Annonce

Annonce

Kirsten Forsingdal, Bjarne Krog og Ronni Bach (th) står i Krogagergårds gårdbutik.

Ronni Bach (t.h.) har overtaget driften af Krogagergårds gårdbutik, som førhen har været drevet af Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog. Foto: Irene Brandt

Messe banede vej for generationsskifte

Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog udstillede i marts på Foodexpo, hvor de dels præsenterede deres produkter fra Krogagergård, og dels var på udkig efter købere til gårdens gårdbutik.

Med en stand på Foodexpo fik Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog gjort opmærksomme på deres gårdbutik på Krogagergård  og sikret sig en køber af den.

"Jeg blev nysgerrig, fordi Bjarne og Kirsten stod på standen med ’Til salg’-skilte på tøjet, og de fortalte mig om deres landbrug, og om at de i forbindelse med et glidende generationsskifte var på udkig efter en køber til Krogagergård Gårdbutik," fortæller Ronni Bach, som ejer Funkii Kitchen, der sørger for, at mange københavnske arbejdspladser kan tilbyde en frokostordning med økologisk sølvmærke. 

Siden den 1. september i år er Ronni Bach også ejer af Krogagergård Fødevarer, for den første kontakt på Foodexpo er endt med en kontrakt, og han har købt gårdbutikken af Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog. 

"På den ene side havde Kirsten og jeg nået en alder, hvor vi gerne vil have mere tid til andre ting end vores landbrug og gårdbutikken. På den anden side syntes vi ikke, at vi bare kunne lukke ned for gårdbutikken, for rigtig mange er meget glade for vores produkter. Samtidig var det helt udelukket at sælge både landbruget og gårdbutikken, for vi er endnu slet ikke klar til kun at sidde i sofaen," fortæller Bjarne Krog, der sammen med sin kone, Kirsten Forsingdal, har drevet landbrug og gårdbutik på Krogagergård øst for Sorø siden 1995.

Krogagergård

  • 100 ha agerjord.

  • 200 ha afgræsning/naturpleje på forpagtet jord.

  • 200 kreaturer.

  • Produktion af 150 grise og 30 lam om året.

  • Tidligere havde gården også æglæggere, men denne produktion er stoppet på grund af rigide regler.

I stedet tog parret kontakt til projektleder Lone Andreasen fra Det Samfundsnyttige Landbrug, DSL. Sammen udviklede de en model for et glidende generationsskifte i tre trin, hvor første trin havde fokus på salget af gårdbutikken. 

DSL står bag hjemmesiden økomødestedet.dk, som formidler job, ejendomme, produkter og samarbejde mellem økologer. Salgsmaterialet om Krogagergård Gårdbutik blev lagt på hjemmesiden, landbrugsskolerne blev kontaktet, og så blev det besluttet, at Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog skulle deltage på Foodexpo-messen i Herning i slutningen af marts i år. 

På udkig efter ny muligheder 

Ronni Bach er uddannet kok med en master i food science og har været beskæftiget med fødevareudvikling, salg af kød/kødprodukter og rådgivning inden for afsætning til landmænd.

"Man går ikke bare lige hen og køber et slagteri, men jeg kunne også nøjes med en fødevareforarbejdende virksomhed," siger Ronni Bach, der i et stykke tid havde været på udkig efter nye muligheder, da han traf parret bag Krogagergård Gårdbutik på Foodexpo. 

Det første møde på messen blev fulgt op af flere møder, og til sidst var begge parter enige om en aftale. 

"Vi fandt ret hurtigt ud af, at kemien imellem os er god, hvilket er ret vigtigt, når man, som vi, vælger at sælge sin virksomhed i flere trin. Vi skal jo samarbejde med Ronni i hvert fald i de næste fem år, for vi skal producere det kød, han skal sælge i gårdbutikken og via sit cateringfirma," siger Bjarne Krog, og Ronni Bach supplerer: 

"Vi har hver vores erfaringer inden for fødevareproduktion og -forabejdning, så vi supplerer hinanden godt." 

Langsom start 

Overtagelsen af gårdbutikken er sket langsomt i en glidende overgangsperiode, og fra 1. november har slagter Anton Edholm været ansat i gårdbutikken som daglig leder. 

"Anton, Kirsten, Bjarne og jeg kommer til at samarbejde om udviklingen af gårdens kødproduktion, og vi er enige om, at vi ikke ændrer på noget, som kunderne i butikken allerede er glade for," siger Ronni Bach. 

Produkterne i gårdbutikken skal sælges på den gode historie, og der er enighed om, at en opskalering af produktionen ikke må ske på bekostning af kvaliteten. Derudover er parterne åbne over for, at andre lokale, økologiske producenter, som lever op til Krogagergårds kvalitetskrav, kan blive underleverandører til gårdbutikken. 

Tag banken med fra starten. Det gjorde vi ikke, og det kan vi i dag se gav os problemer, som vi kunne have undgået.

— Bjarne Krog, medejer af Krogagergård

Kontrakten, som ligger til grund for handlen mellem Ronni Bach og Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog blev skrevet bid for bid på de indledende møder mellem parterne. Resultatet er godt og vel en snes punkter, som beskriver samarbejdet mellem parterne, for eksempel, at Ronni Bach lejer lokalerne og gårdbutikkens brand af Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog - i første omgang for fem år. 

I samme periode beskriver aftalen, hvordan priserne for det kød, Ronni Bach køber fra gården, hvert halve år reguleres med udgangspunkt i gældende markedspriser. 

"Ligeledes har vi aftalt, hvordan vi samarbejder om at vedligeholde vores fælles brand og om, hvordan vi i fællesskab kan skabe events, der kan tiltrække kunder til gårdbutikken," siger Ronni Bach. 

Vælg din bank med omhu 

Med en veloverstået proces at se tilbage på har Bjarne Krog og Ronni Bach også gode råd til andre, der ønsker at lave et generationsskifte efter Krogagergård-modellen: 

"Tag banken med fra starten. Det gjorde vi ikke, og det kan vi i dag se gav os problemer, som vi kunne have undgået," siger Bjarne Krog. 

Ronni Bach supplerer: 

"Og jeg har lært, at det for mit vedkommende nok ville have gået lidt lettere med at få min bank med på finansiering af handlen, hvis jeg havde taget Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog med i banken fra begyndelsen. De ville have kunnet fortælle om Krogagergård Gårdbutik, og de ville have kunnet forklare om gårdbutikkens historie og gode økonomi på en mere overbevisende måde, end jeg selv kunne. Og jeg er sikker på, at man kan spare sig selv for mange søvnløse nætter, hvis man lytter til dette råd." 

Ronni Bach oplevede selv at blive frustreret i den periode, hvor han skulle bruge megen tid på at overbevise sin bank om sin nye forretningsidé. 

"Kirsten, Bjarne og jeg var jo glade, for vi var blevet enige om en god kontrakt. Derfor var det frustrerende at blive bremset af en nævenyttig bank, og jeg følte mig grusomt presset i perioden, indtil også banken bakkede idéen op," siger Ronni Bach. 

På udkig efter landmænd

Aftalen mellem Ronni Bach og Krogagergård er på plads, og Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog er nu begyndt at kigge frem mod næste trin i generationsskiftet. 

"Om fem års tid er vi klar til at give slip på landbruget. Vi begynder derfor allerede nu at være på udkig efter unge landmænd, der kunne være interesseret at stå for grøntsagsproduktion på vores jord. Vi har tidligere selv dyrket grøntsager til gårdbutikken, men vi kan ikke længere overkomme det, og dette produkt savner gårdbutikkens kunder. På sigt kan den unge også overtage dyreholdet, eller der kan komme en anden ung landmand ind, som tage sig af denne produktion. Sidste og 3. trin i generationsskiftet handler om på sigt at sælge hele ejendommen," fortæller Kirsten Forsingdal. 

De landmænd, som kommer ind i gårdens drift i løbet af trin to, vil sammen med Ronni Bach komme til at fungere som samarbejdende landbrugsvirksomheder. 

En naturlig følge af disse samarbejder kan blive, at de sammen køber ejendommen med bygninger og jord; men dette er blot ét af flere scenarier, som beskrives i casen om generationsskiftet på Krogagergård på DSL’s hjemmeside www.detsamfundsnyttigelandbrug.dk

Jordbrugsfonde, lokale borgere og investorer er også udset til at kunne blive mulige købere af ejendommen.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet