Annonce

Annonce

Økologer kan holde deres dyr på stald ved høj risiko for bluetongue

Ifølge myndighederne er det muligt for økologer at holde deres dyr på stald for at undgå smitte med bluetongue - der er dog en række krav, de skal opfylde, og det skal dokumenteres i bedriftens logbog.

15. oktober 2024
Læsetid: 1 minutter
Dronefoto af køer på græs

Økologer kan holde deres dyr på stald, hvis risikoen for smitte med bluetongue vurderes at være for stor. Foto: Uffe Bregendahl

Er der en høj risiko for smitte med bluetongue, kan økologiske landmænd holde deres dyr på stald, selvom dyrene som udgangspunkt skal have adgang til græsmarker så meget som muligt, når forholdene tillader det. Det oplyser Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.

Forudsætningen for at holde dem inde er, at risikoen for smitte er så stor, at forholdene ikke tillader, at dyrene er ude. Det er styrelsens vurdering, at risikoen for smitte er stor hvis:

  • Der er smitte i din besætning

  • Der er smitte på en naboejendom, der har arealer, som grænser op af din bedrift

  • Der er flere smittetilfælde i dit nærområde

Det er en betingelse, at det noteres og begrundes i bedriftens logbog, hvis dyrene holdes inde for at undgå smitte med bluetongue. Udmeldingen er gældende indtil 1. november, hvor græsningsperioden er slut.

Ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug er myndighederne ved at undersøge, om der kan gives generel tilladelse til, at de økologiske dyr kan holdes på stald på grund af smittefaren.

Flere artikler fra samme sektion

Malkekøerne i Søren Justs produktion har aldrig fået antibiotika: Nu får han merpris for mælken

Malkekøerne i staldene hos Søren Just er en af de antibiotikafrie besætninger, der nu leverer en tredjedel af mælken til Thise Mejeri. I besætningen har man trappet ned med antibiotika siden 2010 med hjælp fra Thises Mejeris staldskoler.

21-03-2025 7 minutter Antibiotika,   Kvæg

Flere eksperter advarer imod USA's sundhedsministers forslag om at lade fugleinfluenzaen sprede sig

Eksperter ryster på hovedet over Robert F. Kennedy Jr.'s forslag om at lade fugleinfluenzaen, der allerede har kostet 166 mio. høns livet, sprede sig uhæmmet for at skabe naturlig immunitet. Idéen er dårlig af flere årsager, forklarer de.

20-03-2025 3 minutter Sygdom,   Udland,   Æg og fjerkræ

Ved to graders opvarmning vakler verdens fødevaresystem – og nogle områder står til at tabe stort, viser ny forskning

Stiger den globale gennemsnitstemperatur med to grader, vil flere af verdens mest udbredte afgrøder miste dyrkningsegnede arealer, viser ny forskning. Der er en direkte sammenhæng mellem stigende temperaturer og højere fødevarepriser, siger professor, som forudser væsentlige prisstigninger inden for 10-20 år.

17-03-2025 8 minutter Klima,   Forskning