Annonce

Annonce

Dronefoto af køer på græs

Økologer kan holde deres dyr på stald, hvis risikoen for smitte med bluetongue vurderes at være for stor. Foto: Uffe Bregendahl

Økologer kan holde deres dyr på stald ved høj risiko for bluetongue

Ifølge myndighederne er det muligt for økologer at holde deres dyr på stald for at undgå smitte med bluetongue - der er dog en række krav, de skal opfylde, og det skal dokumenteres i bedriftens logbog.

Er der en høj risiko for smitte med bluetongue, kan økologiske landmænd holde deres dyr på stald, selvom dyrene som udgangspunkt skal have adgang til græsmarker så meget som muligt, når forholdene tillader det. Det oplyser Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.

Forudsætningen for at holde dem inde er, at risikoen for smitte er så stor, at forholdene ikke tillader, at dyrene er ude. Det er styrelsens vurdering, at risikoen for smitte er stor hvis:

  • Der er smitte i din besætning

  • Der er smitte på en naboejendom, der har arealer, som grænser op af din bedrift

  • Der er flere smittetilfælde i dit nærområde

Det er en betingelse, at det noteres og begrundes i bedriftens logbog, hvis dyrene holdes inde for at undgå smitte med bluetongue. Udmeldingen er gældende indtil 1. november, hvor græsningsperioden er slut.

Ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug er myndighederne ved at undersøge, om der kan gives generel tilladelse til, at de økologiske dyr kan holdes på stald på grund af smittefaren.

Flere artikler fra samme sektion

Maskinhøst skåner ryggen: Ny teknologi letter arbejdet med tunge kål

En ny kålhøster kan først og fremmest skal hjælpe med at skåne medarbejdernes rygge. Det er nemlig opslidende og mandskabskrævende at høste tusindvis af tunge kålhoveder.

Eksperter er ved at udvikle sensorer, der skal måle kalves sundhed og hjælpe med ko-kalv-systemer

Behovet for sensorer til kalve er særlig relevant i ko-kalv-systemer, hvor overvågning af den enkelte kalv kan være udfordrende. Sensorerne kan sætte skub i udviklingen af systemer, hvor køer og kalve går sammen, men der er også udfordringer med at få optimeret sensorerne.

08-10-2024 4 minutter Kvæg,   Dyrevelfærd

Forskning i og udvikling af ko-kalv-systemer har taget fart

NYT FRA ICROFS: Med hensyn til de økologiske principper er tidlig adskillelse af ko og kalv et åbenlyst dilemma. Hvis der bredt set ønskes væsentlige ændringer i malkekvægbruget henimod ko-kalv-systemer, er der brug for incitamenter, såsom tilskud, afgifter og/eller markedsforhold, hvor både kød og mælk fra disse systemer i højere grad værdsættes.

07-10-2024 5 minutter Nyt fra Icrofs,   Forskning,   Kvæg,   Kronik,   Dyrevelfærd