduktion og i øvrigt deler værdier med Svanholm.
Farm of Ideas er nu i samarbejde med Svanholm, hvilket godset betegner som en unik mulighed for synergi mellem gastronomi og eksperimenterende ansvarlig landbrugsproduktion.
»Svanholm
laver fantastiske råvarer, og meget af det, vi ikke dyrker selv, køber vi hos
dem. Nu kommer vi helt tæt på og vil have stort set alle vores råvarer inden
for rækkevidde. Vi vil kunne bidrage til Svanholms produktion med gastronomisk
indsigt og agere research og development, samtidig med at de giver os meget
igen med sparring og erfaring. Jeg elsker det her sted – og her vil vi bygge
vores agro-gastronomiske Utopia,« fortæller Christian F. Puglisi.
Flere artikler fra samme sektion
Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?
Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.
Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi
I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.
Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang
To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.