Annonce

Annonce

Gyllenedfælder på mark

Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken. Arkivfoto: Økologisk Landbrug

Satellitter og planter skal hjælpe landbrugere i den grønne indsats

To nye virkemidler skal give landbrugere større frihed i indsatsen mod overskydende kvælstof.

To nye værktøjer giver landbrugere større frihed og fleksibilitet i kampen mod, at overskydende kvælstof ender i vandløb, søer og kystnære farvande.

Et samarbejde mellem erhvervet, Landbrugsstyrelsen og Aarhus Universitet har nemlig udviklet muligheden for at bruge satellitter og kvælstoffikserende planter, så landbrugeren bedre kan tilpasse løsningerne individuelt fra bedrift til bedrift.

Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

"De to nye virkemidler giver landbrugerne mere frihed og fleksibilitet til at vælge den løsning, der giver bedst mening på lige netop deres bedrift. Vi udvider simpelthen varesortimentet over, hvilke varer landbrugeren kan vælge til at levere den grønne indsats, som vi har brug for. Vores to nye varer på hylderne kan forhåbentlig hjælpe landbrugeren med at finde lige præcis det virkemiddel, som passer til bedriften," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Kan tages i brug i år

Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken.

Aarhus Universitet har testet de nye virkemidler for at sikre, at de nu også leverer en tilstrækkelig miljøgevinst. Erhvervet, Aarhus Universitet og Landsbrugsstyrelsen har også arbejdet sammen om at afprøve præcisionslandbrug på et mindre antal bedrifter og fået vigtig erfaring med anvendelsen af virkemidlet.

De to nye virkemidler kan efter planen tages i brug allerede i år. I første omgang kan de nye alternativer anvendes i stedet for pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder, men det er ønsket, at de fra næste år også kommer til at være en del af den frivillige målrettede efterafgrødeindsats.

Flere artikler fra samme sektion

Sådan kan du lave næste års markplan med 4 pct. brak

FAGLIGT TALT: Der er stor forskel på, hvordan man på bedrifterne ønsker at udtage omdriftsareal for at leve op til det kommende krav om 4 pct. natur.

28-09-2022 3 minutter Fagligt talt,   Planteavl,   ØkologiRådgivning Danmark

Rødderne under jorden påvirker frugtbarheden

Med paraplyen i hånden og fødderne solidt plantet i gummistøvlerne var 22 landmænd sammen med Økologisk Landsforening og Innovationscenter for Økologisk Landbrug i marken for at se på efterafgrøders betydning for klimaet.

28-09-2022 6 minutter Efterafgrøder,   Klima,   Jordfrugtbarhed

Samdyrkning kan være løsningen på den største udfordring med linser

Samdyrkning af linser og havre viser gode takter i årets forsøgsparceller. Havren lader til at lægge en god dæmper på ukrudt og linsers lejetendens.

22-09-2022 5 minutter Bælgfrugter,   Plantebaserede fødevarer