Annonce

Annonce

Satellitter og planter skal hjælpe landbrugere i den grønne indsats

To nye virkemidler skal give landbrugere større frihed i indsatsen mod overskydende kvælstof.

12. marts 2021
Læsetid: 2 minutter
Gyllenedfælder på mark

Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken. Arkivfoto: Økologisk Landbrug

To nye værktøjer giver landbrugere større frihed og fleksibilitet i kampen mod, at overskydende kvælstof ender i vandløb, søer og kystnære farvande.

Et samarbejde mellem erhvervet, Landbrugsstyrelsen og Aarhus Universitet har nemlig udviklet muligheden for at bruge satellitter og kvælstoffikserende planter, så landbrugeren bedre kan tilpasse løsningerne individuelt fra bedrift til bedrift.

Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

"De to nye virkemidler giver landbrugerne mere frihed og fleksibilitet til at vælge den løsning, der giver bedst mening på lige netop deres bedrift. Vi udvider simpelthen varesortimentet over, hvilke varer landbrugeren kan vælge til at levere den grønne indsats, som vi har brug for. Vores to nye varer på hylderne kan forhåbentlig hjælpe landbrugeren med at finde lige præcis det virkemiddel, som passer til bedriften," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Kan tages i brug i år

Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken.

Aarhus Universitet har testet de nye virkemidler for at sikre, at de nu også leverer en tilstrækkelig miljøgevinst. Erhvervet, Aarhus Universitet og Landsbrugsstyrelsen har også arbejdet sammen om at afprøve præcisionslandbrug på et mindre antal bedrifter og fået vigtig erfaring med anvendelsen af virkemidlet.

De to nye virkemidler kan efter planen tages i brug allerede i år. I første omgang kan de nye alternativer anvendes i stedet for pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder, men det er ønsket, at de fra næste år også kommer til at være en del af den frivillige målrettede efterafgrødeindsats.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise