Annonce

Annonce

Nærbillede af hasselmus

Tilskudsordningen 'Plant for vildtet' skal bidrage til flere yngle- og fødemuligheder og skabe skjul og læ til vildtet. Foto: Danielle Schwarz/Wikimedia Commons

Plant for mus og vildt

Naturstyrelsen udbyder flere forskellige ordninger, hvor landmænd kan få tilskud til at plante træer og buske i det åbne land.

Hvis landmænd vil skabe flere levesteder for vilde planter og dyr, har Naturstyrelsen lige nu flere tilbud på hylden. Det drejer sig om tilskud til indkøb af planterne men ikke til arbejdet med at få dem i jorden og passe dem.

'Plant for vildtet', hedder en ordning, der giver tilskud til at plante i det åbne land. Tilskuddet er 75 pct. af planteprisen, og det gives til 39 udvalgte, hjemmehørende arter. Naturstyrelsen leverer planterne og garanterer kvaliteten. Ordningen er målrettet mindre beplantninger, så flest muligt kan få glæde af ordningen. Kommer der mange ansøgninger, kan det derfor betyde, at der lægges loft over plantetallet til den enkelte ansøger, skriver Mads Juul og Lisbeth Knudsen på ØkologiRådgivning Danmarks Rådgiverbloggen.

Plant for hasselmusen

En mere specifik tilskudsordning er 'Plant for hasselmusen'. Den er målrettet 20 udvalgte kommuner i den sydlige og østlige del af landet, hvor hasselmusen lever. Hasselmusen er en lille pelset sag - en såkaldt syvsover, der kravler i træer, og som finder føde i buske og krat. Den har brug for beskyttelse, og derfor er det muligt at få 90 pct. tilskud til arter som fx eg, fuglekirsebær, hæg, almindelig røn, hassel, syren, kvalkved, slåen, hvidtjørn og roser. Er der allerede brombær, hindbær og kaprifolium i området, anbefaler Naturstyrelsen at bevare dem, da de giver hasselmusen gode muligheder for at klatre. Plantningen, der primært skal bestå af buske, skal laves i tilknytning til skov eller læhegn, da hasselmusen kun er i stand til at vandre over korte afstande og ikke bryder sig om at krydse åbent land.

Plant for birkemusen

En anden mus, birkemusen, har ligesom hasselmusen brug for en hjælpende hånd. Den har brug for flere små oaser, hvor den kan holde til, og det er derfor en betingelse for tilskud, at man planter på landbrugsjord, der tages ud af normal drift. Man skal plante buske, og anbefalingen er at gøre det med god afstand, eller med et åbent, græsdækket areal i midten af plantningen. Arealet kan med fordel ligge i forbindelse med levende hegn eller permanent græs. Tilskuddet er også her 90 pct. af planteprisen, og første prioritet har projekter i kommuner, hvor birkemusen er observeret. Det drejer sig om Billund, Esbjerg, Haderslev, Hedensted, Herning, Holstebro, Horsens, Kolding, Lemvig, Morsø, Struer, Thisted, Tønder, Varde, Vejen og Vejle kommuner.

To ansøgningsrunder om året

Alle tre ordninger kan søges forår og efterår. Ansøgningsfristerne er:

  • 31. oktober til forårsplantning

  • 30 april til efterårsplantning

Flere artikler fra samme sektion

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning

Frisk græs på foderbordet vækker køernes appetit, er billigt og kan skubbe majs ud af foderplanen

Fodring med frisk græs i stalden breder sig blandt danske mælkeproducenter, især blandt økologer. Når frisk græs køres direkte fra mark til stald, indeholder det mere protein og sparer opmagasinering og ensilering. Vi har været med til fodring med frisk græs – i november.

25-11-2024 11 minutter Foder,   Bæredygtighed,   Klima