Annonce

Annonce

Økologisk mælkeøkonomi på niveau med konventionel

De økologiske landmænd landede et resultat i 2020, der i gennemsnit var 200.000 kr. lavere end året før.

09. juli 2021
Læsetid: 1 minutter
En landmand observerer sine køer blive malket

Driftsresultatet for økologiske mælkeproducenter faldt i 2020, bl.a. pga. et fald i mælkeprisen. Foto: Arla/Creative Commons

Økonomien i økologisk drift går op og ned, og i 2020 gik den nedad. En frisk opgørelse fra Danmarks Statistik af landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr.

Konventionelle landmænd opnåede i samme periode en lille fremgang til 1,42 mio. kr., hvilket dermed i runde tal er det dobbelte af økologernes resultat.

Driftsresultatet er et teknisk udtryk for indtægter minus udgifter. Beløbet skal dække løn til landmanden, renter og afskrivninger.

Ser man separat på resultatet i mælkeproduktionen, viser det samme udvikling med et fald fra 1,26 til 1,06 mio. kr. pr. bedrift. En af årsagerne er et fald i mælkeprisen på 6 øre/kg. Da prisen på konventionel mælk samtidig steg 3 øre/kg, kom økologiske og konventionelle mælkeproducenter ud af 2020 med samme resultat.

15 pct. af malkekvægsbedrifterne er økologiske.

Danmarks Statistik har endnu ikke offentliggjort resultatet for økologisk planteavl. 

Øko-landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr
Øko-landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr. Kilde. Danmarks Statistik
Økologiske og konventionelle mælkeproducenter kom ud af 2020 med stort set samme resultat
Økologiske og konventionelle mælkeproducenter kom ud af 2020 med stort set samme resultat. Kilde: Danmarks Statistik

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise