Annonce
Annonce
Med økologi kan børnene pludselig få tre måltider om dagen
PODCAST: Hirse med mælk er faktisk lidt af en luksus, og de økologiske metoder betyder, at familien Kiconco ikke længere nøjes med ét dagligt måltid.

Justus Musinguzi og Josephine Kiconco har haft succes med at dyrke deres afgrøder efter de økologiske principper. Foto: Kristina Due
For en håndfuld år siden blev ægteparret Justus Musinguzi og Josephine Kiconco samt deres fem børn tvunget til at flytte fra et område nær Rwanda, fordi presset på jorden var blevet for stort, og deres landbrugskunnen var så begrænset, at de af og til kun havde mad nok til ét måltid om dagen.
Det ændrede sig efter en flytning og undervisning i de agro-økologiske metoder.
Familien slog sig ned som nybyggere på en plet jord i den østlige del af Rwenzori-regionen, og med den nye jord og læring arbejder de bevidst på at udvikle til et landbrug, der rummer både mad-bananer, røde bønner, frugt som ananas og melon plus lidt malkekvæg.
I podcasten 'Derfor blev jeg økolog' forklarer Kristina Due, at parret med deres fem børn blev tvunget til at rejse fra et område længere sydpå i Uganda.
"I dag kan de få tre måltider hver eneste dag. De er rigtig glade for arbejdet med de økologiske metoder. De gør meget ud af at arbejde med teknikker, som modvirker erosion og jordskred i regntiden. De planter også forskellige afgrøder sammen, så jorden ikke ligger bar, og de har fundet ud af, at de får et stort udbytte af både bananer og bønner," forklarer Kristina Due, formand for ulandsudvalget i Økologisk Landsforening (ØL).
"De kan også få hirse med mælk om eftermiddagen – og det er lidt af en luksus. Det er deres drøm at få et større landbrug med flere køer. Justus siger, at han godt kunne tænke sig ti køer. Der er mange klare eksempler på, at arbejdet med øko-metoderne bærer frugt," forklarer Kristina Due, som i denne podcast tager lytteren med på en rejse mod troperne, mens hun fortæller, hvordan ØL-projektet AMSOMAR er med til at sikre bønderne mere mad, skabe relationer og løse sociale opgaver ved hjælp af de økologiske metoder.
Hør mere om projektet og ægteparrets økologiske rejse herunder.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.