Annonce
Annonce
Miljøfolk lejer jord for at holde honningbier væk
Organisationen Verdens Skove har lejet flere bistadepladser i Nationalpark Thy, men har ingen intentioner om at bruge dem.

Organisationen Verdens Skove har lejet syv af 11 naturarealer i og omkring Thy Nationalpark. Hensigten med arealerne har været at producere honning, men Verdens Skove vil holde dem fri for honningbier for at værne om de vilde bier. Foto: Colourbox
68.610 kr. Eller næsten 55.000 kr. mere end målsætningen, der lød på 14.000 kr.
Det er beløbet, som organisationen Verdens Skove fik indsamlet i sin aktion 'Køb de vilde bier fri'. Naturstyrelsen udlejer nemlig 11 pladser til 225 bistader med ca. 45 mio. honningbier over en hel sæson i og omkring Thy Nationalpark, og de arealer ønsker Verdens Skove at leje. Ikke for at opstille bistader - nej, derimod for at lade dem stå uden bistader, så de vilde bier kan få mere plads. Ifølge Verdens Skove er der nemlig risiko for, at honningbierne tager plads og føde fra de vilde bier.
Henrik Eriksen, der er formand for Sydthy-Thyholm Biavlerforening, føler, at avlerne bliver sparket ud af deres eget område.
"Jeg har det meget dårligt med det. Vi bliver presset ud," siger han til tvmidtvest.dk.
Han mener, at der bør være plads til begge slags bier.
Ifølge Philip Hahn-Petersen, der er naturrådgiver og medlem af Verdens Skove, mener derimod, at honningbierne konkurrer med de vilde bestøvere i naturområder.
"De kan være med til at presse dem i deres naturlige levesteder," siger han til tvmidtvest.dk.
Naturstyrelsen trak i marts lod om, hvem der kunne få de 11 pladser, og her løb Verdens Skove med syv af dem. Organisationen betaler 14.000 kr. for lejen - det resterende beløb skal bruges på at kortlægge de vilde bier i Thy-egnen.
Eksperter er uenige
Ser man på, hvad forskningen siger om truslen fra honningbierne, er der ikke noget entydigt svar.
I 2018 udgav Aarhus Universitet et notat udarbejdet af to af universitetets forskere, der konkluderede, at:
'Alt taget i betragtning virker det ikke oplagt, at de danske honningbier i deres nuværende tæthed og fordeling skulle udgøre en generel fare for vilde bier i Danmark' og, at 'Honningbier anses ikke som væsentlig årsag til tilbagegang af bestande af vilde bier'.
De anerkendte dog samtidig, at deres konklusion er behæftet med en vis usikkerhed:
'Det kan ikke udelukkes, at konkurrence kan udgøre en trussel for enkelte bestande af vilde bier lokalt og/eller i visse perioder, men der findes ingen konkrete eksempler på dette'.
I et debatindlæg på Altinget.dk fra 2017 skrev syv andre eksperter på området, heriblandt andre forskere fra Aarhus Universitet, at opdrættede bier kan 'svække bestande af vilde bier via fødekonkurrence og desuden via spredning af sygdomme', og de argumenterede, at man ud fra et forsigtighedsprincip bør indgå biavl i områder, der er særligt disponeret til natur.
Ud af 287 vildtlevende biarter er 50 ikke set siden 1974. Ca. 80 arter er mere eller mindre sjældne, og mange af dem er i tilbagegang.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.