Annonce

Annonce

En mariehøne kravler på en plante

Forskere fra Aarhus Universitet har identificeret 42 tiltag, som kan fremme skadedyrenes naturlige fjender ved økologiske landbrug. Foto: Mads Vinther

Sådan kan økologer gøre livet surt for skadedyrene

Aarhus Universitet har udgivet et katalog med tiltag, der fremmer skadedyrenes naturlige fjender, samtidig med at det gavner biodiversiteten.

Læhegn, naturstriber, randzoner, blomsterstriber og billevolde er blot nogle af de tiltag, som kan beskytte den økologiske bedrift mod skadedyr.

Det viser et nyt katalog fra Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, hvor forskere har identificeret 42 forskellige tiltag, som fremmer skadedyrenes naturlige fjender. Af de 42 tiltag er seks favorable for jordens biodiversitet, 13 er favorable for naturlige fjender og 23 for både det ene og det andet.

"Skadegørernes fjender er mangeartede og omfatter for eksempel mariehøns, svirrefluer, netvinger, snyltehvepse, rovtæger, løbebiller, rovbiller, edderkopper og stære - og de kan beskyttes på flere måder. Det kan for eksempel være ved at tilbyde føderessourcer, skjul og overvintringsmuligheder," forklarer Gabor Lövei, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag kataloget.  

Baggrunden for kataloget er Miljø- og Fødevareministeriets vækstplan for dansk økologi, der foreslår, at der skal indføres dyrkningsrelaterede krav om naturtiltag på bedrifter af en vis størrelse. 

Flere artikler fra samme sektion

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning

Frisk græs på foderbordet vækker køernes appetit, er billigt og kan skubbe majs ud af foderplanen

Fodring med frisk græs i stalden breder sig blandt danske mælkeproducenter, især blandt økologer. Når frisk græs køres direkte fra mark til stald, indeholder det mere protein og sparer opmagasinering og ensilering. Vi har været med til fodring med frisk græs – i november.

25-11-2024 11 minutter Foder,   Bæredygtighed,   Klima