Annonce
Annonce
Kalkning af kalvehytter og bokse er et supplement til hygiejnen men er ikke i sig selv nok til at fjerne smitsom kalvediarre. Foto: Karen Munk Nielsen
Rengøring med hydratkalk forsinker kalvediarré
Svenske forskere har undersøgt, om desinfektion med kalk kan fjerne cryptosporidier og forhindre kalvediarre. Det er ikke helt tilfældet.
Desinfektion med kalk er god praksis, når man muger kalvebokse, men det hjælper kun i nogen grad på sundheden hos den kalv, der kommer i boksen efterfølgende.
Det er konklusionen på en undersøgelse i fire malkekvægsbesætninger med langvarige problemer med kalvediarré fremkaldt af cryptosporidier.
I halvdelen af boksene blev der spredt fintformalet hydratkalk efter rengøring, mens de øvrige ikke fik kalk. Spørgsmålet var, om det gjorde nogen forskel på smittespredningen. Ifølge forskerne forsinkede kalken udbrud af diarre med to dage, men stoppe spredningen af cryptosporidier gjorde den ikke, skriver Forskningsnytt fra Sveriges Lantbruksuniversitet.
Kalkningen havde ingen effekt på, hvor langvarig diarreen var, eller hvor syge kalvene blev.
En syg kalv udskiller millioner af smitsomme æg gennem afføringen. Æggene er særdeles hårdføre og bukker ikke under for almindelige desinfektionsmidler. Det er grunden til, at det er vanskeligt at slippe af med cryptosporidie-diarré, hvis besætningen først er ramt.
Kalk kan være et godt supplement, men gør det ikke alene. Skal man have has på kalvediarré, kræver det en systematisk og høj grad af hygiejne hele vejen rundt om kalven. Det er vigtigt, at sæben har et højt pH på 10-11, at kalvene får rigelig mælk, og at de ikke fryser.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.