Annonce

Annonce

Jonas Høeg står foran en traktor på en mark

Maskinrådgiver Jonas Høeg giver på ØRD Next Step-møderne et overblik over nyheder på maskinfronten og et kritisk blik på løsningerne fra et økologisk synspunkt. Foto: ØRD

Rådgivere giver tip til fremtidens økologiske maskinpark

Strigle eller radrenser? Plov eller ej - og hvilken plov? Er der penge i faste kørespor, og kører der robotter i din mark om fem år? Det er nogle af de spørgsmål, som ØkologiRådgivning Danmark tager op, når rådgiverne de kommende uger inviterer alle økologiske landmænd til ØRD Next Step-møder i henholdsvis Aulum, Billund og Nibe.

Nye vinde blæser over det økologiske markbrug. Diskussionen går, om pløjning er nødvendig, og hvordan man gemmer kulstof i jorden i stedet for at brænde det af – både af hensyn til jordens frugtbarhed og klimaet. 

Sædskifterne skal være robuste og fulde af efterafgrøder. Det stiller nye krav til maskinerne. Måske skal maskinhuset møbleres helt anderledes om fem-ti år. 

Maskinrådgiver Jonas Høeg, ØkologiRådgivning Danmark (ØRD), giver sit bud på, hvad den økologiske maskinpark i fremtiden kan indeholde, og teknik- og energirådgiver Kurt S. Mortensen fra Byggeri og Teknik sætter tal på, så det bliver lettere at afgøre, om du skal købe nyt, brugt eller udlicitere opgaven.

Det sker på 'ØRD Next Step' i januar - ØkologiRådgivning Danmarks nytårsmøder, hvor rådgiverne ser fremad og byder på et overflødighedshorn af ideer og gode råd til mark og malkekvæg.

Råd, der kan bruges med det samme

"Next Step er en dag, hvor økologiske landmænd kan hente inspiration til at udvikle bedriften og få konkrete råd med, som kan bruges med det samme. Det er ny viden, der peger fremad, men som også er til at tage med hjem og bruge i praksis," siger plantechef Claus Østergaard.

"Ambitionen er at forene teori og praksis, og derfor er der ud over de faglige oplæg også tid til at fordøje indtrykkene og udveksle erfaringer med kolleger," tilføjer plantechefen.

ØRD Next Step afvikles 9. januar i Aulum, 10. januar i Billund og 17. januar i Halkær, Nibe; alle dage fra kl. 09.30 til 15.30.

Programmet veksler mellem faglige spor om henholdsvis mælkeproduktion og planteavl og fælles oplæg. Temaerne er robuste afgrødesystemer, klima, den økologiske maskinpark, fremtidens fodermidler, nye afgræsningsmetoder og tendenser i fremtidens fødevareproduktion.

Yderligere information

Information om program, pris og tilmelding

Claus Østergaard, plantechef, 2045 7465

Jonas Høeg, maskinrådgiver, 5135 7146

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg