Annonce
Annonce
Økologer kan holde deres dyr på stald ved høj risiko for bluetongue
Ifølge myndighederne er det muligt for økologer at holde deres dyr på stald for at undgå smitte med bluetongue - der er dog en række krav, de skal opfylde, og det skal dokumenteres i bedriftens logbog.

Økologer kan holde deres dyr på stald, hvis risikoen for smitte med bluetongue vurderes at være for stor. Foto: Uffe Bregendahl
Er der en høj risiko for smitte med bluetongue, kan økologiske landmænd holde deres dyr på stald, selvom dyrene som udgangspunkt skal have adgang til græsmarker så meget som muligt, når forholdene tillader det. Det oplyser Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
Forudsætningen for at holde dem inde er, at risikoen for smitte er så stor, at forholdene ikke tillader, at dyrene er ude. Det er styrelsens vurdering, at risikoen for smitte er stor hvis:
Der er smitte i din besætning
Der er smitte på en naboejendom, der har arealer, som grænser op af din bedrift
Der er flere smittetilfælde i dit nærområde
Det er en betingelse, at det noteres og begrundes i bedriftens logbog, hvis dyrene holdes inde for at undgå smitte med bluetongue. Udmeldingen er gældende indtil 1. november, hvor græsningsperioden er slut.
Ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug er myndighederne ved at undersøge, om der kan gives generel tilladelse til, at de økologiske dyr kan holdes på stald på grund af smittefaren.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.