Annonce
Annonce
Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken. Arkivfoto: Økologisk Landbrug
Satellitter og planter skal hjælpe landbrugere i den grønne indsats
To nye virkemidler skal give landbrugere større frihed i indsatsen mod overskydende kvælstof.
To nye værktøjer giver landbrugere større frihed og fleksibilitet i kampen mod, at overskydende kvælstof ender i vandløb, søer og kystnære farvande.
Et samarbejde mellem erhvervet, Landbrugsstyrelsen og Aarhus Universitet har nemlig udviklet muligheden for at bruge satellitter og kvælstoffikserende planter, så landbrugeren bedre kan tilpasse løsningerne individuelt fra bedrift til bedrift.
Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.
"De to nye virkemidler giver landbrugerne mere frihed og fleksibilitet til at vælge den løsning, der giver bedst mening på lige netop deres bedrift. Vi udvider simpelthen varesortimentet over, hvilke varer landbrugeren kan vælge til at levere den grønne indsats, som vi har brug for. Vores to nye varer på hylderne kan forhåbentlig hjælpe landbrugeren med at finde lige præcis det virkemiddel, som passer til bedriften," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Kan tages i brug i år
Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken.
Aarhus Universitet har testet de nye virkemidler for at sikre, at de nu også leverer en tilstrækkelig miljøgevinst. Erhvervet, Aarhus Universitet og Landsbrugsstyrelsen har også arbejdet sammen om at afprøve præcisionslandbrug på et mindre antal bedrifter og fået vigtig erfaring med anvendelsen af virkemidlet.
De to nye virkemidler kan efter planen tages i brug allerede i år. I første omgang kan de nye alternativer anvendes i stedet for pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder, men det er ønsket, at de fra næste år også kommer til at være en del af den frivillige målrettede efterafgrødeindsats.
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring
En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.
Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden
For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.
Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer
Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.