Annonce

Annonce

Justus Musinguzi og Josephine Kiconco står foran kameraet og smiler

Justus Musinguzi og Josephine Kiconco har haft succes med at dyrke deres afgrøder efter de økologiske principper. Foto: Kristina Due

Med økologi kan børnene pludselig få tre måltider om dagen

PODCAST: Hirse med mælk er faktisk lidt af en luksus, og de økologiske metoder betyder, at familien Kiconco ikke længere nøjes med ét dagligt måltid.

For en håndfuld år siden blev ægteparret Justus Musinguzi og Josephine Kiconco samt deres fem børn tvunget til at flytte fra et område nær Rwanda, fordi presset på jorden var blevet for stort, og deres landbrugskunnen var så begrænset, at de af og til kun havde mad nok til ét måltid om dagen.

Det ændrede sig efter en flytning og undervisning i de agro-økologiske metoder. 

Familien slog sig ned som nybyggere på en plet jord i den østlige del af Rwenzori-regionen, og med den nye jord og læring arbejder de bevidst på at udvikle til et landbrug, der rummer både mad-bananer, røde bønner, frugt som ananas og melon plus lidt malkekvæg.

I podcasten 'Derfor blev jeg økolog' forklarer Kristina Due, at parret med deres fem børn blev tvunget til at rejse fra et område længere sydpå i Uganda.

"I dag kan de få tre måltider hver eneste dag. De er rigtig glade for arbejdet med de økologiske metoder. De gør meget ud af at arbejde med teknikker, som modvirker erosion og jordskred i regntiden. De planter også forskellige afgrøder sammen, så jorden ikke ligger bar, og de har fundet ud af, at de får et stort udbytte af både bananer og bønner," forklarer Kristina Due, formand for ulandsudvalget i Økologisk Landsforening (ØL).

"De kan også få hirse med mælk om eftermiddagen – og det er lidt af en luksus. Det er deres drøm at få et større landbrug med flere køer. Justus siger, at han godt kunne tænke sig ti køer. Der er mange klare eksempler på, at arbejdet med øko-metoderne bærer frugt," forklarer Kristina Due, som i denne podcast tager lytteren med på en rejse mod troperne, mens hun fortæller, hvordan ØL-projektet AMSOMAR er med til at sikre bønderne mere mad, skabe relationer og løse sociale opgaver ved hjælp af de økologiske metoder.

Hør mere om projektet og ægteparrets økologiske rejse herunder.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring

En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.

02-12-2024 9 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning