Annonce
Annonce
Inspirationstur har fokus på ko og kalv-samværet
Mælkeproducenter, forskere og kvægkonsulenter har fokus på hvordan, man kan give ko og kalv mulighed for at være sammen i længere tid. Økologisk Landsforening arrangerer i september en studietur til tre danske landbrug og et tysk forskningscenter, der eksperimenterer med ko-kalv management.

Hop på Økologisk Landsforenings bus 25. september og oplev to intense dage med fokus på ko-kalv relationer, udendørs kælvninger, fravænning, mælkenedlægning og alt det andet, der knytter sig til dyrevelfærd på den økologiske malkekvægsbedrift. Foto: Irene Brandt
Mælkeproducenter, forskere og kvægkonsulenter har fokus på, hvordan man kan give ko og kalv mulighed for at være sammen i længere tid.
Økologisk Landsforening arrangerer i september en studietur til tre danske landbrug
og et tysk forskningscenter, der eksperimenterer med ko-kalv management.
Interessen for ko-kalv samvær og senere fravænning af kalve på økologiske malkekvægsbedrifter vokser. Landmænd eksperimenterer og deltager i staldskoler, og rådgivere og forskere arbejder med spørgsmålet i forskellige udviklingprojekter. Aktiviteterne vil kunne flytte niveauet for økologisk dyrevelfærd, hvis det lykkes at finde velfungerende løsninger i praksis til både store og mindre besætninger. Det er mere kompliceret end som så, blandt andet fordi stalde og systemer ikke er indrettet til det, og fordi senere adskillelse kan være problematisk, når ko og kalv er stærkere bundet til hinanden.
Økologisk Landsforening inviterer derfor alle interesserede med på en intensiv studietur over to dage i slutningen af september.
”Vi skal besøge økologiske landmænd, der på forskellig vis praktiserer senere fravænning af kalve, vi skal høre om den nyeste forskning på området, og vi skal møde de økologiske mejerier og høre, om og hvordan dyrevelfærd giver værdi til mælk og ost,” fortæller kvægkonsulent Iben A. Christiansen, Økologisk Landsforening, om programmet for turen.
Andre velfærdsemner tages også op
Hun arrangerer studieturen som led i projektet Guide til dyrevelfærd, og hun er selv guide på turen, når bussen ruller ud fra stationen i Vejle 25. september.
”På sådan en tur har vi mulighed for at få fælles viden og oplevelser og for at tale sammen på kryds og tværs i branchen om, hvordan vi i praksis griber det an, så senere fravænning kan blive en succes for både dyrene og dem, der passer dem,” siger Iben A. Christiansen.
Studieturen er for alle, der interesser sig for emnet, også gerne landmænd, der allerede har erfaring med sen fravænning af kalve. Undervejs bliver også andre velfærdsemner taget op, lover Iben A. Christiansen.
”Når vi nu alligevel besøger bedrifterne, benytter vi selvfølgelig lejligheden til at lade os inspirere af andre tiltag, der højner dyrevelfærden. Der er mange spændende initiativer i gang rundt omkring på gårdene,” siger hun og nævner udendørs kælvning og motionsarealer som eksempler på emner, der bliver berørt.
Der er begrænset deltagerantal, som fordeles efter først-til-mølle princippet.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.