Annonce

Annonce

En landmand observerer sine køer blive malket

Driftsresultatet for økologiske mælkeproducenter faldt i 2020, bl.a. pga. et fald i mælkeprisen. Foto: Arla/Creative Commons

Økologisk mælkeøkonomi på niveau med konventionel

De økologiske landmænd landede et resultat i 2020, der i gennemsnit var 200.000 kr. lavere end året før.

Økonomien i økologisk drift går op og ned, og i 2020 gik den nedad. En frisk opgørelse fra Danmarks Statistik af landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr.

Konventionelle landmænd opnåede i samme periode en lille fremgang til 1,42 mio. kr., hvilket dermed i runde tal er det dobbelte af økologernes resultat.

Driftsresultatet er et teknisk udtryk for indtægter minus udgifter. Beløbet skal dække løn til landmanden, renter og afskrivninger.

Ser man separat på resultatet i mælkeproduktionen, viser det samme udvikling med et fald fra 1,26 til 1,06 mio. kr. pr. bedrift. En af årsagerne er et fald i mælkeprisen på 6 øre/kg. Da prisen på konventionel mælk samtidig steg 3 øre/kg, kom økologiske og konventionelle mælkeproducenter ud af 2020 med samme resultat.

15 pct. af malkekvægsbedrifterne er økologiske.

Danmarks Statistik har endnu ikke offentliggjort resultatet for økologisk planteavl. 

Øko-landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr
Øko-landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr. Kilde. Danmarks Statistik
Økologiske og konventionelle mælkeproducenter kom ud af 2020 med stort set samme resultat
Økologiske og konventionelle mælkeproducenter kom ud af 2020 med stort set samme resultat. Kilde: Danmarks Statistik

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet