Annonce
Annonce
Sådan kan økologer gøre livet surt for skadedyrene
Aarhus Universitet har udgivet et katalog med tiltag, der fremmer skadedyrenes naturlige fjender, samtidig med at det gavner biodiversiteten.

Forskere fra Aarhus Universitet har identificeret 42 tiltag, som kan fremme skadedyrenes naturlige fjender ved økologiske landbrug. Foto: Mads Vinther
Læhegn, naturstriber, randzoner, blomsterstriber og billevolde er blot nogle af de tiltag, som kan beskytte den økologiske bedrift mod skadedyr.
Det viser et nyt katalog fra Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, hvor forskere har identificeret 42 forskellige tiltag, som fremmer skadedyrenes naturlige fjender. Af de 42 tiltag er seks favorable for jordens biodiversitet, 13 er favorable for naturlige fjender og 23 for både det ene og det andet.
"Skadegørernes fjender er mangeartede og omfatter for eksempel mariehøns, svirrefluer, netvinger, snyltehvepse, rovtæger, løbebiller, rovbiller, edderkopper og stære - og de kan beskyttes på flere måder. Det kan for eksempel være ved at tilbyde føderessourcer, skjul og overvintringsmuligheder," forklarer Gabor Lövei, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag kataloget.
Baggrunden for kataloget er Miljø- og Fødevareministeriets vækstplan for dansk økologi, der foreslår, at der skal indføres dyrkningsrelaterede krav om naturtiltag på bedrifter af en vis størrelse.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.