Annonce

Annonce

Mentorer og ledere på plænen bag Økologiens Hus

26 økologiske landmænd var sidst i februar på skolebænken for at forberede sig på rollen som mentor. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Nye økologer kan få en mentor

Pressemeddelelse

Mange landmænd har de seneste år omlagt til økologisk drift. For at hjælpe dem godt i gang med økologien og styre uden om de værste faldgruber, tilbyder Økologisk Landsforening en gratis mentorordning i 2019.

Ligesom det er rart at blive budt velkommen af naboerne, når man flytter til en ny egn, kan det være en stor hjælp som ny økolog at have opbakning fra en garvet kollega og nogen at tale med om de mange nye krav og muligheder, der dukker op, når man omlægger til økologisk drift.

Det er baggrunden for en ny mentorordning, som Økologisk Landsforenings skyder i gang i april.

"Et mentorforløb er en genvej til viden og erfaringer, som man ellers selv skulle opbygge - ja måske endda fejle sig til. Vi har uddannet et korps på 26 mentorer, der alle er erfarne økologiske landmænd. De er klar til at hjælpe deres nye kolleger godt i gang med den økologiske produktion og tankegang," forklarer projekt- og afdelingsleder Peder Bligaard, Økologisk Landsforening.

Han har ansvaret for at matche interesserede mentees med de rette mentorer. Parterne mødes første gang i begyndelsen af maj til et fælles opstartsmøde.

Projekt- og afdelingsleder Peder Bligaard, Økologisk Landsforening. Foto: Økologisk Landsforening

"Der er ikke tale om et rådgivningsforløb men om et tillidsbaseret samarbejde, som skal give værdi for begge parter," understreger afdelingsleder Peder Bligaard, Økologisk Landsforening.

"Som mentee skal man være relativt ny inden for økologien, have lyst til at udvikle sig selv og sin virksomhed og være åben for konstruktiv kritik og nye forslag. Mentor skal på sin side turde bruge sig selv, stille de svære spørgsmål og have sociale kompetencer foruden selvfølgelig den faglige indsigt," forklarer Peder Bligaard.

Et gratis tilbud

Mentorordningen er led i projekt Grønt Generationsskifte. Takket være støtte fra Promilleafgiftsfonden for Landbrug er det gratis at deltage, men det betyder også, at der kun kan etableres et begrænset antal mentorforløb. Ønsker man at deltage, skal man derfor udfylde en elektronisk ansøgningsformular senest 8. april på okologi.dk/mentor.


For yderligere kommentarer/info:

Peder Bligaard, afdelingsleder, Økologisk Landsforening, tlf. 20 42 45 74

Projekt Grønt Generationsskifte, Mentorordning for økologiske landmænd

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima