Annonce

Annonce

Rengøring med hydratkalk forsinker kalvediarré

Svenske forskere har undersøgt, om desinfektion med kalk kan fjerne cryptosporidier og forhindre kalvediarre. Det er ikke helt tilfældet.

19. marts 2019
Læsetid: 2 minutter
Kalve med kalvehytter

Kalkning af kalvehytter og bokse er et supplement til hygiejnen men er ikke i sig selv nok til at fjerne smitsom kalvediarre. Foto: Karen Munk Nielsen

Desinfektion med kalk er god praksis, når man muger kalvebokse, men det hjælper kun i nogen grad på sundheden hos den kalv, der kommer i boksen efterfølgende.

Det er konklusionen på en undersøgelse i fire malkekvægsbesætninger med langvarige problemer med kalvediarré fremkaldt af cryptosporidier.

I halvdelen af boksene blev der spredt fintformalet hydratkalk efter rengøring, mens de øvrige ikke fik kalk. Spørgsmålet var, om det gjorde nogen forskel på smittespredningen. Ifølge forskerne forsinkede kalken udbrud af diarre med to dage, men stoppe spredningen af cryptosporidier gjorde den ikke, skriver Forskningsnytt fra Sveriges Lantbruksuniversitet.

Kalkningen havde ingen effekt på, hvor langvarig diarreen var, eller hvor syge kalvene blev.

En syg kalv udskiller millioner af smitsomme æg gennem afføringen. Æggene er særdeles hårdføre og bukker ikke under for almindelige desinfektionsmidler. Det er grunden til, at det er vanskeligt at slippe af med cryptosporidie-diarré, hvis besætningen først er ramt.

Kalk kan være et godt supplement, men gør det ikke alene. Skal man have has på kalvediarré, kræver det en systematisk og høj grad af hygiejne hele vejen rundt om kalven. Det er vigtigt, at sæben har et højt pH på 10-11, at kalvene får rigelig mælk, og at de ikke fryser.

Flere artikler fra samme sektion

Denne bælgfrugt er gået under radaren, selvom den har flere proteiner og færre kulhydrater end både kikærter og linser

I et nyt projekt vil en bred gruppe af aktører se på potentialet for lupin for at få den mere frem i lyset som en af de sunde, danske, økologiske bælgfrugter, der både egner sig til at blive spist og dyrket i Danmark.

24-04-2025 5 minutter Plantebaserede fødevarer

Honningproducent skal pille øko-klistermærket af tønder med flere ton honning, fordi myndighederne sløsede

Tonsvis af dansk økohonning er nu blevet nedklassificeret til konventionelt med store økonomiske tab til følge, fordi myndighederne ikke overholdt deres egne regler. Først sidst på sæsonen fik avler at vide, hvor bistaderne måtte stå, selv om styrelsens egen frist var maj.

23-04-2025 11 minutter Biavl og honningproduktion

Recirkulering af restprodukter bidrager til næringsstofforsyning og jordforbedring

KRONIK: En kombination af forskellige bio-baserede gødninger eller en blanding af organiske og mineralske gødninger kan være vejen frem mod en mere bæredygtig og robust planteproduktion.

22-04-2025 3 minutter Kronik,   Nyt fra Icrofs,   Recirkulering,   Næringsstoffer,   Forskning